Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš pojede za Merkelovou kvůli migraci. Mluvit chce také o EU a brexitu

Autor: ČTK, Mii - 
29. srpna 2018
16:05

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude ve středu 5. září jednat v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o migraci, rozpočtu EU, brexitu a eurovolbách. Setká se i s předsedou Spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem. O programu jednání ve středu informovala mluvčí kabinetu Petra Doležalová. Vedle evropských témat se budou politici věnovat také bilaterálním vztahům, například stavbě silnic a spolupráci ve vědě a výzkumu.

„Mezi hlavní témata setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou bude patřit aktuální situace v migraci, budoucnost EU a volby do Evropského parlamentu. Český premiér bude s německou kancléřkou řešit také podobu budoucího rozpočtu EU a odchod Velké Británie z Evropské unie,“ uvedla Doležalová.

V části jednání věnované česko-německým vztahům bude Babiš hovořit dopravní infrastruktuře, hospodářské spolupráci a spolupráci v oblasti vědy, výzkumu a inovací a také digitalizace.

„Dalším tématem bude působení Česko-německého fondu budoucnosti, který se za 20 let své existence stal pevnou součástí česko-německých vztahů. Obě vlády se proto v roce 2016 shodly na prodloužení jeho financování až do roku 2027,“ uzavřela mluvčí.

S Merkelovou bude jednat i Zeman

Vedle Babiše se do Německa chystá i prezident Miloš Zeman, a to v druhé polovině září. Čeká ho tam jednání s Merkelovou a také schůzka s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Cestou do Německa bude Zeman pokračovat v návštěvách zemích sousedících s Českem. Po letošním znovuzvolení prezident zatím navštívil Slovensko a Polsko. Do Rakouska zřejmě zavítá na jaře příštího roku.

bobbo ( 29. srpna 2018 16:40 )

Pane Babiš,dejte té babizně co proto a vemte si příklad z Polska,ti nepříjmou ani JEDINÉHO migranta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa