Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Číslo na Babiše, pivní útok. Bizarnosti před volbami řešili lídři v debatě Blesku

Autor: simao - 
3. října 2018
21:35

Předvolební napětí vrcholí, osm šéfů parlamentních stran a jejich zástupců dorazilo ve středu do Studia Blesku na živě vysílanou debatu. Nechyběl premiér Andrej Babiš (ANO) ani opoziční lídři v čele s Petrem Fialou (ODS). Jedinou ženou se pak stala ministryně Jana Maláčová, která nahradila šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Řešily se mj. i předvolební sliby a bizarnosti, které se objevily v řadě míst Česka. Jak špičky stran vysvětlovaly podivnosti a přehmaty kampaní?

Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Vojtěch Filip (KSČM), Jana Maláčová (ČSSD), Pavel Bělobrádek (TOP 09), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Vít Rakušan (STAN) - to bylo složení středeční předvolební debaty Blesku, která následovala po pondělní bitvě o Prahu, tedy debatě kandidátů na pražského primátora.

Ve studiu se řešily předvolební sliby, ale i bizarní situace z kampaní. „Hitem“ sociálních sítí se stala kampaň ANO spočívající v tom, kdo všechno má číslo na Andreje Babiše. Šéf ANO reagoval na dotaz ohledně toho, zda dá za své kandidáty ruku do ohně.

„Kandidáti jsou navrženi našimi krajskými organizacemi, takže já předpokládám, že je dobře prověřili. Lépe, než to bylo v roce 2014. A samozřejmě naše krajské organizace za to berou i odpovědnost,“ řekl Babiš. A podotkl, že číslo na něj může mít každý. „Na mě mají mobil všichni občané naší země, protože někdo zveřejnil moje čísla na síti. Mně se může dovolat každý, každý mi může psát. Samozřejmě naši kandidáti do komunálních voleb mají na mě mobil,“ uvedl premiér. 

Podívejte se na celý záznam debaty:

Video  Celý záznam - debata lídrů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Děvky, drogy a kasina na Václaváku“

A reagoval i na fotku z Facebooku s Adrianou Krnáčovou, kdy doufal v září 2014, jak se Praha, ale i její centrum v podobě Václavského náměstí pod jejím vedením promění k lepšímu. „Václavák“ však i dnes zůstává „zónou prokletí“, jak zpívala svého času Iveta Bartošová. „Malé kavárničky, lavičky, obchůdky a zeleň. Ne děvky, drogy a kasina. Projít se po Václavském náměstí by měla být radost. Třeba už za čtyři roky,“ věřil Babiš. Marně.

Drogy i prostituce tam bují dodnes. „Nám se to nepovedlo a to z toho důvodu, že ty volby dopadly tak, že ta koalice byla velice křehká,“ reagoval premiér, Stranu zelených obvinil z blokování investic a stěžoval si. „Samozřejmě ty představy z hlediska řízení města byly jiné (...) Část Václaváku byla rekonstruována, to se povedlo,“ dodal s tím, že Václavské náměstí je i vizitkou Prahy 1, kde ANO není v koalici a samotný „magistrát zdědili v nějakém stavu“. 

Andrej Babiš v září 2014 doufal, že se Václavské náměstí promění za vlády Adriany Krnáčové nad Prahou k lepšímu. Nepovedlo se. Andrej Babiš v září 2014 doufal, že se Václavské náměstí promění za vlády Adriany Krnáčové nad Prahou k lepšímu. Nepovedlo se. | facebook A. Babiše

ODS vs. Piráti

ODS zase před volbami rozjela tvrdou kampaň, dle expertů mířící na Piráty. Slibuje pořádek proti anarchii a zaútočila klipem s patrně zdrogovaným člověkem. „Ukazuje to, že mají rozhodovat kompetentní lidé, lidé, kteří nabízejí nějaká řešení, a lidé, kteří jsou schopni Prahu někam posunout. A ne abychom tady slyšeli třeba to, co jsme teď slyšeli od pana předsedy Babiše,“ vysvětloval předseda občanských demokratů Fiala spot pražské ODS a rýpl si do premiéra, že se pod vládou ANO mnohé nepovedlo, ale po čtyřech letech prý slibují znova to stejné. Nechápal spot tak, že byl proti Pirátům nebo někomu konkrétnímu.

Piráti pro změnu čelí kritice za to, že si „ukořistili“ před volbami projekt tramvaje z Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi do centra Prahy - Na Prahu vlakotramvají, hlásají tamní Piráti. „My rozhodně nezcizujeme videa cizích autorů podobně jako jsme tady viděli v klipu ODS (...) Ono to ostře koresponduje s tím, jakým způsobem by měla být dopravní obslužnost z okolí Prahy a při příjezdu do Prahy,“ vysvětloval Bartoš. Kampaň je podle něj v pořádku, obslužnost Prahy pro Brandýs je velmi důležitá. „Když se podíváte na ty kampaně, všichni slibují změny, někdo třeba digitalizaci, která se za jeho vlády neodehrála,“ rýpl si taktéž Bartoš. To Piráti mají cíle smělé, ale chtějí je i skutečně plnit, dodal. 

Kandidát v popelnici

Šéf KSČM Vojtěch Filip byl postaven před situaci, kdy koalice v Chebu včetně pěti komunistů pustila opět do města hazard, ač rudí vyhlašují např. v Praze nulovou toleranci hazardu. „Pokud jde o hlasování kolegů v Chebu, to řídí buď naše základní organizace, nebo okresní výbory strany,“ uvedl Filip. V Českých Budějovicích, ale i jinde, třeba v Kroměříži nulovou toleranci vůči hernám mají, ujistil. Celorepublikové heslo a celostátní program KSČM to však není, dodal šéf komunistů. 

„My to nemáme jako celostátní program, protože tady samozřejmě za konkrétní volební program konkrétního místa, pokud je to malé město, tak za to odpovídá základní organizace (...) My jsme samosprávnou politickou stranou, která nebude diktovat z centra to, co mají jednotlivé základní organizace dělat,“ uvedl Filip.

ČSSD cílí na voliče sliby jako MHD či popelnice zadarmo. A tak z jedné z nich v předvolební spotu leze i lídr pro Brno Oliver Pospíšil. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová reagovala na to, zda nezůstanou po takovýchto populistických slibech spíše dluhy: „To v žádném případě, my v té komunální kampani pracujeme s tématy, která místní lidi trápí.“ Veřejnou dopravu zdarma v Praze mají prý „velmi dobře spočítanou“. „My vždycky u všech návrhů máme ekonomické propočty,“ dodala.

Lídr ČSSD v Brně Oliver Pospíšil leze při volební kampani do komuálních voleb z kontejneru. Lídr ČSSD v Brně Oliver Pospíšil leze při volební kampani do komuálních voleb z kontejneru. | Blesk:Jiří Nováček

Útok na předvolební stánek

Pavel Bělobrádek, který kandiduje za KDU-ČSL v senátních volbách v Náchodě, vysvětloval incident kandidáta lidovců v Čakovicích Jana Faixe, který napadl stánek SPD a pivem postříkal lidi u něj. Právě čakovičtí lidovci zaujali v předvolebních bizarnostech billboardem „Líbí se vám piráti? Volte čakovické lidovce“ s potetovanou sympatizantkou lidovců Eliškou a právě Faixem.

„Já tohle vidím poprvé, ale myslím si, že co znám z doslechu, tak v Čakovicích Piráti nekandidují a ten billboard směřuje na voliče, kteří ve sněmovních volbách volili Piráty,“ připustil předseda KDU-ČSL. Samotný útok se mu nezamlouvá.  „Tohle k demokracii nepatří, nemají se házet vajíčka ani rajčata, ani lahve, ani někoho polévat. KDU-ČSL nasadila cirka 16 tisíc kandidátů v téměř 1500 obcích a městech a to také může přinést někdy něco takového,“ dodal Bělobrádek. Podle něj nelze usuzovat z jedné nešťastné situace. 

Kandidát KDU-ČSL v Čakovicích Jan Faix napadl stánek SPD Kandidát KDU-ČSL v Čakovicích Jan Faix napadl stánek SPD | Reprofoto Youtube

Neslíbili vůbec nic? Prý nadsázka

U TOP 09 připomněli moderátoři případ starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře, za jehož rozhovor v časopisu Playboy před časem zaplatila radnice 50 tisíc korun, což nakonec uhradil sám starosta. Kolář také v minulosti obřadně pálil noviny kvůli Andreji Babišovi. Nyní slíbil v novinách Prahy 6 pouhou jednu stránku spolkům.

„Já myslím, že pan Kolář je opravdu solidní starosta (...) Jsou v mnoha místech starostové, kteří dávají propagaci jenom sami sobě, nepouští do novin opozici,“ hájil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil kandidáta své strany a dodal, že pokud Kolář vyhraje, navrhne mu, aby spolky dostaly stránky dvě. Ke šlehání proutkem, které Kolář v klipu podstupuje, dodal: „Někdo to možná má rád (...) Jestli je rád, že ho někdo bije holí, to už je jiná věc.“

Vít Rakušan, místopředseda STAN, pak komentoval na závěr předvolební motto ostravských kandidátů. Herec a moderátor Jiří Sedláček tam neslíbil voličům vůbec nic. „My moc doufáme, že ti naši voliči patří mezi ty inteligentní, kteří umí ocenit nadsázku (...) Toto je samozřejmě nadsázka,“ říkal Rakušan. „Celá republika blábolí, slibuje nesmysly, rozdávají se telefonní čísla apod. My jsme se tomu chtěli trochu vysmát, chtěli jsme poukázat na to, že nereálné sliby, které se objevují po celé republice, jsou legrační,“ dodal s tím, že ironicky chtěli říci, že nemá cenu slibovat vše, ale lepší je slíbit méně a voliče překvapit.

A takhle v pondělí debatovali ve studiu Blesku kandidáti na pražského primátora:

Video  Celý záznam debaty: 10 kandidátů na primátora Prahy. Hlučná hádka o MHD zdarma  - Jan Jedlička, David Vaníček, Klára Brunclíková, Lukáš Červený, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

fizlbabis ( 4. října 2018 12:18 )

Ten zkurve.ý soudruh STBák Bureš, vypadá mezi těmi účastníky jako Adolf Hit.er. A ty soudruhu STBáku magormate tady nezacláněj a běž raději svému Adofovi rozdávat koblihy pro své soukmenovce.

mirres ( 4. října 2018 07:08 )

To je fakt, celý Al Capone.

marmat ( 3. října 2018 22:20 )

Netuším, jak přesně to pan premiér dělá, že vedle něj vypadají v takovém veřejném prostoru všichni ostatní účastníci jako amatéři/ joudové !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa