Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ukažme solidaritu, apeloval Kalousek kvůli syrským sirotkům. Ve Sněmovně neuspěl

19. září 2018
20:23

Sněmovna by měla podle TOP 09 apelovat na vládu, aby Česko přijalo pět desítek syrských dětí z řeckých uprchlických táborů. Předseda poslanců této strany Miroslav Kalousek to označil za dobrovolné a solidární gesto. Proti takovému záměru se při dnešní sněmovní debatě o globálním paktu o migraci postavila SPD Tomia Okamury. Top 09 chtěla prosadit usnesení, kterým by vládu požádala o přijetí dětí z uprchlických táborů v Řecku. Sněmovna ho neschválila.

Kalousek uvedl, že v uprchlických táborech v Řecku je 3500 syrských dětí. „Jsou tam bez rodičů. Často vůbec netuší, zda sirotci jsou, nebo nejsou,“ uvedl. Šéf poslanců TOP 09 poukázal například na Velkou Británii, která rozhodla o přijetí 350 těchto dětí mladších 17 let.

Česká vláda by si měla podle Kalouska stanovit parametry, jaké uzná za vhodné. „Je zcela na vládě, jakými mechanismy to udělá,“ dodal.

„V naší zemi máme dost vlastních sirotků a nezaopatřených dětí,“ prohlásil Okamura. Iniciativu ohledně přijetí syrských dětí, s níž přišla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, pokládá za kampaň před blížícími se komunálními a senátními volbami i evropskými volbami, které budou příští rok. Sýrie podle Okamury dokáže sirotkům pomoci sama, má na to podle něho prostředky.

Místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík uvedl, že Šojdrová představila svůj záměr na stranických grémiích již na jaře a držela ho poměrně v tajnosti. Řekl, že europoslankyni varoval, že pokud se ze záměru stane předvolební téma, nikomu tím nepomůže. Benešík taky podotkl, že Česko přijalo asi 50 občanů s českými kořeny z Venezuely. „Jsou tady a já žádné demonstrace nevidím,“ dodal.

S iniciativou Šojdrové nesouhlasí premiér Andrej Babiš (ANO), který se ale z dnešního jednání Sněmovny omluvil. Už dříve řekl, že dětem by se mělo pomoci tam, kde se narodily. Zdůrazňuje také, že debata se netýká malých dětí, ale chlapců ve věku 12 až 17 let. Vyjádřil proto obavu z toho, že návrh je pouhým „plácnutím do vody“ a snahou Šojdrové se zviditelnit před volbami do Evropského parlamentu. Ministerský předseda by se s ní měl sejít v pátek odpoledne.

Na Babiše se obrátilo otevřeným dopisem několik českých spisovatelů, protestují proti jeho dlouhodobému postoji k přijímání uprchlíků. Odmítnutí několika desítek dětí bez rodičů ze Sýrie označují za skandální a nelidské. „Nehodláme se smířit s tím, že prosperující evropský stát, jako je naše republika, odmítá podat pomocnou ruku dětem a mládeži stiženým hrůzami syrského konfliktu,“ uvedli v dopise zaslaném ČTK. Podepsali ho třeba Jáchym Topol, Petr Hruška, Olga Stehlíková, Sylvie Richterová, Petr Borkovec, Marek Šindelka nebo Petra Hůlová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa