Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Brně dominuje ODS, ANO je v těsném závěsu, tvrdí v průzkumu politologové

Autor: peb - 
6. října 2018
17:05

Hnutí ANO může po výhře před čtyřmi lety tahat v Brně za kratší konec. Naznačuje to aspoň průzkum studentů Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity po uzavření volebních místností. Podle něj ODS získá 22 procent a ANO bude druhé s 20procentním ziskem. Politologové ale zároveň upozorňují, že s ohledem na statistickou chybu to může být ve finále i naopak. Na průzkum upozornil web iDnes.cz.

Průzkumu se zúčastnilo 1850 voličů, kteří byli dotazování přímo u volebních místností. Tento typ průzkumu veřejného mínění  se nazývá „exit poll“. Podle něj má ODS 22 procent a hnutí ANO zhruba 20 procent hlasů brněnských voličů. Občanští demokraté naposledy v Brně volby vyhráli v roce 2006.

„Vítězství ODS není jisté, pravděpodobné rozpětí výsledků ODS a ANO se překrývá,“ píše se na facebookové stránce, kde byl průzkum zveřejněn. 

Za dvěma nejsilnějšími stranami je podle politologů KDU-ČSL (přibližně 14 procent hlas), Piráti (až 8 procent hlasů) a ČSSD se sedmi procenty. 

Oproti minulému volebnímu období by tak bylo zastupitelstvo chudší o Zelené, TOP 09, komunisty a hnutí Žít Brno.

„Zároveň o KSČM a SPD z dřívějších exit pollů víme, že jejich voliči se častěji než jiní odmítají účastnit výzkumů. Je tedy možné, že jejich výsledek bude lepší, než jak ukazují sebraná data,“ uvedli politologové pro iDnes.cz.

„Výsledky neodrážejí křížkování napříč stranami, čímž může být odhad také zkreslen,“ dodávají.

Doporučujeme
marmat ( 6. října 2018 23:28 )

REDAKTOR i AUTOR pronominovali/protipovali 5%...ale dělali, co mohli ! Dlouhodobě.

marmat ( 6. října 2018 18:48 )

Ale TO se generálně pletete, jako 90% lidí v minulosti.................. Když vyhrajete S KLUBEM PŘEBOR, CHCETE DRŽET ROZHODNĚ I 1.LIGU

marmat ( 6. října 2018 18:43 )

Kdo ZDE organizuje takovou tištěnou propagandu za vteřinu 12 a ještě 5 minut po 12.oo !!!??? Zatím 7% schodek ODS za ANO v BRNĚ !!! Tolik si to přejete ??? Na kolik tyto MINELY dlouhodobě kdosi sponzoruje ??? Zatím všude poslední TOP 09 ?

insignia ( 6. října 2018 18:38 )

I kdyby čáp Andrej neuspěl v Praze a v Brně, nic nového by to nepřineslo. ANO na komunální úrovni je úplně něco jiného, než ve sněmovně dobře placených debilů-posranců.

marmat ( 6. října 2018 18:23 )

PANU BABIŠOVI ZDE NA BLESKU -VOLBY ON-LINE - TITULEK PROROKUJE, ŽE PŘIJDE O PRAHU I BRNO....JE TO ASI TAKOVÁ JISTOTA, JAKO ŽE MONIKA BABIŠOVÁ ČEKÁ DVOJČATA !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa