Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zklamaným musíme dát naději, řekl Bělobrádek na konferenci. A rýpl do vlády i KSČM

Autor: peb, ČTK - 
15. září 2018
11:43

KDU-ČSL by podle předsedy Pavla Bělobrádka měla kromě konkrétních témat nabídnout naději lidem, kterým se nelíbí vývoj v České republice, například to, že se vláda opírá o hlasy KSČM. Bělobrádek na sobotní ideové konferenci lidovců v Praze řekl, že se jeho strana nehodlá podbízet na základě výsledků marketingu, ale bude trvat na svých hodnotách, ze kterých pak vychází program a nabízená politická řešení.

Bělobrádek v úvodu konference řekl, že strana musí být atraktivní pro mladé, ale neztrácet ani u seniorů. „Jsou strany, které vítězí na základě marketingu, které na základě průzkumů nabídnou lidem to, co chtějí slyšet,“ uvedl. Takové strany však podle něj nedbají na to, co takové věci budou znamenat pro Česko. „KDU-ČSL naopak zůstane stranou hodnotovou,“ dodal. Odmítl také lež, urážky a ponižování soupeřů v politice. 

Bělobrádek uvedl, že strana neustoupila ze svých podmínek pro vstup do vlády, když se ukázalo, že jsou neslučitelné s představami ANO a prezidenta Miloše Zemana. „Jsem rád, že jsme ohledně toho našli velký konsensus uvnitř strany,“ řekl. Kritizoval ČSSD a další strany ochotné připustit to, že vládu ANO a ČSSD podpořili v hlasování o důvěře komunisté. Pokud nebrání některé hodnoty, hrozí podle něj i tím, že budou v budoucnu „bombardovat“ hodnoty ústavní. 

Senát může šlápnout na brzdu

Lidovci proto zdůrazňovali důležitost říjnových voleb do třetiny Senátu. Bývalý premiér a někdejší senátor KDU-ČSL Petr Pithart uvedl, že Senát může přibrzdit legislativu, ale v nouzi také šlápnout na brzdu. „Není vyloučeno, že to bude muset být teď zvolený Senát, který bude muset na brzdu šlápnout,“ řekl Pithart v předtočené zdravici s odkazem na některé plány premiéra Andreje Babiše (ANO). „Senát by musel držet nohu na brzdě velmi silně, ale má na to, bez něj se nejdůležitější pravidla této země nezmění,“ prohlásil. 

Roli horní komory Parlamentu vyzdvihl i kandidát KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Zelených do Senátu Jiří Drahoš, který se bude o zvolení ucházet v Praze 4. „Když se podíváme na ideové směřování Hradu a podporu vlády komunisty, jsem rád, že tu Senát máme," uvedl někdejší kandidát na prezidenta. Místopředseda strany a kandidát do Senátu v Chrudimi Daniel Herman řekl, že bouře na politické scéně mohou relativně snadno změnit to, jak vypadá Sněmovna. „Senát ale brání lodi, aby se nemohla v bouři překotit,“ dodal.

Bělobrádek ČTK a Českému rozhlasu řekl, že strana uspořádala dnešní konferenci kvůli tomu, aby ještě před volbami uzavřela sebereflexi po loňských volbách do Sněmovny. Zároveň má sloužit i jako základ pro březnový celostátní sjezd. „Kde se bude probírat další směřování KDU-ČSL,“ uvedl. Zda bude na sjezdu obhajovat mandát v čele strany, se Bělobrádek rozhodne na podzim.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

willi48 ( 17. září 2018 19:02 )

Vy, zmetkové černp....nický, chcete dávat voličům naději svými pokleslými hodnotami? Vždyť si, jste-li toho vůbec schopni, uvědomte, že znásilňováním žen, zneužíváním malých kluků, nadšením pro naše sudetoněmecké drahé spoluobčany, věčnou majetkovou nenažraností žádnou světlou nadějnou budoucnost nejste schopni nabídnout.

helenio ( 17. září 2018 11:14 )

Čekali jste snad něco jiného od katolického chachara !!! st.

salto ( 17. září 2018 08:11 )

ablbis: Vykašli se na pravopis, zkus něco napsat k věci "inteligente".

marmat ( 15. září 2018 21:30 )

marmat ( 15. září 2018 21:27 )

Tendle ťunťa se rozjel až vedle Bartoška a guru zhrzených Kalouska....Jeho fóry vloni vyplavaly na povrch jako např slavné:"NEBUDEME LÍBAT PRSTEN OLIGARCHOVI!"-na tomto autorství si velmi zakládá....Jejich europoslankyně nyní exceluje se sirskými sirotky=TAKY rozdávání NADĚJE ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa