Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Proč bychom měli přijímat syrské sirotky?“ nechápe Babiš. Nelidské, tepou ho politici

Autor: všm - 
15. září 2018
17:18

Česko by mohlo přijmout 50 dětí ze Sýrie, které přišly o rodiče. Navrhuje to europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která nedávno navštívila uprchlické tábory. V pátek návrh projednávali u kulatého stolu senátoři a zástupci státní správy, příští týden by jeho znění chtěli předložit premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ten už ale dopředu hlásí, že tuzemsko žádné sirotky přijímat nebude, jak uvedl v sobotu deník Právo. Řada politiků za to šéfa ANO následně zkritizovala.

Na senátní půdě se v pátek projednávala možnost, že by Česká republika přijala zhruba padesát dětí, které jsou bez rodičů v uprchlických táborech v Řecku a dalších evropských zemích. Šojdrovou k nápadu inspirovala iniciativa zachráněného „Wintonova dítěte“, britského lorda Dubse.

Češi mohou mít obavu z nelegálních uprchlíků, potenciálních islamistů, ale dítě je pořád dítě – je schopné vzdělání, formování, je ovlivnitelné tak, aby přijalo zásady naší kultury,“ uvedla již dříve k projektu pro HlidaciPes.org Šojdrová, která připouští, že musí i svým kolegům složitě vysvětlovat, že je třeba dětem projevit solidaritu. 

Jedna varianta počítá s přijetím dětí, nejspíše chlapců, ve věku 12 – 17 let. Těch je totiž v řeckých táborech většina. Šojdrová si ale uvědomuje, že by něco takového nemuselo být veřejností dobře přijímáno i kvůli kauzám, jak někteří migranti falšují svůj věk. Má tak náhradní řešení.

Můžeme si vzít i sirotky z táborů v Libanonu, kde jich je v nižším dětském věku mnohem více. Rozumím lidem, co mají obavy, mám je též. Ale skupiny nezaopatřených sirotků se může bát jen hlupák nebo sobec. Vždyť je to naopak prevence jejich budoucí radikalizace. Jediné, co je zapotřebí, je politická odvaha,“ uvedla politička.

Babiš: Sirotky máme i u nás

Návrh by se mohl před premiéra Babiše dostat už možná další týden. Ten již v minulosti několikrát zopakoval, že Česko nepřijme ani jednoho uprchlíka. Naposledy to prohlásil na konci srpna při své návštěvě Itálie, kde jednal se svým protějškem Giuseppe Contem. A názor prý nezmění ani teď kvůli sirotkům.

Proč bychom je přijímali? Máme sirotky i u nás, které musíme připravit na vstup do života. Něco o tom vím, protože moje nadace na to dávala peníze. A hlavně Česko je solidární, od roku 2015 jsme do různých zemí kvůli migraci poslali 2,5 miliardy, pomáháme na místě v Sýrii lékaři i experty, v Česku jsme ošetřili 2500 pacientů včetně řady syrských dětí,“ uvedl Babiš pro deník Právo s tím, že do politiky údajně šel, aby se staral o české občany. 

A když už jsme u těch sirotků, proč zase někdo pomíjí válku na Ukrajině? Tam nejsou? Tak proč bychom se měli starat právě o Syřany?“ dodal premiér. 

Hamáček by válečné sirotky přijal

Na Babišova slova reagoval ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Předseda sociálních demokratů připomněl, že Česko tento týden darovalo více než 200 milionů korun na nákup hlídkových lodí pro libyjskou pobřežní stráž a je proti povinným kvótám na rozdělování migrantů. „Zcela jistě bychom ale jako desetimilionová země zvládli nabídnout nový domov 50 dětem, které ve válce v Sýrii ztratily rodiče...,“ uvedl na svém twitteru.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že padesát syrských sirotků jistě nalezne domov někde jinde. „My ale říkáme celému světu, že jsme nelidští. Kráčíme dobrovolně do izolace a opovržení. Na tuhle hloupou a buranskou politiku těžce doplatíme. Bohužel zcela zaslouženě,“ napsal na twitteru. Jeho stranický kolega Jaromír Štětina uvedl, že soucit je pragmatická kategorie a pokud z něj politici nevycházejí, nastávají škody. „Škody například způsobí izolace a opovržení ze strany jiných zemí EU vůči Česku,“ dodal.

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek na twitteru napsal, že místo hodnot jako soucit a pomoc bezmocným, nastupuje sobectví a bezohlednost.

Předseda poslanců STAN Jan Farský označil Babiše za mocichtivého bezskrupolózního ubožáka. „Pro Evropu je větším ohrožením než uprchlíci,“ dodal.

Video  Premiér Andrej babiš bude v Itálii a na Maltě jednat o migraci  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marlen52 ( 23. září 2018 16:44 )

pan Babiš to řekl dobře máme svých sirotků dost a ty si nikdo nevezme ale Šojdrová bude hrabat i pod zemí aby nějaké našla ale ať si je nechá a necpe je nikomu. Doufám že Babiš nepovolí protože jsem ho volila kvůli jeho názoru na migraci

lalia ( 23. září 2018 15:51 )

Ať si Hamáček se Šojdrovou vezmou všech 50 sirotků a jedou s nimi do Sýrie a postaví jim tam Mateřskou školu a může jim Adamová dělat ředitelku školy.

krista2018 ( 23. září 2018 15:27 )

reaguji na "výbornou komentátorku". Jo, zvládla jednou jeden duel, ale jinak je to uštěkaná baba někde z pavlače, kdo není podle jejich představ tak nedovolí hostu ani otevřít pusu a div se na hosta nevrhne. Taková už v ČT jednou byla - s Veselovským a kde skončili?

krista2018 ( 23. září 2018 15:20 )

Celá akce je na hlavu. Pamatujte si jak se kdo k této kauze vyjadřoval a příležitostně jim to připomeneme

salto ( 19. září 2018 09:02 )

Babiš probere syrské sirotky se Šojdrovou. TOP 09 chce jejich přijetí protlačit ve Sněmovně. Je zajímavé, že u tohoto článku není diskuse. U takového Feriho by se cítili jistě dobře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa