Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Ta baba zešílela.“ Merkelovou sepsul Foldyna. Zeman ví, kdy za kancléřkou poletí

Autor: ČTK, simao - 
8. září 2018
16:15

Miloš Zeman se již v půlce září chystá do Německa na státní návštěvu - nedlouho poté, co Merkelová tento týden přijala Andreje Babiše. Zeman s Merkelovou nesouhlasí v otázce migrační krize a Němce zaujal i svým vyjádřením k dramatickému dění v Chemnitzu, kde došlo na vraždu Němce a podezřelými jsou Iráčan a Syřan. Zeman to označil za úroky pro Merkelovou, na kancléřku kvůli tomu vypěnil i místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. To Babiš se v Berlíně otázce Chemnitzu raději vyhnul.

Miloš Zeman se přespříští týden vydá nejprve za Andrejem Babišem na jednání vlády a poté odletí na německou misi. „Pan prezident plánuje zavítat na jednání vlády o státním rozpočtu ve středu 19. září v 8:00. V odpoledních hodinách pak pan prezident odletí na návštěvu SRN,“ sdělil Blesk Zprávám hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Český prezident tak navštíví Německo v termínu 19. až 21. září. Jednat bude s prezidentem Spolkové republiky Německo Frankem-Walterem Steinmeierem, spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou a s braniborským ministerským předsedou Dietmarem Woidtkem.

Zeman mluvil o úrocích pro Merkelovou

Německou kancléřku Zeman opakovaně za její vstřícný postoj k uprchlíkům veřejně kritizoval. Například minulý týden v televizi Barrandov v souvislosti s vraždou v německém Chemnitzu (Saská Kamenice) řekl, že Merkelové přišly za podporu migrace úroky v podobě kriminality.

„Tak tady Merkelové přišly úroky, ano, v podobě této kriminality. Ono to bylo v Kolíně nad Rýnem, ty útoky na ženy. Ono to bylo na mnoha a mnoha jiných místech. No, jediný způsob, a já vím, že jsem nepopulární, je deportace těchto lidí ne, když už spáchají trestný čin, například v tomto případě vraždu, ale když nedostanou azyl,“ uvedl Zeman na Barrandově. 

Po útoku nožem v Chemnitzu, podkrušnohorském městě nedaleko českých hranic, došlo na sérii masových protestů - v prvé řadě protiimigračních. Podle německé policie následně došlo na útoky radikálů na přistěhovalce a neněmecky vypadající lidi ještě předtím, než bylo potvrzeno, že podezřelými z vraždy Němce Daniela H. (†35) po „bezdůvodném útoku“ jsou dva mladí muži z Iráku a Sýrie - 21letý irácký Kurd Júsif A., jemuž v roce 2017 odmítli žádost o azyl, ale uspěl u soudu s odvoláním, byl však v podmínce za držení drog. Druhým podezřelým je 22letý Alá S.

Zemanovy sympatie protestujícím proti „Mutti Merkel“

Německá vláda následné útoky na přistěhovalce tvrdě odsoudila. Vládní mluvčí Steffen Seibert označil za hrozné, že byl v Chemnitzu zavražděn člověk, odmítl však „srocování, štvanice na jinak vypadající a odjinud pocházející lidi nebo pokusy šířit v ulicích nenávist“.

Při dalších protestech v Chemnitzu byly zraněny desítky lidí. „Já upřímně s těmi demonstranty docela sympatizuji, oni v podstatě říkají, Mutti Merkelová sem pozvala migranty a tady máte důsledek,“ citovala však Zemana i německá média. Zemanovo vyjádření se tak značně lišilo od slov Merkelové, ale i většiny německých špiček, které v prvé řadě odsoudily výtržnosti radikálů.

Angela Merkelová se v souvislosti s Chemnitzem poté nechala slyšet, že štvanice a nenávist nemají v právním státě co dělat. „Máme videozáznamy, které ukazují, že se odehrály štvanice, že se lidé srocovali, že na ulicích byla nenávist,“ uvedla Merkelová.

Naopak rival Merkelové, ministr vnitra Horst Seehofer, označil migraci za „matku všech problémů“. A šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen v pátek uvedl, že nemá důkazy o tom, že se v Chemnitzu odehrály štvanice proti přistěhovalcům.

Foldyna: Ta baba zešílela?

Události v Chemnitzu však komentovali i další čeští politici. „Myslím si, že každý, kdo označuje lidi, kteří protestují proti vraždě, za extremisty, je sám extremista. Buď je extrémní hlupák, nebo extrémní darebák. Popřípadě kombinace obojího,“ nebral si servítky místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna v reakci pro Parlamentní listy. Platí to prý i pro Merkelovou.

„Problémy se musí řešit a ne je zametat pod koberec tím, že každého, kdo na ně upozorní, označíme za nepřítele a budeme se ho snažit zlikvidovat. Tak se chovají pouze tyranie a ty obyčejně končí krveprolitím. Jestli tohle Merkelová neví, tak jen definitivně potvrzuje podezření, které mnozí mají od chvíle, kdy do Evropy pozvala celou Afriku a Blízký východ. Podezření, že ta baba zešílela,“ dodal ostře.

Cesta Miloše Zemana do Německa se odehraje právě po rozporech kolem Chemnitzu, ale také naváže na návštěvu premiéra Babiše z tohoto týdne. Ten se při jednání s Merkelovou shodl, že vztahy obou zemí jsou výborné, i když mají odlišný pohled na přerozdělování uprchlíků.

Babiš se otázce na Chemnitz vykroutil

I Babiš čelil přitom v Berlíně otázce na Chemnitz - a dotazu z tiskovky, zda podle něj jde o přímý důsledek uprchlické politiky kancléřky Merkelové, jak před ním uvedl Zeman. Babiš se do toho rozhodl raději „nezabrušovat“. „Co se týká Chemnitzu, tak já neznám detaily, samozřejmě čerpám jen z médií, byly tam demonstrace, já bych se nechtěl moc k tomu vyjadřovat, protože neznám úplně v detailu, co se tam stalo,“ říkal ve středu Babiš.

„Viděli jsme obrázky, které ukazují jasně velkou nenávist a pronásledování nevinných lidí a od toho je třeba se distancovat,“ zdůraznila na tiskovce po boku Babiše Merkelová. Ten na ni poté německy navázal: „To, co se stalo v Chemnitzu, je samozřejmě velice obtížné pro německou politickou situaci, je to něco, co raději nechci blíže komentovat.“

Zemanovu cestu probere ještě vláda

I s ohledem na Zemanův postoj k protestům v Chemnitzu tak bude prezidentova návštěva sledovaná i v Německu. Financování cesty bude přitom ještě ve středu schvalovat vláda.  Cesta bude stát bez nákladů na ochranku a letadlo necelý milion korun.

Český prezident by se měl se svým německým protějškem Steinmeierem podle vládních dokumentů zabývat přeshraniční spoluprací, otázkou euroregionů a ekonomickými vztahy a jejich rozšířením. Tématem má být i vnitřní politika obou zemí, reforma Evropské unie, evropský rozpočet, volby do Evropského parlamentu, migrace a vztahy s Ruskem. Podobná témata budou na programu jednání s Merkelovou.

Zeman však na Barrandově řekl, že chce s německou kancléřkou mluvit hlavně o obchodní válce mezi USA, Evropskou unií a Čínou nebo o energetice. „Tak Angela Merkelová nedávno prohlásila, že migrační kvóty byla chyba, a já si myslím, že se máme chovat s jistým porozuměním k tomu, kdo uzná svoji chybu. Takže budeme mluvit spíše o obchodních válkách,“ řekl moderátorovi Soukupovi Zeman.

Merkelová místo Junckera? Zeman by byl pro

Na otázku, zda zmíní i problematiku sudetských Němců odvětil, že „možná bude diplomat“ a pokud záležitost neotevře Merkelová, on o ní mluvit nebude. I přes kritický postoj ke krokům Merkelové Zeman řekl, že kancléřka je výrazná osobnost a pokud by nahradila v čele Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, on by se „ani nezlobil“.

„V Evropské unii, upřímně řečeno, je poměrně málo výrazných osobností (...) Angela Merkelová, ať si o ní myslíme cokoli, je bezesporu výrazná osobnost. Přežila několik pokusů o svůj pád, kdy v poslední době se ji tak trochu snažil svrhnout pan Seehofer. Vzpomeňte si na jeho výrok, s touto ženou nemohu pracovat,“ upozornil Zeman.

Český prezident po svém letošním znovuzvolení do prezidentského úřadu navštívil nejprve Slovensko a Polsko. Byl také na summitu NATO v Bruselu a na Slovensko zavítal i na konci července při cestě historickým vlakem z Hodonína do slovenských Topoľčianek společně se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Nyní se vydá do další ze sousedních zemí.

hejhej ( 9. září 2018 10:11 )

Že bába Merkelová zešílela ví většina myslící populace a nejen u nás.Ta zrůda "za něco"( peníze, funkci )ničí Evropu. A pitomí politici ty, kteří odmítají na své území primitivní násilníky a nemakačenka , rychle se množící vyžírky jsou nazývání rasisty, xenofoby atd.

willi48 ( 9. září 2018 08:41 )

Tak "tvím" prezidentem byl Havel ? No to zasloužíš zvýšený psychiatrický dohled. Vše co vyčítáš Zemanovi nám Havel poskytoval v míře více jak dvojnásobné. Chlastal extraligu, nemocný byl jakbysmet, názorově příšerný až zločinecký (humanitární bombardování Jugoslavie), povahově i pro kamarády nesnesitelný, zatížený sebestředností. Tak se laskavě nenavážej do Zemana. A můžeš třeba vyvolat proces blahořečení Havla, možná by na to církevní blbci kývli.

santikxauz ( 9. září 2018 04:47 )

Havel byl to nejhorší,co nás mohlo potkat.

berlin71 ( 9. září 2018 02:35 )

Ja osobne dokazu rozlisovat mezi dvema tvremi nemecka . Jednou tvari je masovi vrah Hitler a tou druhou tvari je kanclerka Angela Merkel ktera na zaklade sve krestanske viry bez velkeho premisleni podala pomocnou dlan lidem v tisni . Kolika lidem jsme mi obicejni lide podali pomocnou ruku a kolik z nich te nasi pomoci zneuzili ? Presne v teto pozici se nachazi kanclerka Merkel. Za dobrotu na zebrotu. Muj nazor na pana Zemana je ze dokaze jen druhe kritizovat , hraje to na vsechny strany a ve finale hodi stejne kazdemu klacek pod nohy. Je pro me zcela bezviznamnym politikem a za prezidenta ho nepovazuji a nikdy ani nebudu on je velka ostuda ceskeho naroda. Mim prezidentem je a navzdy zustane Vaclav Havel❤️ .Za toho jsem se nemusel stydet .

marlen52 ( 8. září 2018 19:14 )

moje slova já jen nechápu že je pořád pouštějí z lodí proboha to jim nikdo nedokáže říct stop evropa už nepřijímá pokud je budou pořád pouštět na pevninu tak to nikdy neskončí.a to je náš konec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa