Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Fuj,“ křičela na Zemana maminka při vítání prvňáčků. Ovčáček ji zpražil

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
3. září 2018
10:10

Prezident Miloš Zeman na začátek školního roku mezi prvňáčky přece jen vyrazil. Doprovodila ho manželka Ivana a zároveň hlavu státu někteří z rodičů přivítali tichým protestem, při němž si na oblečení připnuli červené trenýrky z papíru. To ministr školství Robert Plaga (ANO) šel do školy pro změnu v Brně-Medlánkách, kde žije se svou rodinou, manželkou a dvěma malými dcerami. 

Prezident Miloš Zeman v pondělí popřál prvňáčkům v Základní škole T. G. Masaryka v pražském Břevnově, ať se brzy naučí číst. Zároveň v první školní den poznamenal, že vždy nerad vstával a že by bylo lepší, aby se do školy chodilo o hodinu později.

Zeman: Protestů jsem si vůbec nevšiml

Zemanova návštěva prvňáčků se neobešla bez protestu rodičů. Několik z nich totiž mělo na oblečení malé červené trenýrky, které se v poslední době staly symbolem protestu proti Zemanovi. Podle jednoho z rodičů nešlo o organizovaný protest. Během návštěvy prezidenta ve škole byli rodiče v jiné místnosti.

Miloš Zeman v doprovodu manželky Ivany zavítal 3. září 2018 mezi prvňáčky na Praze 6 Miloš Zeman v doprovodu manželky Ivany zavítal 3. září 2018 mezi prvňáčky na Praze 6 | Foto Blesk - David Malík

„Že jsem si jich vůbec nevšiml,“ reagoval Zeman na dotaz Novinky.cz, co na protest říkal. Web také upozornil na výkřik jedné z maminek: „Fuj, táhni“, který mířil právě na hlavu státu. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček měl v tu chvíli reagovat na ženu slovy, aby se chovala slušně. „Hlavně že on se chová slušně. Ke všem, že jo?“ kontrovala maminka.

„Nenávistné chování na půdě školy, kam rozhodně nepatří, si z mé strany zasloužilo jediné. Rázné a hlavně výchovné: ′Chovejte se slušně!′“ komentoval následně Ovčáček incident na Twitteru.

Část rodičů si při návštěvě prezidenta Zemana ve škole připnula na oblečení červené trenky Část rodičů si při návštěvě prezidenta Zemana ve škole připnula na oblečení červené trenky | ČTK

Zeman jako dítě nerad vstával. Platí to dodnes

Zeman před dětmi mj. poznamenal, že jako malý „hrozně nerad“ vstával. „A to platí pořád,“ podotkl.

„Já občas říkám při přivítání prvňáčků taková kacířská slova. Když jsem byl malý, to už je hodně dávno, tak jsem hrozně nerad vstával, a to platí pořád, a tak vím, že kdyby se šlo do školy tak o hodinu později, to znamená místo osmi dejme tomu v devět, tak že by to pro nás bylo lepší. Ale co se dá dělat, zatím musíme vzít v úvahu to, co nám nařídili, a musíme poslouchat, protože ve škole se musí poslouchat. To je ta horší stránka věci. A teď ta lepší. V té škole se před vámi otevře úplně jiný svět,“ říkal dětem Zeman.

Prvňáčkům pak prezident „maloval“ svět plný tajemství, kouzel a krásných věcí. Popřál jim, aby se naučili psát, ale hlavně číst, a řekl jim, aby četli hlavně krásné papírové knihy. Kniha je podle prezidenta nejkrásnější věc na světě. Podotkl, že pokud ji napsali moudří lidé, čtení je, jakoby si s nimi čtenář povídal.

Na dotaz ředitelky školy Zeman řekl, že jako první knihu přečetl Školáka Káju Maříka. Ještě předtím četl leporelo, které ale za opravdovou knihu nepovažuje. Ivana Zemanová podle svých slov nejspíš jako první přečetla knihu Malý Bobeš. První dáma na závěr návštěvy prvňáčkům rozdala jako dárky právě knížky a také sladkosti.

To ministr školství Robert Plaga (ANO) zahájil nový školní rok na Moravě - vyrazil na ZŠ Hudcova v Brně-Medlánkách. Ani tady se to bez dárečků pro prvňáčky neobešlo.

iFender ( 10. září 2018 17:52 )

Tak uprimne Zeman me je milejsi jak Havel a nez Klaus.Kolik stala lidskych zivotu Havlova a Klausova amnestie?Kolik utrpeni zazili rodiny obeti?Malokdo i oni dva si neuvedomuji(mili) ,ze tito lumpove a vrazi znovu vrazdili a za par mesicu byli ve vetsine zpatky ve vezeni.A prazska svoloc po nem pojmenuje Letiste v Ruzyni.Pro pana boha kde je pravda a kde spravedlnost a kdy uz konecne zvitezi?

montevideo ( 7. září 2018 12:01 )

Naopak. Z hlavní strany to zbabělci z Blesku hned první den stáhli.

kristinn ( 5. září 2018 14:05 )

super príklad pre deti od rodičov. Ozaj udalosť pre protest proti prezidentovi! Kiežby sa to materi vrátilo a aj ostatným s trenírkami! Na prvý deň v škole všetci spomínami a oni ho zaprasia politikou. Choré, spros*té hlavy...

hejhej ( 5. září 2018 13:20 )

Blesk má nařízeno nechat ten příspěvek s hysterickou slepici a ubožáky s visačkami nechávat viset co nejdéle jako první článek. Redaktoči Blesku jsou stejně ubozí, jako demokratická žumpa, která tuto šaškárnu organizuje.

jity ( 5. září 2018 12:50 )

Tak hlavně aby toho koronera s márami nemuseli volat k tobě. Je to dřív než na nové boty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa