Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kde se vzalo u Paroubka v sejfu 3,5 milionu? Půjčku od podnikatele si prý odpracuje

Autor: ČTK, simao - 
5. září 2018
10:00

Bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek měl doma v trezoru 3,5 milionu korun v amerických dolarech. Půjčil mu je podnikatel Petr Michek, podle Paroubka to bylo na společné podnikání. Michek chtěl původně peníze vrátit, nyní už je ale nevymáhá. Paroubek řekl, že si u něj půjčku odpracuje. Informoval o tom Radiožurnál. Paroubek bude dnes od 15:00 v přímém přenosu hostem ve Studiu Blesku při senátním duelu s další kandidátkou, spjatou v minulosti s ČSSD – Evou Sykovou.

Podnikatel Michek peníze Paroubkovi půjčil ve druhé polovině roku 2016. Vyplývá to ze žádosti o jejich vrácení, kterou loni v prosinci zaslal Paroubkově manželce Petře. „S politováním vás musím oba požádat – s ohledem na vaši rodinnou situaci a probíhající rozvod manželství a předpokládané SJM (společné jmění manželů) – o vrácení finanční částky,“ píše.

Paroubková ale podle svého právníka Andreje Lokajíčka o penězích nic neví. Paroubek řekl, že peníze měly být použity na burzovní operace, které s Michkem plánovali. Podnikatel je podle něj v menších částkách vybral z účtu, převedl na dolary a uložil v Paroubkově sejfu. Pak je prý chtěli v menších částkách vložit zpět na účet a investovat na burze.

Ekonom: Je to zvláštní

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda ale upozornil na to, že burzovní operace se provádějí elektronicky: „Z hlediska ducha zákona i mé zkušenosti je to zvláštní. Já bych nad tím okamžitě pozvedl obočí a první, co by mě napadlo, je, že je to za účelem, aby ty peníze byly nějak legalizovány,“ řekl Radiožurnálu.

Paroubek kandiduje v nadcházejících senátních volbách jako nezávislý s podporou ostravské ČSSD. Do Senátu se chce za stranu Moravané dostat i Michek. Peníze už po Paroubkovi nechce.

Paroubek: Odpracuji si to u něj

„My jsme se dohodli, že to vymáhat nebude. Já to u něj odpracuju,“ řekl někdejší premiér a předseda ČSSD. Jeho manželka Petra, která se s ním nyní rozvádí a soudí o výživné na dceru, nedávno v rozhovoru pro Blesk uvedla, že Paroubek dostával milionové částky, které nechodily přes bankovní účet. Podle ní to určitě nebyly legální příjmy.

Paroubek se následně bránil, že se jeho manželka takto snaží ovlivnit říjnové volby. Tvrzením Paroubkové se zabývá policie.

Paroubková u výslechu

Minulý týden v pátek kvůli tomu byla Paroubková podle Radiožurnálu na výslechu. „Mohu potvrdit, že se paní Paroubková v pátek zúčastnila podání vysvětlení u policie. V žádném případě ale nebyly zahájeny úkony trestního řízení,“ řekla Radiožurnálu bez dalších podrobností Hana Vrbová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5.

Paroubek zahájil kampaň v úterý. Jeho nominaci odmítlo předsednictvo ČSSD. Sociálním demokratům v Ostravě se ale podařilo nasbírat tisícovku podpisů pro kandidaturu Paroubka právě jako nezávislého. Paroubek v Ostravě uvedl, že k jeho hlavním volebním tématům bude patřit problematika bydlení, exekucí, ale chce podpořit také iniciativy ke zlepšení životního prostředí.

Video  Paroubek: Žádné nelegální peníze ani deník neexistují. Vše jsou bláboly.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Před volbami 5. a 6. října se Paroubek utká s dalšími osmi kandidáty včetně současného senátora, horolezce Leopolda Sulovského, na nějž opět vsadilo hnutí Ostravak.

Paroubek zaútočil na konkurenta

Paroubek uvedl, že Sulovský je určitě slušný člověk, ale v Senátu toho příliš neodpracoval. „Slezl Mount Everest, to je určitě úžasný výkon, ale nevšiml jsem si, že by v Senátu něco odpracoval. Myslím si, že to bylo ze dvou důvodů. Za prvé, že nemá tu erudici a nemá tu zkušenost. Za druhé nebyl součástí žádného silného politického klubu v Senátu. To se pak špatně pracuje, pokud nemáte odborné zázemí,“ míní Paroubek. Blíž své protikandidáty hodnotit nechtěl. Podle něj je to úkol voličů.

Uvítal by ale možnost s protikandidáty veřejně diskutovat. Paroubek žil od dětství v Praze a později byl členem pražské organizace ČSSD a pražským zastupitelem za sociální demokraty. Z ČSSD odešel v roce 2011 a založil stranu Národní socialisté – levice 21. Jeho neschválenou nominaci do senátních voleb za ČSSD doporučil členům předsednictva ČSSD šéf strany Jan Hamáček, první místopředseda Jiří Zimola pak přijel Paroubka podpořit i do Ostravy. Lídrem ČSSD v podzimních komunálních volbách bude někdejší náměstek primátora Jiří Srba.

Video  Prodala jsem společný dům v Řecku, přiznala Paroubková. Expremiér neviděl ani korunu.  - Alexander Malachovský - Blesk
Video se připravuje ...

fingor ( 5. září 2018 13:00 )

A co na to finančák? Pokud si to tlusťoch odpracuje, měl by z toho odvést daň, socko a zdrávko, jako všichni zaměstnanci. Pokud nic neodvede, je to trestný čin zkrácení daně se sazbou od 1 roku až do 8 let.

villon ( 5. září 2018 12:52 )

Bi mně zajimalo, kdo toho křiváka bude volit?

ANO_nam_bude_lip ( 5. září 2018 12:48 )

Paroubku, krabici od vína nemáš? Tam se vejde 7 mega!

kristinn ( 5. září 2018 12:46 )

kde sa vzal, tu sa vzal, zrazu balík peňazí v mojom trezore stál....Väčšiu krávovinu som nečítala. Hnusní podvodníci!!! Nezabudnite ho voliť!

pinkfloyd23455 ( 5. září 2018 12:39 )

pokud se tady ta zlodějska *** vrati do toho našeho hampejzu migruju do somalska!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa