Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišův anděl smrti: „Spory se šéfem? Chtějí rozvrátit ANO zevnitř“

Autor: simao - 
29. září 2018
17:03

Na sněmu ANO o sobě loni mluvil jako o „andělovi smrti“. Podle Lidových novin se nyní Jaroslav Faltýnek, druhý muž Babišova hnutí, ocitl na vedlejší koleji. Faltýnek připouští, že na něj má Andrej Babiš coby premiér o něco méně času. Popírá ale rozpory. A označuje spekulace za snahu o vnitřní rozvrácení ANO, v jehož barvách přitom jdou v Prostějově a Brně do voleb i jeho syn, švagrová či neteř. 

Proč by se měl Jaroslav Faltýnek blížit odstavení z čela ANO? Ztrácí vliv, uvádí Lidové noviny i s odkazem mj. na to, že jej opomenuli při výběru nového lídra ANO pro Prahu, kterým se nakonec stal podnikatel Petr Stuchlík.

Právě Faltýnek měl mít přitom v minulosti dohled nad Prahou na starost, uvádí časopis Reportér. A také nad ministerstvem dopravy, kde však nyní ztratil důležitého spojence - vyměněného člena dozorčí rady Českých drah, jímž byl poslanec Milan Ferance. 

Dochází skutečně na soumrak Faltýnka? On sám říká, že pro něj je práce na plný úvazek především vedení Poslaneckého klubu.

Faltýnek o vztahu s Babišem: Chtějí narušit naši jednotu

Pro LN se Faltýnek rozhovořil o svém vztahu s šéfem hnutí Andrejem Babišem. Popřel, že by měli spory. „Když se nepodařilo hnutí rozvrátit zvenku, zkouší se to zevnitř. Vytvořila se tu umělá představa o rozpadlém vztahu mezi Babišem a Faltýnkem, což má podle mého jediný cíl: narušit vnitřní jednotu ANO,“ říká Faltýnek.

Babiše pak již tradičně označuje za „šéfa“. „Ve skutečnosti ale takový spor neexistuje, mou rolí je pracovat ve Sněmovně a šéfovou řídit vládu,“ upozorňuje.

Síla Faltýnka spočívá přitom i v tom, že vede silnější poslanecký klub než v minulém sněmovním období. Tehdy mělo ANO 47 poslanců, teď jich má celkem 78. Ještě než došlo na posílení poslaneckých řad ANO, Faltýnek přitom uhájil i svůj post prvního místopředsedy hnutí. A loni na sjezdu ANO se označil za anděla smrti. Proč?

Anděl smrti a „politický kmotr“ z Prostějova

„Jsem ten, kdo možná není tolik vidět, který v médiích nepoužívá moc silná slova, nehádám se tam, neřvu, málokdy se nechám vytočit. Snažím se spíš soupeře přesvědčit argumenty a to lidi možná tolik nebaví,“ uvedl Faltýnek. 

O co se prý také snaží, je říkat pravdu do očí. „Někdy mi taky někteří kolegové a novináři říkají zlý muž hnutí. Někdy jsem dokonce zaznamenal přezdívku od některého novináře ‚Anděl smrti‘. Ale víte, jak to v životě a v politice chodí. Někdo to prostě dělat musí,“ dodal Faltýnek.

Podle investigativního novináře Jaroslava Kmenty se však Babišův po léta věrný spojenec začal v poslední době chovat přece jen více samostatně. „Je hodně učenlivý, v politice byl dřív než Babiš, takže zákulisní intriky a lobbing ovládá dokonale. A od Babiše se navíc naučil všechny byznys-fígle i brutální způsoby ovládání lidí. I on má ambici být politickým kmotrem,“ řekl magazínu Reportér podnikatel z Olomouckého kraje. 

Konec stíhání za Čapí hnízdo

Faltýnek pochází z Prostějova a coby expert na zemědělství a absolvent Agronomické fakulty VŠ zemědělské v Brně nastoupil v roce 2001 do Agrofertu. „Já jsem pracoval v zemědělském družstvu, dokonce jsem rodil krávy,“ prozradil před časem Blesk Zprávám.

Stihlo ho přitom i stíhání v kauze Čapí hnízdo, letos v květnu jej však soud zrušil, zatímco Babišovu žádost o to samé naopak zamítl.

Evropská komise také projednávala v souvislosti s Faltýnkem případ, kdy se mohl dostat do střetu zájmů - to když ještě jako člen dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu dohlížel na rozdělování dotací a zároveň byl členem představenstva Agrofertu. Hrozilo vracení zhruba 22 milionů korun z dotací, ale na konci letošního srpna se rozhodlo, že k ničemu takovému nedojde.

Kandidují jeho syn, švagrová i neteř

V osobním životě pak pro Faltýnka platí, že je rozvedený a má dva syny. S přítelkyní Martinou po boku obrážel letos i karlovarský filmový festival, po jeho boku nechyběla ani loni ve štábu ANO. 

56letého Faltýnka se přitom osobně týkají i komunální volby - kandiduje coby číslo 12 na kandidátce v Prostějově, kde jsou spolu s ním i Dagmar Faltýnková (51) a Pavlína Faltýnková (27) - tedy švagrová a neteř, jak uvedlo Aktuálně.cz. Faltýnkův syn Jiří je pak devítkou kandidátky v Brně.

Se Stuchlíkem souhlasí

Rozhodnutí o pražském lídrovi, kterého doporučili Babišovi jeho poradci, přechází s ledovým klidem. „Otázka lídra kandidátky se řešila na celostátním předsednictvu a výboru, kde byl představen Petr Stuchlík. Za sebe si myslím, že to je dobrá volba. Navíc za ním kandidují Patrik Nacher a Ivan Pilný, vytvořili tým, který může volby vyhrát,“ věří Faltýnek.

„Zatím mám pocit, že i když byl Petr Stuchlík dosazen shora, lidi na kandidátce si získal. Navíc v kampani hrozně maká, od rána od šesti běhá po Praze. Nesmí se stát, že bychom se rozhádali,“ apeluje v LN Faltýnek.

Stuchlíkovi věří i Babiš. Také sám šéf ANO však připustil, že vedení pražského ANO neudělalo v minulosti pouze správné kroky. Což zapříčinilo i současný propad v průzkumech v Praze na 2. až 3. místo v těsném souboji s Piráty, ODS, ale také Spojenými silami pro Prahu v čele s TOP 09.

Babiš na něj má méně času

Sám Faltýnek však jistou proměnu ve vztahu s Babišem přece jen vnímá. „Známe se přes 20 let, jsem loajální. Samozřejmě, každý vztah se vyvíjí. Já to ale beru tak, že je předsedou vlády, má méně času,“ podotýká Faltýnek.

Také boj o moc je dle něj normální, ale... „Pokud něco takového probíhá, účastnit se toho rozhodně nechci,“ vzkazuje Faltýnek. Nebo jen čeká na výsledek voleb?

krista2018 ( 1. října 2018 11:36 )

jo, jo máme, a daří se nám, a v názvu nemáme že jsme magoři, tak ahoj a hezký den

willi48 ( 1. října 2018 09:20 )

Já když se na toho Faltýna dívám, tak, kdyby si dal na hlavu požárnickou přilbu, tak je to dokonalý dobrovolný hasič. A určitě by mezi dobrovolnými hasiči mohl udělat kus záslužné práce. Takhle je to ale jelito, které jenom škodí.

janejaneja ( 30. září 2018 11:34 )

panamira:

marmat ( 30. září 2018 09:52 )

WILLI48 -Proč bratr ? Kalousek se ho ptá....Nechcete s námi NĚCO předložit v PS ??? A Faltýnek mu ukazuje:"NO TAK AKORÁT SUCHÝ Z NOSU!!!"

marmat ( 30. září 2018 09:48 )

Proč jsou místní trollové, tak dětinští-no jsou to děti.... y1xcvbnm:oběma dámám je přes 45.....jinak něco k tématu nemáte hmmmmmmmmmmmmmmmmmm prdlafka: vy ale umíte z hovínka uplést "bičík"jinak to vypadá na velké zatmění při rozednívání....Ať Vám Ježíšek předplatí něco jiného, než Bulvár!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa