Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Manžel ministryně končí pod Babišem. Ten ztrácí tři důležité odborníky na EU

Autor: ČTK, simao - 
25. září 2018
10:42

Manžel ministryně Jany Maláčové, spojka Bruselu a „pan Evropa“ Aleš Chmelař končí na Úřadu vlády, kam nastoupil po Tomášovi Prouzovi (oba ČSSD). Vedle Chmelaře však odchází i další dva důležití muži, kteří řešili na vládě vztahy s EU, upozornily Hospodářské noviny, podle kterých tak Babiš ztrácí klíčové odborníky na Unii.

Z Úřadu vlády odchází státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař (ČSSD). Měl by se ucházet o funkci odborného náměstka pro evropskou sekci na ministerstvu zahraničí, kde končí Jakub Dürr. Právu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že na post evropského tajemníka vypíše Úřad vlády výběrové řízení.

Ministerstvo zahraničí má nově vést za ČSSD Tomáš Petříček - poté, co patrně definitivně neprošel dřívější kandidát a europoslanec Miroslav Poche. S Petříčkem by se však měl v resortu sejít právě Chmelař. 

Mluvčí vlády Petra Doležalová (taktéž končící, avšak kvůli těhotenství) sdělila, že Úřad vlády nyní řeší v rámci změny systemizace k 1. lednu příštího roku snížení stavu zaměstnanců o 58 systemizovaných míst. Ke konci loňského roku úřad zaměstnával 768 osob. „Do budoucna by pan premiér rád ještě více zefektivnil chod Úřadu vlády, a tudíž se chce zaměřit i na některé vedoucí pozice,“ dodala mluvčí.

HN: Babišovi končí klíčoví muži pro vztahy s EU

Na Úřadu vlády přitom končí i ředitel odboru koordinace evropských politik Jan Král a také Marek Souček, vedoucí klíčového oddělení, které řeší např. migraci, upozornily dnes Hospodářské noviny.

Dodávají, že vyjednávání s EU řídí premiér Babiš nejraději po svém, usnadňuje mu to však každodenní vyjednávání Česka s Bruselem právě skrze pracovníky Úřadu vlády. Důvodem pro odchod je však u Chmelaře, Krále i Součka jejich postoj právě k Babišovi, píší HN. Zrodily se kvůli tomu i nové obavy. „Je to znepokojující. Otázka je, zda se to nějak projeví na tom, jak se teď bude Česko v EU chovat,“ cituje list jednoho z oslovených diplomatů.

Babiš se přitom v minulosti nepohodl ani s europoslanci za ANO Pavlem Teličkou (místopředsedou Evropského parlamentu) a Petrem Ježkem, přímo v Bruselu mu tak zbyla dvojice europoslankyň Dita Charanzová - Markéta Dlabajová a další bruselská „spojka“ v podobě někdejší ministryně za ANO, dnes eurokomisařky Věry Jourové

Chmelařův předchůdce má nové místo

Manžel ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové Aleš Chmelař pracoval na Úřadu vlády od roku 2014. V letech 2014 až 2017 vedl oddělení strategií a trendů EU, od roku 2017 vedl odbor koordinace hospodářských politik EU. V letech 2012 až 2014 působil v Bruselu ve think tanku Centre for European Policy Studies. Státním tajemníkem se stal loni v červnu, nahradil Tomáše Prouzu. Ten se od října stane prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu - nastoupí tak na místo, které uvolnila Babišova ministryně Marta Nováková (za ANO).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 26. září 2018 11:47 )

ZHMOTNÍ konečně 50 "virtuálních sirotků" paní Šojdrová , nebo ne ??? Fortuna může vypsat kurz......

marmat ( 26. září 2018 11:40 )

A když se"NAJDOU" jen 17 letí, co s nimi bude kdokoliv /cokoliv dělat ??? za rok. O batolata nepůjde v žádném případě.....o zviditelnění Europoslankyně 100%

marmat ( 26. září 2018 11:38 )

cezar8 - Kdyby vypsala EU výzvu se seznamem sirotků-OK....Ale vymyslet takovou kauzu, nemít podklady, začít jakékoliv sirotky (5 měsíců po návštěvě Řecka) hledat je POŤOUCHLOST a intrika I.kat.

marmat ( 26. září 2018 11:35 )

cezar8 - je to poslední křeč "opozice"-zdiskreditovat premiéra a vládu před volbami.Kdyby vypsala EU výzvu se seznamem sirotků-OK....

marmat ( 26. září 2018 11:23 )

Jsou strany "opozice" naprosto přesvědčeny, že když bude jejich jediným celoročním a předvolebním programem ANTI-BABIŠ hon., že jim to přinese nové hlasy do voleb ??? Za co nás mají-za co mají občany ??? Každá jejich veřejná diskuze začíná útokem na ANO , vládu, premiéra !!! To je n ě j a k ý program ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa