Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kardinál Duka lobboval u Babiše: Nechce sňatky gayů a leseb. Vláda je podpořila

Autor: bud - 
14. září 2018
20:30

Kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka se tento týden setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a lobboval u něj proti chystanému zákonu, který by měl povolit sňatky homosexuálům. Informoval o tom deník Právo. Babišova vláda tento poslanecký návrh podpořila, katolická církev ho razantně odmítá.

K setkání podle Práva došlo ve středu večer a premiéra pozval sám Duka. Řešit se měly hlavně sňatky lidí stejného pohlaví, Duka měl prosazovat tradiční rodinu. Arcibiskupství odmítlo setkání komentovat a skutečnost, jestli se opravdu řešily přímo homosexuální sňatky, nepotvrdil ani premiér.

„Řešili jsme hlavně rodinu a jak motivovat naše občany, aby měli průměrně alespoň 2,1 dítěte,“ řekl deníku Babiš. „Bavili jsme se o společnosti, o situaci ve světě, o tom, proč je naše společnost rozdělená, proč nevítězí dobro. Má nějaké myšlenky, jak motivovat lidi, aby měli víc dětí. Svoje návrhy mi dal, budu se tím zabývat. Oba chceme, aby rodiny měly děti,“ dodal.

Sňatky pro všechny mají podporu vlády 

Na jaře předložilo 46 poslanců z ANO, ČSSD, TOP 09, STAN, Pirátů a KSČM návrh zákona, aby osoby stejného pohlaví měly stejná práva a povinnosti jako manželé různého pohlaví. Vláda pak tento návrh podpořila.

Pražské arcibiskupství se později v dopise čteném během nedělní mše vymezilo proti homosexuálním sňatkům a vyzvalo lidi, aby v kostelech podepsali petici na podporu změny české ústavy ve prospěch tradiční rodiny.

 

Video se připravuje ...
Další videa