Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman pobídl Čechy, ať se ve svém zájmu postaví za Bruselem peskované Maďarsko

Autor: ČTK, zzu - 
20. září 2018
22:30

Česká republika se v Evropské unii ve vlastním zájmu musí postavit proti sankcím vůči Maďarsku, protože něco podobného by mohlo v budoucnu postihnout i ji. Prezident Miloš Zeman to ve čtvrtek řekl v televizi Barrandov. Evropský parlament se před týdnem vyslovil pro to, aby členské země EU zahájily proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. To by mohlo skončit omezením hlasovacích práv Maďarska v EU, s tím by ale musely souhlasit všechny ostatní unijní země.

Zeman uvedl, že je s Maďarskem solidární, protože se země brání „zglajchšaltování“. Snahy o politické usměrnění ze strany EU se podle něj týkají také Polska i Slovenska a je otázka, na koho postupně přijde řada.

„Česká republika ve vlastním zájmu se proti tomu musí postavit, protože jinak by to mohlo postihnout i ji,“ řekl prezident.

Zeman už dřív kritizoval rozhodnutí Evropského parlamentu. Čeští europoslanci, kteří hlasovali pro zahájení řízení proti Maďarsku, podle něj projevili nedostatek solidarity v rámci visegrádské čtyřky. Skupinu vedle Česka a Maďarska tvoří Polsko a Slovensko.

Evropský parlament 12. září přijal většinou hlasů doporučení, aby členské země EU zahájily proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. Maďarská vláda hodlá rozhodnutí napadnout u unijního soudu.

Teoreticky by sankční řízení proti Budapešti mohlo skončit až odebráním hlasovacích práv, ale pozorovatelé to nepředpokládají. Budapešť se totiž může spolehnout na podporu Polska, které samo čelí kritice za porušování pravidel právního státu. Na stranu Maďarska se navíc zřejmě postaví také Bulharsko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fizlbabis ( 21. září 2018 20:23 )

Čeští eueoposlanci hájí zájmy voličů, kteří si je zvolili za nějakou stranu. Rozhodně nehájí zájmy kdejakého hejhuláka z Blesku.

Hlavacek ( 21. září 2018 09:56 )

berlin71:ty jsi spíš negramotný hlupák !! Nic nechápeš !!

jentakjenkobliha ( 21. září 2018 08:27 )

Zeman a Babiš nemají žádné vize , jen straší Čechy imigranty kteří k nám stejně nechtějí.

diskutujici ( 21. září 2018 08:19 )

V prvni rade by meli vyrazit ty poslance, kteri hlasuji proti zajmum CR.

hejhej ( 21. září 2018 07:58 )

Čeští eurposlanci, kteří lezou do řiti Bruselu a nehají zájmy naše, tím pádem jsou proti silné osobnosti p. Orbana jsou vlastizrádné, politické zrůdy !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa