Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Petříček u Zemana: Mám právo si poradce vybrat. Poche musí pryč, kontruje prezident

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
4. října 2018
21:23

Kandidát na ministra zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) byl ve středu na tradičním „koberečku“ na Pražském hradě u prezidenta Miloše Zemana. Petříček by měl obsadit post, který nemá od jmenování vlády plnohodnotné obsazení. Ve vedení diplomacie zatím zaskakuje ministr vnitra a 1. místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). V současnosti náměstek resortu Petříček po jednání řekl, že ho Zeman jmenuje zřejmě příští týden. Situaci kolem Miroslava Pocheho ale komentovat nechtěl.  Prezident řekl, že Poche musí z ministerstva odejít.

Jedním z témat rozhovoru byl ale také vztah Petříčka s Miroslavem Pochem, europoslancem, jehož Zeman naopak v červnu jmenovat odmítl. Zemanovi vadily Pocheho názory i škraloup z minulosti. Petříček, který dříve dělal Pochemu asistenta, si ho ale podle dřívějších vyjádření hodlá ponechat jako konzultanta. Dnes odmítl tuto otázku komentovat. „Panu prezidentovi jsem sdělil, že je právem ministra vybrat si konkrétní jména,“ řekl k obsazení svého poradního týmu.

„Hovořili jsme také o personální situaci na ministerstvu zahraničí, po svém jmenování bych se chtěl této záležitosti věnovat. V tuto chvíli ji nechci komentovat,“ odmítl Petříček jasně říct, zda platí jeho dřívější postoj.

Prezident podmiňuje Petříčkovo jmenování odchodem současného Pocheho z úřadu. „Moje podmínka, a v tom se myslím shoduji i s premiérem, zní: v okamžiku, kdy se stanete ministrem zahraničí, pan Poche odejde z ministerstva zahraničí a nebude vámi jakkoli manipulovat,“ uvedl Zeman v pořadu televize Barrandov, který byl natočen před dnešním setkáním s Petříčkem.

Termín jmenování zatím není znám

Není zatím znám ani přesný termín Petříčkova jmenování. Podle jeho slov by to mělo být v příštím týdnu, což avizoval po lánské schůzce už v tomto týdnu také premiér Babiš (ANO). Prezident Zeman se zatím oficiálně nevyjádřil, Babiš ale jeho postoj interpretoval jako kladný.

Proti jmenování Tomáše Petříčka se staví opozice, podle které nemá dostatek politických zkušeností a není váženou osobností. Má jít o ústupek Andreji Babišovi nebo o promarněnou příležitost. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek považuje jmenování Petříčka za hřích, náměstek podle něj nemá autoritu.

Česko nemá šéfa diplomacie čtvrt roku

„Prezident republiky zastává názor, že členem protimigrační vlády nemůže být podporovatel migrace a že členem protikorupční vlády nemůže být ten, kdo je obviňován z korupce,“ sdělil dříve k nejmenování Pocheho mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. V roce 2010 se totiž Poche musel vzdát stranických funkcí kvůli skrytému financování ČSSD.

hejhej ( 6. října 2018 19:46 )

Poche je odporný nejen vzhledem, ale především chováním. Už ty jeho debilní výroky: já budu ministrem - dokazuje, jaký je blb. Pokud Petříček si toho idiota, korupčníka a vítače násilníků nechá na ministerstvu v jakékoliv finkci, asi brzo skončí a socani v příštích volbách klesnou ještě níž, ne-li pod 5%. A za všechno může především Hamáček, který Pocheho prosazoval.

knihomol ( 5. října 2018 09:25 )

Debata na čt1 hruza a děs Fiali,Bartoše,Pospišila,Bělokřiváka to jsou lháři,křiváci,zlo, neskutečné pět let anti Babiš a nic víc!!Fiala katastofa profesor na pomocné škole! a že i piráti makat nechtějí ale retoriku dementu za plat 100000 si rychle osvojili a co dál fetáci kecy se muže uživit jmenovaná galerky ale vy na vy jste madý a hloupí a na fetu!! jste nebezpečný pro stát,občany,ekonomiku.

knihomol ( 5. října 2018 09:15 )

Petříček pokud to máš v hlavě v pořádku a posloucháš jak prezidenta a i občany kopni toho křiváka Pocheho do konečníku!!

jentakjenkobliha ( 5. října 2018 07:31 )

magormatka:Až budeš tlemit na telku tak si ji zapni , pomatená stařenko a vem si naslouchátka.

marmat ( 5. října 2018 00:03 )

Zeman nedá Poche-klíštěti pokoj , dokud ho nevykroutí zpátky do Bruselu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa