Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hanebnost, zuří Kalousek. Zemana tepou biskupové kvůli zdanění církevních restitucí

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
8. září 2018
06:00

Vypadá to na pořádně výbušné téma. Poslanci začali jednat o možnosti zdanit církevní restituce a vzduchem už létají ústavní stížnosti a mnohdy silná slova. Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny totiž tuto změnu podpořil. Návrh předložili komunisté, ke kterým se přidali také zástupci ČSSD, ANO a Piráti. A názor na zdanění změnil také prezident Miloš Zeman.

Dohoda o restitucích se rodila několik let. Politici kvůli tomu prodebatovali doslova několik nocí. 8. listopadu 2012 si nakonec tehdejší vládní koalice prosadila svou. Opozice těsně před hlasováním opustila sál a 102 přítomných poslanců ODS, TOP 09, STAN a 12 nezařazených přehlasovalo veto Senátu. Vyrovnání státu s církvemi stál v cestě už jen prezident Václav Klaus. I když zákon prošel Sněmovnou nakonec jen o jeden hlas - svůj podpis tehdejší hlava státu připojila.

„Mám pocit obrovského naplnění spravedlnosti. Sice pozdě, ale přesto se to podařilo,“ neskrýval radost těsně po schválení tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Jenže někteří opoziční politici mluvili o krádeži století. A poslance vládní koalice obviňovali z vlastizrady a kupčení s hlasy.  

Podle zákona mají církve získat zpět majetek v hodnotě 75 miliard korun a také dostat kompenzaci za majetek, který možné vydat není. Výše této náhrady je dalších 59 miliard.

Od schválení zákona uplynulo téměř 6 let. Stále působí ale jako výbuška. Celou dobu proti němu vystupovali například komunisté i ČSSD. Až teď se ale našla ve Sněmovně taková konstelace, která by mohla dokázat zákon vůči církvím zpřísnit. Dodatečné zdanění náhrad se snaží prosadit KSČM.  

Roste síla komunistů? 

Podle zákulisních informací bylo zdanění církevních restitucí jednou z podmínek, za které jsou komunisté ochotní podpořit při hlasování o důvěře vládu Andreje Babiše (ANO) a Jana Hamáčka (ČSSD).

„Byly prodražené o 54 miliard, a proto už pět let říkám, že je třeba to zdanit,“ řekl Babiš novinářům letos v červnu, tedy v době, kdy s komunisty toleranci vlády vyjednával.

Zákon je teď ve druhém čtení a ústavně právní výbor zdanění náhrad doporučil, následoval tak rozhodnutí rozpočtového výboru. Pro zvedli ruku zástupci KSČM, ČSSD, hnutí ANO a také pirát Jakub Michálek.

Zdržela se ale například bývalá ministryně spravedlnosti z hnutí ANO. Spolu s kritiky novely se totiž obává, že je navrhovaná změna protiústavní.

„Principy právního státu mají být zachovány, ať se děje, co se děje,“ zdůraznila Válková. Podobně to vidí také další z pirátů Mikuláš Ferjenčík, který se na rozdíl od svého kolegy Michálka zdržel hlasování.

Kalousek a Bělobrádek: Protiústavní hanebnost

„Je to typický komunistický návrh. Okradeného okrádají již podruhé,“ rozohnil se pro Blesk Zprávy nad výsledky hlasování ve výboru jeden ze strůjců církevních restitucí Miroslav Kalousek a připomněl historické souvislosti.

„Když si uvědomíme, že před 70 lety náš stát ve jménu zrůdné ideologie v té církvi vraždil, mučil a loupil… to, že trvalo od listopadu 1989 23 let, než se církve dočkaly alespoň částečných kompenzací a teď je komunisti se svými asistenty z řad ANO, ČSSD a Pirátů, chtějí okrást ještě jednou, tak to je prostě hanebnost a nemám pro to jiné slovo,“ nestačil se divit dnešní šéf poslanců TOP 09 Kalousek. 

Podle Kalouska je téměř jisté, že jestli podobná změna projde celým legislativním kolečkem, skončí u Ústavního soudu.

„Ve smlouvách je článek 5.2, který říká, že se plnění řídí legislativou účinnou k 1. 1. 2013. Legislativa účinná k 1. 1. 2013 je samozřejmě bez zdanění,“ popsal Kalousek. Pokud by tedy poslanci zákon změnili, šlo by podle něj o státní zvůli. Již uzavřené soukromo-právní smlouvy se prý nemají násilně měnit.

TOP 09 ve Sněmovně změnu zákona nepodpoří, Piráti budou mít volné hlasování a proti se postaví také lidovci, díky kterým se zákon v minulých letech neotvíral. Znamenalo by to totiž předčasný pád vlády.

„Dalo se to čekat. Přestože dobře vědí, že je to protiústavní hanebnost,“ reagoval na hlasování ústavně právního výboru Sněmovny předseda KDU- ČSL Pavel Bělobrádek.

Zeman změnil názor

Zastánci zdanění ale získali silného spojence. A to toho nejvyššího. Názor totiž změnil prezident Miloš Zeman.

„Mě poněkud dožralo, jestliže svatá církev se domáhala žalobami různého pofidérního majetku i po uzavření restitučních zákonů jak na obcích, tak na krajích,“ uvedl jako hlavní důvod svého postoje Zeman v TV Barrandov.

Prezident připojil i komentář, že i když Česká biskupská konference (ČBK) slíbila, že už se s obcemi a kraji soudit nebude, žaloby jsou podle něj stále na stole.

„K vyjádření Miloše Zemana, které se týkalo takzvaného zdanění finanční náhrady v rámci procesu majetkového narovnání mezi státem a v tuto chvíli šestnácti církvemi a náboženskými společnostmi, bych rád podotkl, že se v České republice řídíme platnými právními normami a nikoli názory jednotlivců, byť by byli tak vysoce postaveni, jako je prezident republiky,“ odmítl Zemanův argument Stanislav Přibyl, generální sekretář ČBK.

Poslanci by měli znovu o zákonu jednat na plénu Sněmovny už na nadcházející schůzi. Ta začíná v úterý 11. října. 

homednes ( 11. září 2018 16:32 )

škoda, že neonemocněl v Londýně.....

willi48 ( 10. září 2018 15:02 )

Proč to "vraždění věřících". V mém příspěvku není o věřících ani zmínka. Já hovořím o církvích a církevní vrchnosti. Bohužel, vaše vyjádření je jenom ukázka, že církev se prostě jinak než násilně chovat neumí. Má to jednoduše zakódované.

hejhej ( 10. září 2018 10:50 )

Když bratr Kalousek zuří, pak je vše v pořádku.

modryptak ( 10. září 2018 08:45 )

Jistě souhlasí 95% občanů.

modryptak ( 10. září 2018 08:43 )

Naprostá pravda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa