Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman varuje ČSSD před rozštěpením. Postavil se za Hamáčka a pustil se do Chovance

Autor: ČTK - 
15. října 2018
18:01

Prezident Miloš Zeman varoval ČSSD před rozštěpením. Sociální demokracie by se měla sjednotit za předsedou Janem Hamáčkem a místopředsedou Jiřím Zimolou, řekl dnes někdejší předseda ČSSD v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. K výsledku strany v komunálních a senátních volbách uvedl, že nebylo možné očekávat posílení ČSSD tak krátce po jejím vstupu do vlády s hnutím ANO. Menšinový koaliční kabinet vznikl na konci června.

Varuji sociální demokracii, aby se rozštěpila. Doporučuji jí, aby si uchovala tandem Hamáček–Zimola. Také jí doporučuji, aby se na (březnovém) sjezdu vytvořilo vedení, které bude s tímto tandemem spolupracovat, a ne mu házet klacky pod nohy,“ řekl Zeman.

Kritizoval také bývalého statutárního místopředsedu ČSSD Milana Chovance za jeho dopis spolustraníkům, ve kterém doporučoval ČSSD odejít z vlády a případně tolerovat nově vzniklé vládní uskupení. „Je nesportovní, když tady proběhlo referendum, které rozhodlo o účasti ve vládě, vyzývat k narušení výsledků tohoto referenda,“ poukázal Zeman na vnitrostranické referendum, v němž se členové ČSSD v květnu vyslovili pro vstup do vlády s ANO. Připomněl také, že Chovanec neuspěl na jarním sjezdu při kandidatuře na předsedu ČSSD. 

Zeman uvedl, že sociální demokracie nemohla očekávat rychlý vzestup voličských preferencí jen tři měsíce od vstupu do vlády. Podotkl také, že v komunálních i senátních volbách, v nichž ČSSD zaznamenala výrazné ztráty, se ukázalo, že rozhodují osobnosti. „Když strany úspěšné osobnosti nemají, nemohou se divit, že čelí porážce,“ řekl.

vont ( 15. října 2018 21:27 )

 Zeman jim vždy radil dobře. Neměli by naslouchat neúspěšným! Vládní koalice si vede dobře. Volby do senátu nemají vypovídací hodnotu. Lidi senátní volby většinou bojkotují, protože ho nechtějí-je zbytečný!

jentakjenkobliha ( 15. října 2018 20:45 )

jentakjenprdliha : Ukájíš se jentakjen ?

Actimel ( 15. října 2018 20:23 )

Cítíš příležitost modrá vráno??? To se ale mýlíš!!! Nedostanete se k moci! I kdybys tady vyblil kýble takových zvratků co jsi zrovna nablil!!!

Jarabak ( 15. října 2018 18:39 )

Zeman už dávno kope za babiše, proto podpořil Hamáčka. Chápete, voliči čssd?

luxardo ( 15. října 2018 18:25 )

zelinář už číhá, zatím byl zalezlý strachy, kdy se provalí jeho intriky a podvody.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa