Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Schillerová přiznala, že kontroly svateb byly už moc. Vydrží šéf Finanční správy?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
27. září 2018
05:02

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) poprvé otevřeně kritizovala práci Finanční správy a jejího šéfa Martina Janečka. V rozhovoru pro Blesk Zprávy úředníkům vyčetla, že k novomanželům v dané chvíli přistupovali necitlivě, když chtěli za životní událost doložit účty. Podle Schillerové by kontroloři měli v takovém případě daleko lépe komunikovat. A komunikaci ministryně vyčítá i šéfovi Finanční správy Martinu Janečkovi. Naznačila, že se pod ním kýve křeslo. 

Nepříjemné posvatební psaní dostali nedávno manželé z Přerovska. Dostali od finančního úřadu výzvu, aby doložili účty za svatební veselku. A také to, kolik měli hostů a kolik zaplatili popřípadě na zálohách. Úředníci tak přitom jen prověřovali, zda je nepodváděla hospoda s EET, kde svatební hostina proběhla. Ministryně financí Alena Schillerová sice v týdnu řekla, že zaslaná výzva novomanželů byla v souladu se zákony, v rozhovoru pro Blesk Zprávy ale poprvé Finanční správu (FS) za takové obtěžování lidí veřejně zkritizovala.

V týdnu jste reagovala na písemnou interpelaci pana poslance Vojtěcha Munzara z ODS. Ptal na práci finančních úřadů, které se dotazovaly novomanželů na jejich svatby: kolik měli hostů, jak platili, atd. Úřad podle vás nepochybil a jednal v souladu se zákony. Takže s touto praxí máme počítat i v budoucnu?

Pan poslanec z té interpelace zveřejnil jen část, kdy jsem odpovídala na jeho konkrétní otázky – zda postup Finanční správy byl v souladu se zákonem. V té odpovědi jsem řekla, že nebyl v rozporu. S tou výzvou jsem měla možnost se seznámit na sociálních sítích, protože nemám právo vstoupit do spisu. Ta výzva, tak jak jsem ji viděla, tak nebyla v rozporu. Nicméně je to typ výzvy, která není vymahatelná, není sankciovatelná. Je to prostě, skoro si troufnu říct, neformální dopis….

Ta sankce tam ale byla (v poučení výzvy - pozn. redakce).

Já to teď už před sebou nevidím, ale bylo by to velmi sporné, vyvodit sankci z takového typu výzvy. Současně jsem odpověděla na druhou část této otázky, že správce daně, ten pracovník, který vede konkrétní řízení, musí v konkrétním případě vždy poměřovat dvě věci.

Jedna věc je zákonnost této výzvy a druhá věc je, že jedna ze zásad daňového procesu říká, že se šetří práva osob zúčastněných na řízení. Jinými slovy, když to řeknu naprosto lidově, tak on by měl posoudit nejen zákonnost, ale i jakousi citlivost toho přístupu a citlivost zásahu.

A to byl důvod, proč jsem vyzvala generálního ředitele – a to mnohem dříve, než jsem odpovídala na tu interpelaci pana poslance Munzara, k citlivému přístupu a zvažování toho, zda zrovna v takovémto případě je ten prostředek přiměřený.

Takže příště, až budou mít finanční úřady podezření, že se nějaký podnik odhlásil z EET účelově, i když měl „kšeft“ z uzavřené společnosti, tak už se do toho novomanželé vtahovat nebudou?

Měli by to velmi citlivě zvažovat. Já ten spis nemohu vidět, ale kdybych ho měla k dispozici, tak bych se dívala na základní věci. A to i ze znalosti člověka, který to 25 let dělal. Primární povinností správce daně je kontrolovat plnění daňových povinností u daňového subjektu.

Ti svatebčané byli v pozici třetí osoby, která poskytuje nějakou informaci u řízení daňového subjektu. To znamená, že primárně se to musí u něho zkoumat. Předpokládám, a to už je moje dedukce, že pokud se obrátili na svatebčany, tak neměli možnost komunikace, nebo s nimi nekomunikoval daný (kontrolovaný) subjekt.

Nikdy nemůže být dotazovaná třetí osoba, pokud ty informace může získat správce daně od daňového subjektu (kontrolované provozovny – pozn. red.) nebo případně jiným způsobem.

I mě překvapilo, že nějaký úředník finančního úřadu může jít na matriku a zjistit si tam o mně údaje, zda jsem měl, nebo neměl svatbu, kde jsem ji měl, atd… Není už to přílišná horlivost těch samotných úředníků? A dala jste nějaké doporučení generálnímu řediteli Finanční správy Martinu Janečkovi?

Ano, dala. A vyjádřila jsem se k tomu i veřejně. Vyzvala jsem Finanční správu k citlivějšímu přístupu.

Manželům přišly výzvy, a to i s upozorněním na pokutu, pokud informace nedodají, nemohou to pochopit jako zastrašování? A ukazování síly úřadu?

Pokud by tam pokuta byla a já teď nejsem schopna ji potvrdit ani vyloučit, tak by to bylo velmi sporné, myslím si, že by k uložení takové sankce v žádném případě nedošlo. A že v tomto duchu se i Finanční správa vyjadřovala ve svém oficiálním vyjádření.

Podle daňového poradce Tomáše Hajduška, vedoucího sekce správy daní a poplatků Komory daňových poradců ČR, je podobná praxe, a teď cituji: „zjevně nezákonná“. Manžele si podle něj měl úřad předvolat jen jako svědky a nestrašit podobným papírem.

Pana Hajduška velmi dobře znám. Když jsem pracovala jako ředitelka odboru daňového procesu Generálního finančního ředitelství, tak jsme spolu velmi často spolupracovali a byť jsme stáli každý na opačné straně břehu, tak jsme měli velmi korektní vztahy a vedli jsme spolu takovou permanentní odbornou debatu. Nesdílím tento jeho názor a tvrdím, že ta výzva není nezákonná. Nicméně, nemyslím si, že v daný okamžik byla vhodná.

Budeme hlásit i počty účastníků svatební noci?

Na internetu už se objevila také kritika ze strany některých politiků.  Například Jiří Drahoš, neúspěšný prezidentský kandidát, na Twitteru napsal:  „Daně se musí platit. To, co předvádí Finanční správa pod vedením paní ministryně, je ale daleko za hranou. Co budeme dokládat příště? Kolik zeleniny jsme si vypěstovali na zahradě?“ Bude to potřeba?

Nechala bych to bez komentáře, myslím, že je to takový politický výkřik do tmy. Od člověka, který nemá žádnou praxi, nemá žádnou zkušenost s činností Finanční správy. 

Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek šel ještě dál. „Bude třeba hlásit i počet účastníků svatební noci?“

Bez komentáře. Připadá mi, že ani nic takového nejde komentovat. To samozřejmě možné není a nikdy nic takového se zjišťovat nebude.

A poslední dotaz z internetu. Objevila se i typická lidová tvořivost, na Twitteru se vás ptají například na to, zda dojde ke zpětné kontrole řádného vyúčtování svatby pana Babiše. „Příslušný finanční úřad již nepochybně potřebné úkony zahájil...“ ptá se pisatel.

(Smích). Samozřejmě jsem to četla na Facebooku, ale tu podstatu jsem vysvětlovala. Finanční správa, když k tomu přistoupila, tak musela mít nějaký důvod ze spisu, který já neznám. A říkám, jedna strana je zákonnost, druhá strana je citlivost.

Pod šéfem Finanční správy se zřejmě houpe křeslo

Má pan Janeček stále důvěru, ať už vaši nebo příslušného náměstka, pod kterého spadá?

Na Finanční správě se udělalo mnoho dobrého, zvládla se EET, příprava IT systému, zvládlo se velmi dobře kontrolní hlášení….

Zpět k té mé otázce…

Udělalo se mnoho dobrého. Ale dlouhodobě kritizuji to, že Finanční správa pod vedením pana Janečka prostě nedostatečně komunikuje. To znamená, nejsou ty věci vysvětlovány. Finanční správa nebude nikdy oblíbená, to si můžeme říct na rovinu. Ale na druhé straně je to nutný orgán veřejné správy, který má obrovské kompetence a musí k tomu přistupovat velmi s rozvahou a, troufnu si říct, i s pokorou…

A z tohoto pohledu, má pan Janeček stále vaši důvěru?

Musím říct, že je tam nedostatečná komunikace. A to Finanční správu v mých očích samozřejmě poškozuje.

Takže chápu správně, že nad panem Janečkem visí takový Damoklův meč?

Řešíme všechny okolnosti. Věřte, že k nějakému závěru dospěju.

Navrhla jste panu Janečkovi, aby sám odešel?

Zatím bych to nechala, je to komunikace mezi mnou a panem Janečkem, a až přijde čas, tak se k tomu vyjádřím.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anna-z ( 27. září 2018 14:03 )

K dotazu redaktora ohledně p. Babiše: p. Babiš jistě účtenku ze své svatby má k dispozici, a to konkrétně ve svém účetnictví, a to jako pronájem obchodních prostor.

jemtakjen ( 27. září 2018 12:12 )

Umaštěná machna Schillerka je jen hloupá pdržtaška slovenského kriminálníka a estebáka.

marmat ( 27. září 2018 11:23 )

Ale co byste za jeho post dal!!???Každopádně vynechte slovo HLOUPÝ !

marmat ( 27. září 2018 11:21 )

Zřejmě byl v hledáčku delší dobu ten pan "hospodský" !!! Jinak podle kulantních obratů paní Schillerové se brzy po volbách vypíše na finančáku výběrové řízení. Drby ANO nepěstuje !!!

cznb ( 27. září 2018 11:15 )

Prosím tě nauč se alespoň psát(svatba - ne svadba). Jestli Babiše hospodští okradli o nějaké peníze, tak si hospodští berou jen to o co je(malé a střední podnikatele) obrali miliardáři na dotacích na které ani neměli právo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa