Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Operovaný Kalousek se vrací do Sněmovny. Ta má řešit „slepé vrahy“ i 17. listopad

Autor: Jakub Veinlich - 
11. září 2018
05:13

Poprvé od vážné srpnové operace přijde do Sněmovny šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Poslance přitom čeká košatý program, v jeho návrhu mají hned 185 bodů. Jednat mají například o takzvaných „slepých vrazích“, tedy řidičích, kteří usedají za volant se špatným zrakem. A také o státním svátku 17. listopadu, kterému by mohli změnit název.

„Jasně, už od rána,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, zda bude už tento týden mezi ostatními poslanci na schůzi Sněmovny. Už minulý týden avizoval, že se cítí lépe a po náhlých zdravotních komplikacích s tenkým střevem se vrací pomalu do běžného rytmu.

Problém se zrakem můžou mít miliony řidičů

Mezi velkým množstvím zákonů budou poslanci řešit například i ten, který má zatočit se „slepými vrahy“. Tedy s řidiči, kteří jezdí po silnicích se špatným zrakem.

„Na základě osvětové kampaně Autoklubu ČR „Slepí vrazi“, která odstartovala v loňském roce a pokračuje i letos za podpory Mezinárodní automobilové federace FIA, byl vyšetřen zrak 2 880 řidičům, z čehož u celých dvou třetin nebyl zrak v pořádku,“ píše v důvodové zprávě k zákonu jeho navrhovatel, poslanec ČSSD Jan Birke. S normou mu přitom pomáhal prezident Autoklubu ČR a advokát Jan Šťovíček.

Z výsledku kampaně podle autorů novely vyplývá, že z šesti milionů českých řidičů  jich korekci zraku potřebuje alarmující počet. Předkladatelé došli k číslu 4,5 milionu lidí, kteří by si měli dojít na kontrolu k očnímu, protože potřebují korekci zraku.

„Už při absenci korekce zraku u -0,75 dioptrie se kvůli zhoršeným reakčním schopnostem řidiče prodlužuje brzdná dráha automobilu při rychlosti 90 km/h z 80 na 120 metrů, tedy o celou polovinu,“ upozorňuje Birke v důvodové zprávě zákona.

Z praktického hlediska může takové zhoršení zraku také znamenat, že řidič nevidí chodce na 200, ale pouze na 100 metrů. „Z těchto důvodů se navrhuje, aby všichni řidiči měli zákonem uloženou povinnost absolvovat pravidelnou lékařskou prohlídku, konkrétně vyšetření zraku, a to alespoň jednou za 10 let při výměně řidičského průkazu,“ řekl Blesk Zprávám Birke.

Až do teď totiž platila tato povinnost jen pro řidiče starší 65 let, popřípadě 68 let, pokud tedy nejde o šoféry z povolání, kteří musejí jít na pravidelnou prohlídku do padesáti let každé dva roky, těm co už padesát bylo, pak musejí navštívit lékaře jednou ročně.

Rychlá páka na řidiče se špatným zrakem

Předkladatelé zákona chtějí, aby poslanci projednali novelu podle paragrafu 90 – tedy tak, aby zkrátili legislativní kolečko a zákon schválili hned v prvním čtení.

„Předpokládám, že to takto projde. Většina z nás jsou řidiči a máme nějakou míru odpovědnosti. Myslím navíc, že tento zákon není ani pravicový ani levicový, ale především o bezpečnosti nás všech, ať jedeme v autě, nebo jsme chodci,“ je přesvědčený Birke.

Besip jako garant bezpečné jízdy na českých silnicích nemá se záměrem zákona problém, podle Tomáše Neřolda pověřeného jeho řízením má ale předloha určité nedodělky. A spíš skeptický je k zákonu také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Záměr je podle něj dobrý, jen se podle ministra příliš nepovedl. 

„Záměr pana poslance lze hodnotit pozitivně a principiálně bych ho podpořil. Nicméně předložený návrh má odborné i legislativní nedostatky a je neslučitelný se současným systémem, zhodnotil návrh na změny pro Blesk Zprávy Vojtěch. Dabatě se ale ministr nebrání. 

„Umím si například představit, ze bychom otevřeli diskusi s praktickými lékaři v rámci reformy primární péče, aby se na oční vyšetření více zaměřili při pravidelných preventivních prohlídkách,“ dodal Vojtěch.

V návrhu zákona nejsou žádné sankce pro ty, kteří by lékařskou prohlídku nepodstoupili. To by se ale podle navrhovatele mohlo změnit. „Zatím tam žádná sankce není. Zaměstnali bychom tím jen úřady další administrativou. Je to dané na dobrovolnosti, ale dohadujeme se už, zda to postupně nepřiřadit do zákona o provozu na pozemních komunikacích,“ reagoval Birke na dotaz Blesk Zpráv.

Čeká 17. listopad nový název?

17. listopad mají Češi spojený se dnem volna. Ne každý ale už ví, kdo a čím se o něj zasadil. Kromě oslav začátku pádu komunismu v roce 1989 si tento den připomínáme i události ze 17. listopadu 1939. Ten skončil popravou devíti vůdců studentských organizací. Následně vzniklo prohlášení spojeneckých studentů, a to v rámci schůze delegátů 26 členských zemí Mezinárodní unie studentů v Londýně roku 1941.

V prohlášení je uvedeno, že čeští vysokoškolští studenti jsou považováni za vůbec první, kteří „zvedli svůj hlas na znamení odporu proti nacistickým utlačovatelům“. Na základě ocenění jejich odvahy a činů vznikl Mezinárodní den studenstva jako státní svátek v mnoha zemích světa. V České republice tomu ale aktuálně není. 17. listopad se totiž v kalendáři jmenuje Den boje za svobodu a demokracii. 

Video  Klaus promluvil o skládání vlády: Netrpělivost je u nás trošičku dětinská  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a další poslanci chtějí ale zanést do kalendáře připomínku tragických událostí v tehdejším protektorátu Čechy a Morava, které připomíná i upálení Jana Palacha, zavření českých vysokých škol a odvlečení studentů do koncentračních táborů.  

Skupinka 14 zákonodárců proto navrhuje změnu tak, aby se státní svátek jmenoval: „17. listopad Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva“. Navrhovatelé chtějí, aby změna začala platit dnem vyhlášení zákona. I tentokrát poslanci navrhují, aby se u projednávání zákona zkrátila doba projednávání a Sněmovna ho přijala hned v prvním čtení.

Sněmovna začne v úterý ve 14 hodin odpoledne a poslanci by se měli dostat i k bodům, které vzbuzují vášně i v rámci vládní koalice - tím je například znovuzavedení proplácení i prvních tří dnů nemocenské. Vydatná a vypjatá diskuse se dá očekávat také nad druhým čtením zákona, který má zavést zdanění církevních restitucí. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

modryptak ( 12. září 2018 10:08 )

Křivák Kradlosek zinkovou rakev?Ten pomatenec tak akorát rakev z překližky.

modryptak ( 11. září 2018 20:02 )

Kradlouskovi měli raději operovat hlavu.Ta by to nejvíce potřebovala, ale asi by nebylo co operovat,podle jeho plácání to vypadá že velký mozek je malý a malý žádný.Ale frťana zvládne vždy.

allahmagorstb ( 11. září 2018 19:37 )

Koukal jsi jentakjen do zrcadla hopsi ?

estebacek ( 11. září 2018 19:35 )

Snad to od vás jentakjen pochopí, díky.

estebacek ( 11. září 2018 19:15 )

Nezlobte se , ale tykám si jen se slušnými a normálními , což se o vás říci nedá .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa