Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Schillerová připouští Damoklův meč nad šéfem Finanční správy. Co říká na „likvidaci firem“?

Autor: Jakub Veinlich, nkov - 
30. září 2018
05:01

Kvůli zakleknutí Finanční správy na firmy, které se teď soudně brání, se začíná kývat židle pod jejím šéfem Martinem Janečkem. V rozhovoru pro Blesk Zprávy to připustila sama ministryně financí Alena Schillerová (54, za ANO). A tvrdí, že si chce ve svém rezortu udělat pořádek. Změní se ale také praxe úředníků? 

Pan Janeček má stále vaši důvěru?

Udělalo se mnoho dobrého. Jen dlouhodobě kritizuji to, že Finanční správa pod vedením pana Janečka špatně komunikuje. Ale řekněme si narovinu, Finanční správa nebude nikdy oblíbená.

Jak to tedy řešíte?

Já jsem s panem Janečkem mluvila, už když jsem nastoupila do funkce ministryně. Mluvím s ním permanentně, protože je to jeden z důležitých šéfů orgánů veřejné správy, které patří do kompetencí ministerstva, a hovořím s ním neustále. Ale jak říkám, komunikace není dobrá.

Takže nad ním visí takzvaný Damoklův meč?

Řešíme všechny okolnosti.

Můžete být konkrétní?

Nemůžu, protože je tady zákon o státní službě. A já nejsem taky zbrklý člověk. Zvažuji všechny okolnosti, ale je tady velmi přísná právní úprava.

Váš předchůdce pan Pilný ale řekl, že by na váš návrh coby náměstkyně kdysi pana Janečka odvolal.

Já jsem ten výrok pana exministra Pilného četla, ale byl ve stejné situaci, v jaké jsem já. Já si udělám pořádek ve svém rezortu a k nějakému řešení směřuji.

K jakému?

K řešení toho, aby Finanční správa byla transparentnější a lépe komunikovala a uměla vysvětlovat své kroky, protože to je taky důležité.

Ministryně pro Blesk připustila, že je třeba, aby Finanční správa fungovala jinak. Ministryně pro Blesk připustila, že je třeba, aby Finanční správa fungovala jinak. | Blesk

I s novým šéfem?

Uvidíme.

Nabídla jste panu Janečkovi, aby sám odešel?

Zatím je to komunikace mezi mnou a panem Janečkem a až přijde čas, tak se k tomu vyjádřím.

Likvidace konkurence?

Ptám se proto, že Finanční správa v poslední době prohrává řadu sporů, a to kvůli zajišťovacím příkazům. Co se to tedy děje?

Já jsem dělala celou řadu analýz a té problematice se velmi věnuji. I s ohledem na to, že jsem bývalý úředník a to téma je mi velmi blízké. Takže vám řeknu, že těch případů nebylo mnoho. Tím se ale nechci obhajovat. Dneska musím být nad věcí. Když si vezmeme ta čísla za dobu od roku 2013, tak vůči počtu plátců to bylo marginální číslo. Ale na druhé straně uznávám to, že kdyby jeden jediný nebyl v souladu se zákonem, tak je to určitě špatně.

Podle zástupce Komory daňových poradců leželo k únoru na soudě 113 podobných sporů.

Je to pravda. Od roku 2010 do roku 2018 je u soudů celkem 248 případů, a z toho je nerozhodnuto 133.

Daňový řád upravuje určité podmínky, za kterých může FS ten zajišťovací příkaz vydat. Jsou v podstatě dvě. První je, že zjistí určité důvody, že někdy v budoucnosti nastanou důvody, že firmě bude doměřena daň. Toto doměřovací řízení trvá třeba rok – rok a půl a úřad už ví ty důvody teď a má podezření na ty důvody. Současně s tím má pochybnost o tom, že až ta daň bude splatná v tom budoucnu, tak už bude nedobytná.

A jak tu pochybnost, nebo to podezření, ti úředníci vyhodnocují.

Teď jste přesně udeřil hřebíček na hlavičku. Už v loňském roce rezonovalo při soudních rozhodnutí u jednotlivých případů jedno téma. A to je to, že když ten správce získá takto rychle exekuční titul, aby začal rychle zabavovat majetek, obstavovat účty, pokud tedy daný subjekt neplní tyto věci dobrovolně, tak v těch rozsudcích zaznívalo, že by měl volit jiné prostředky, pokud se jedná o firmu, která má majetek, má zaměstnance, normálně funguje na trhu, i když se dostala do nějakého podezření z podvodu, a měl by zvolit formu nějakého ručení třetí osobou, zástavního práva. Finanční správa, i když legálně u konkrétní firmy, ale tvrdě, začala majetek zabavovat.  Soudy ale řekly, že pokud se jedná o fungující firmu, ať se zvolí jiná forma, než je exekuce, která je nevratná.

Na základě této judikatury jsme vydali metodiku, která se stala účinnou, tuším, od 1. 11. 2017 a chci zcela zodpovědně tady říct, že se nemůže stát, a řeknu nemůže, nebo nesmí, že by se po tomto datu vydání metodiky,a to si budu velmi striktně sledovat, takový případ opakoval.

Předpokládáte, že počet zajišťovacích příkazů už nebude růst?

V roce 2017 jich bylo 1420 a letos k 31. srpnu jich máme kolem 800. Takže vidíme jasný pokles. Když vytváříte tlak na zpřesnění správní praxe, tak je logické, že nároky stoupají.

O zajišťovacích příkazech rozhodují jednotliví zaměstnanci od stolu, nebo jak?

Každý případ je případ svého druhu. Zajišťovací příkazy dopadají téměř ze sta procent takzvaných karuselových podvodů. Když úřad zahajoval kontrolu kvůli tomuto podezření, tak si v ten daný okamžik pravděpodobně ověřoval i ekonomickou situaci. (Podobně to měl správce udělat i v konkrétním případu například u firmy Naryner Construction, které úředníci zadrželi 2,3 milionů korun – poz. redakce). To je právě to, že soud v tomto konkrétním případu řekl, že aby byla prokázána podmínka nedobytnosti v budoucnosti, že musí být uvedena nějaká ekonomická analýza a to i z pohledu historického vývoje. A to, co správce daně uváděl, tak vyhodnotil soud jako absolutně nedostatečné.

Bývalý náměstek na ministerstvu Lukáš Wagenknecht říká, že se těmi příkazy některé firmy cíleně likvidují.

Je to naprostá hloupost a pan Wagenknecht neví, o čem mluví. Já jsem ho nezažila, a pokud vím, tak měl jiné agendy, takže on o této problematice neví nic. Jako ministr financí nemám přístup ke spisům. A ve stejné situaci byl i Andrej Babiš.

Určitě jste tehdy zaslechla nahrávku pana Babiše, kdy říkal, že jeho lidé mají zakleknout na firmu FAU.

Já jsem samozřejmě tu nahrávku slyšela. Je to dotaz na pana premiéra. On to několikrát vysvětloval. Já to naprosto vylučuji.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 1. října 2018 00:52 )

JSTE MÍSTNÍ ADMIN??? tapetování není "normálně/běžně" t o l e r o v á n o !!!

marmat ( 30. září 2018 11:37 )

kukuku: Pokud máte i jiné obzory (za bulvár), tak moc dobře víte, že ANO nepěstuje "drby a domněnky!" A ona nerozhoduje o změnách...navrhne event.výměnu/konkurz.A pokud řekne, že šéf finančáku nekomunikuje, tak potřebuje takového, co komunikuje.

marmat ( 30. září 2018 11:25 )

Je pro svou chytrost a svého šéfa v permanentní palbě "OPOZICE"....Je to opravdový koncert jak dokáže jakýmkoliv invektivám,podpásovkám, lžím a intrikám čelit - fakty !!! Je nejen chytrá, ale je to dáma s "D" Nenechá se primitivy vytočit-NIKDY.

kukuku ( 30. září 2018 10:14 )

V pražských mediálních žumpách budou převažovat hodnocení, že je to Babišovo děvče a sny, kéž by se vrátilo havloidní hospodaření finančních negramotů prvních 25 let po revoluci s maximální produkcí státních dluhů.

kukuku ( 30. září 2018 10:11 )

Ale v článku žádné jasné prohlášení o jeho vyhození není. Jasný je jenom nadpis článku doplněný pakem z Blesku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa