Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Působení Pocheho je negativní,“ obul se Babiš do adepta ČSSD na ministra zahraničí

Video se připravuje ...
Autor: peb, ČTK, vei - 
2. září 2018
11:50

Nominant sociální demokracie na místo ministra zahraničí Miroslav Poche působí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na ministerstvu negativně. A šéfem resortu se podle premiéra nestane. Babiš to řekl v pořadu Partie televize Prima s tím, že vnímá složitou situaci v sociální demokracii. Páteční odklad řešení sporu o nominaci Pocheho až do doby po volbách má za nešťastnou, nicméně to je podle něj ze strany ČSSD slib nějakého řešení.

Europoslanec Poche, jehož odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman, nyní působí v Černínském paláci jako politický tajemník. Ministerstvo prozatímně vede předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. „Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,“ uvedl Babiš s tím, že je nepřijatelné, aby se Poche někdy na ministerstvu choval, jako by ministrem byl.

„Čekám, že přijdou (sociální demokraté) s novinkami,“ uvedl Babiš s tím, že má už dlouho pocit, že ČSSD navrhne do ministerského křesla někoho jiného, je ale otázka, kdy tak učiní.

Babiš čeká od ČSSD nové jméno, Hamáček si vzal čas

„Počítám s tím, že ČSSD přijde s novým jménem. Ta situace se tak vyvinula, že ani jiné další řešení není možné," řekl Babiš na dotaz Blesk Zpráv, zda očekává od Jana Hamáčka nové jméno na kandidáta ministra zahraničí.

Předseda ČSSD nechtěl Babišovy výroky nijak komentovat, v příštích dnech chce ale o řešení vyjednávat. A to i s premiérem. O strany má ale volné ruce nechat vše až po komunálních volbách na začátku října.

Nový ministr by se podle Babiše měl ztotožnit s jeho pohledem na zahraniční politiku, což u Pocheho nevnímá. 

Poche zkritizoval Babiše za cestu za Orbánem

Poche naopak v rozhovoru pro Blesk Zprávy kritizoval Babiš za jeho nedávnou cestou za maďarským premiérem Viktorem Obránem. Hlavní spor mezi ním a Babišem vidí poche úplně někde jinde, než v migrační politice. 

„Já si ani nemyslím, že je to o migrační politice, ale o tom, že Andreje Babiš a Vojtěch Filip chtějí zasahovat do personálního složení zahraniční služby a já jsem jasně deklaroval, že to nehodlám připustit, reagoval na premiéra Poche.  

V médiích se spekuluje o tom, že by novým kandidátem ČSSD mohl být Jakub Landovský, který ovšem kandiduje na pražského primátora.  S jeho nominací by premiér podle svých slov problém neměl. 

„Pana Landovského znám z ministerstva obrany a myslím, že je to člověk, který působí dobře, umí reprezentovat, takže bych s ním určitě neměl problém,“ reagoval Babiš na dotaz Blesk Zpráv

Zásadním problémem podle Babiše situace na ministerstvu ale není už vzhledem k tomu, že se zahraniční politice věnuje sám. Od nového ministra bude chtít, aby se věnoval zejména ekonomické diplomacii. 

Zeman už má věc za uzavřenou

Hamáček v pátek po zasedání širšího vedení ČSSD oznámil, že nyní nebude kritiku Pocheho komentovat. Chce spor o nominaci Pocheho řešit až po komunálních a senátních volbách, které budou 5. a 6. října. Téma by podle něj mohlo poškodit kampaň ČSSD, která má být pozitivní. Řešení by podle Hamáčka mělo být jasné ve druhé polovině října. Poche předpokládá, že se v budoucnu ministrem zahraničí stane.

Zeman v polovině července ČTK řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit dva resorty, ponechává čistě na něm.

willi48 ( 3. září 2018 21:01 )

Rád jsem tě poznal, chlapče. Není nad to, poznat a pohovořit se s chytrým člověkem.

willi48 ( 3. září 2018 08:26 )

No hlavně, že působení zloděje, udavače, podvodníka a lháře Bureše je pouze a jenom gativní.

cezar8 ( 3. září 2018 08:23 )

Po dlouhé době máme premiéra, který našemu národu neškodí. Přináší i naději na zavedení skutečné demokracie a opravdové svobody. Je nekompromisní ke zlodějnám, šlendriánu, lenosti, rozkrádání daní, tunelování a hlavně vůči politikům chtivých po penězích (vis Poche) bez jakékoliv úspěšné pracovní činnosti....

willi48 ( 3. září 2018 08:22 )

Poslyšte, marmat, vy jste buď a)mimořádně sžíravý ironik, nebo b) neskonale úděsnej blb. Osobně to vidím ve variantě b).

marmat ( 2. září 2018 18:35 )

Tady je fajn, že trolli mají vokolo 18.oo večerku/večeři...a pak jim zaklapnou WI-FI.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa