Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Indický prezident po 22 letech navštívil Česko, Zeman před ním málem „padl na kolena“

Autor: ČTK, simao, Jakub Tomek - 
7. září 2018
17:01

Prezident Miloš Zeman byl naposledy v Indii ještě coby premiér v roce 2001. Po něm následovala návštěva Václava Klause, indický prezident byl naopak v Česku naposledy v roce 1996 – tehdy navštívil Václava Havla. Po dlouhých 22 letech tak Zeman přivítal hlavu státu druhé nejlidnatější země opět v Praze, neobešlo se to ale bez klopýtnutí....

Indický prezident Rám Náth Kóvind byl s vojenskými poctami uvítán na Pražském hradě. Po skončení přehlídky se však českému prezidentovi stalo malé faux pas. Zaškobrtl a nebýt ostražitého bodyguarda, nejspíš by ležel na zemi. Zeman totiž trpí polyfunkční neuropatií nohou, což je nemoc, při které odumírají nervy v dolních končetinách.

Terorismus i přímá linka do Indie

Jednání to ale rozhodně nijak neohrozilo. S českým prezidentem Milošem Zemanem bude nyní Kóvind  hovořit například o spolupráci v obchodu či vojenství. „Velký potenciál vidím v oblasti obrany,“ uvedl Kóvind na tiskové konferenci a vyzval české firmy k aktivitě v jeho zemi

Účastníci jednání české a indické delegace na Hradě také podepsali dohodu o zrušení víz pro držitele diplomatických pasů, memorandum o spolupráci ve vědě a výměně studentů. Kóvind ocenil slova prezidenta Zemana o tom, že by se Indie měla vzhledem ke svému významu stát stálým členem Rady bezpečnosti OSN. Součástí jednání bylo podle Zemana také téma boje proti terorismu a situace v Pákistánu, kde působí hnutí Tálibán.

V souvislosti s rostoucí spoluprací českých a indických firem zmínil Zeman také fakt, že Česko nespojuje s indickým hlavním městem Dillí přímá letecká linka.

Miloš Zeman ještě jako premiér v Indii v roce 2001 Miloš Zeman ještě jako premiér v Indii v roce 2001 | ČTK

Kóvind s manželkou přijel na Hradčany v 10:30, na prvním hradním nádvoří na ně čekala nastoupená čestná jednotka Hradní stráže. Hlava druhého nejlidnatějšího státu světa zavítala na Pražský hrad po 22 letech.

Kromě jednání se Zemanem bude mít Kóvind během dne příležitost mluvit také s premiérem Andrejem Babišem či předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (oba ANO). Vondráček ČTK sdělil, že s indickým prezidentem a s jeho delegací, ve které budou i poslanci indického parlamentu, bude diskutovat mimo jiné o tom, jaké smlouvy by měly oba parlamenty dojednat.

Indický prezident po 22 letech v Praze: Zeman přivítal Kóvinda Indický prezident po 22 letech v Praze: Zeman přivítal Kóvinda | ČTK

„Abychom lépe spolupracovali v průmyslu, ve vědě a ve výzkumu. Věřím, že jejich aktivity a rostoucí počet indických turistů ve střední Evropě je i příležitostí podpořit přímé letecké spojení z Indie k nám do České republiky,“ uvedl Vondráček.

Odpoledne se indický prezident společně s českou ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou zúčastní česko-indického obchodního fóra. V sobotu má Kóvind podle indické ambasády v plánu návštěvu Univerzity Karlovy, kde se setká s indickými studenty a českými indology. Prohlédne si také laserové centrum v Dolních Břežanech a Strahovský klášter. Návštěvu v ČR ukončí v neděli.

Jana65 ( 8. září 2018 08:50 )

Nebudu se vyjadřovat k titulku článku, už víme, že Blesk je novinářská žumpa. Návštěva indického prezidenta, druhé nejlidnatější země, sama o sobě svědčí o významu ČR a českého prezidenta. ČR + země V4 jako budoucí řídící centrum Evropy. ( Slovenský europoslanec usiluje o funkci předsedy Evropské komise a má dost velké šance.

odol ( 8. září 2018 01:11 )

 Někdy se to i mně stane že sebou plácnu jak pytel hov@n!!

lynx ( 7. září 2018 23:54 )

Trapas už to dávno je, celého českého národa, který si Zemana nejdřív zvolil, aby byla pr.del a pak ho setrvačností zvolil jako lidskou trosku, která na mezinárodních akcích vyvolává útrpný soucit a šuškání představitelů zúčastněných států.

Omur ( 7. září 2018 23:19 )

Být to o Kalouskovi tak se titulku půl dne tlemíš. Tak drž pec.

lynx ( 7. září 2018 23:14 )

Tak Kubera říkal, že tam bude Zeman jen chvilku. Nevím nevím, jestli ještě slátá ten svůj vánoční projev. Kdyby nebyl, jak sám říká, nenažraný, mohl si v klidu užívat důchodu a tiše, s klidem v duši zhasnout v křesle s knihou na klíně. Takto ze sebe dělá ........ (Doplňte si každý vhodný výraz!). Za měsíc, dva, tři se sveze na lafetě, celý národ si vyčerpáním zhluboka oddechne a bude na něj vzpomínat, jako na toho, který nevěděl, kdy má dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa