Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stropnický s bolavou krční páteří skončil v lázních. Izrael musí počkat

Autor: Jakub Kopřiva - 
28. srpna 2018
20:20

Pod židovskou hvězdou má hájit české zájmy. Jenže exministra zahraničí Martina Stropnického (61, ANO) trápí bolavá krční páteř a musel do lázní na rehabilitace. Jak zjistil Blesk, měl by budoucí velvyslanec do Izraele odcestovat až v říjnu.

Problémy s krční páteří nechtěl herec a politik komentovat. Podle informací Blesku by měl v těchto dnech dokončovat rehabilitace v lázních. Zdravotní trable sužovaly Stropnického delší dobu. Letos v dubnu, ještě coby šéf diplomacie, zrušil plánovanou cestu do Vatikánu a v červenci při jednání o důvěře pro kabinet Andreje Babiše (63, ANO) ulevoval bolavému krku polštářkem přímo v poslanecké lavici.

Dosavadní šéf rezortu Jan Hamáček (39, ČSSD), který byl pověřen řízením české diplomacie, nechtěl přesný termín nástupu Stropnického do nové funkce prozradit. „Pan velvyslanec Stropnický by měl odcestovat podle plánu,“ vzkázal pouze Blesku. „V tuto chvíli nemůžeme věc komentovat, dokud velvyslanec nedostane agrément (schválení velvyslance protistranou – pozn. red.),“ nebyla konkrétnější ani mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Jak se Blesku ale podařilo zjistit, Stropnický by měl odcestovat v polovině října, možná až v listopadu. Dříve se přitom hovořilo o bližších termínech, jako polovina srpna nebo září.

Na podzim má do Izraele letět Zeman

V současné chvíli je post velvyslance v Izraeli neobsazený. Jenže na podzim by měl do židovského státu zavítat i prezident Miloš Zeman (73). Hlava státu dlouhodobě prosazuje přesun české ambasády z Tel Avivu do centra tří světových náboženství Jeruzaléma.

Ten považuje většina Izraelců za svoje hlavní město, ne tak ale celý svět, a už vůbec ne Palestinci, kteří si několik čtvrtí nárokují. Kdyby k přemístění sídla velvyslance skutečně došlo, dají se očekávat bouřlivé protesty ze strany Palestiny a arabských zemí. A to všechno by měl ustát také Stropnický, který bude mít na rozkoukání přinejlepším jen několik týdnů.

Porada s diplomaty a nová mise

Ačkoliv bude pro Martina Stropnického Izrael nová štace, není to velvyslanecký „zelenáč“. Postupně působil na postech v Portugalsku, Itálii a Vatikánu. V první vládě Andreje Babiše (63, ANO) byl také ministrem zahraničních věcí. Před tím vedl také rezort obrany a v 90. letech krátce i kultury.

A co nového v diplomacii, do níž Stropnický brzy zase vkročí? Migrace je hrozba, odmítáme kvóty pro přerozdělování uprchlíků. To včera na výroční poradě velvyslanců zopakovali premiér Andrej Babiš (63, ANO) i ministr vnitra Jan Hamáček (39, ČSSD), jenž je pověřený vedením rezortu zahraničí. „Musíme vytvořit pás prosperity a bezpečnosti kolem Evropy, lépe hlídat společné hranice,“ pronesl ministr. Oba dva se také jasně postavili za setrvání Česka v Evropské unii.

Video  Zoufalá Žilková: Musí se rozhodnout mezi manželem a rodinou!  - Petr Macek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

nemok ( 29. srpna 2018 06:11 )

Pan redaktor si plete pojmy a dojmy. Odkdy má Stropnický páteř?

defakto ( 29. srpna 2018 01:54 )

... prý pojede do Izraele až v říjnu nebo dokonce v polovině listopadu ??? Já myslím , že tam nebude chybět ani potom , my asi žádneho velvyslance v Izraely nepotřebujeme , zatím se příjde na to , že to jde i bez něj !!!

pfoto1 ( 28. srpna 2018 21:23 )

Stropnický a páteř? Vyloučeno! To jsou dva neslučitelné pojmy!

carin12 ( 28. srpna 2018 20:54 )

héérec měl skončit v blázinci,,koho dnes nebolí záda a nedělá kolem toho takové ochcaplinky musí se vyléčit sám a nejlépe prací a ne předstíráním v parlamentu,,v nemocnici měl skončit před politikou než do ní šel a ne až vše co se dalo zkazit tak pokazil,,,

Antonin Blaha ( 28. srpna 2018 20:53 )

 Aby jeste nejaky Izrael existoval,nejak to vsechno zacina nabirat obratky🤔

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa