Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zeman po „prázdninách“: Oběd s Babišem, mezi školáky ale na začátek roku nepůjde

Autor: Jakub Veinlich - 
25. srpna 2018
06:55

Prezident Miloš Zeman třetího září nepojede zahájit školní rok do žádné ze škol. Poruší tak další z tradic. Až do teď bylo totiž pravidlem, že hlava státu vítala prvňáčky přímo ve třídě. Místo toho prý Zeman pozdraví školáky z televizní obrazovky. Ještě před tím už ale v pondělí poobědvá s premiérem Andrejem Babišem.

Loni zahájil prezident Miloš Zeman školní rok na Akademii řemesel Praha - Střední škole technické v Praze. V roce 2016 na základní škole ve Stochově,  v roce 2014 to bylo v Lánech. A letos? Letos mezi školáky nevyrazí nikam. „Pan prezident pozdraví všechny školáky prostřednictvím televizní obrazovky,“ řekl Blesk Zprávám Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Video  Prezident Zeman zahájil školní rok v základní škole ve Stochově  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

První pravidelné vysílání bude Zeman po prázdninách natáčet 30. srpna na zámku v Lánech.

„Usoudili jsme, že pokud jde pan prezident do jedné školy, tak pozdraví žáky jedné školy, takto prostřednictvím televizní obrazovky pozdraví všechny školáky,“ odůvodnil porušení dosavadní prezidentské tradice Ovčáček.

Zeman se přitom na veřejnosti v posledních týdnech příliš neobjevuje. S veřejným projevem vystoupil naposledy 11. července v Poslanecké sněmovně, kam přišel podpořit před hlasováním o důvěře druhou vládu Andreje Babiše.

Ve čtvrtek pak krátce vystoupil na zahájení národních dožínek - Země živitelka v Českých Budějovicích. Po výstavišti ho přitom vozil ministr zemědělství Miroslav Toman v golfovém vozíku. Zeman nevynechal tradiční ochutnávání slivovice z Bruntálu ani domácích koláčů.

Podle redaktorky Blesku, která Zemana na výstavišti v Českých Budějovicích sledovala přímo na místě, lidé z jeho okolí prezidentovu návštěvu živitelky na poslední chvíli zkrátili.

Oběd s Babišem

V pondělí 27. srpna zamíří za Zemanem premiér Andrej Babiš. Od 14 hodin spolu poobědvají. Podle Ovčáčka půjde o pravidelnou schůzku – oba politici se totiž domluvili, že se budou scházet alespoň jednou měsíčně a vzájemně se informovat o svých krocích.

„Je to koordinační schůzka k aktuálním otázkám, kdy pan prezident s panem premiérem koordinují své kroky tak, aby byli v souladu,“ popsal obsah chystaného oběda.

12. září si pak pozval Zeman na Hrad nejvyšší ústavní činitele, aby s nimi probral zahraniční otázky. Pozvánku dostal opět premiér Babiš, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a ministr zahraničních věcí. „Podle mých informací by předseda Senátu tou dobou měl být v zahraničí, takže by měl být omluven,“ poznamenal ke schůzce Ovčáček.

Není přitom žádným veřejným tajemstvím, že vztahy Zemana a Štěcha nejsou v poslední době příliš ideální. Na začátku roku proto prezident nepořádal například ani tradiční novoroční oběd s předsedy obou komor.

Při schůzce nejvyšších státníků se budou řešit například Zemanovy chystané cesty do Německa nebo Izraele.

Poche opět na stole

Ve vzduchu navíc stále visí jeden nevyřešený diplomatický oříšek. A tím je post ministra zahraničí. Stabilní ministr totiž stále není – vedením úřadu je pověřený šéf sociální demokracie. Právě on by měl na schůzku 12. září dorazit jako šéf diplomacie. Post ministra chce mít přitom vyřešený do konce prázdnin. Tedy zhruba za týden.

„Názor pana prezidenta se nezměnil a nezmění. Miroslava Pocheho ministrem zahraničí nejmenuje,“ zopakoval Zemanovo stanovisko Ovčáček.

Pokud by nastala situace, že by premiér Babiš přišel s novým kandidátem na šéfa Černínského paláce, je Zeman prý o novém jménu připravený jednat.

„Může se stát, že se Jan Hamáček rozhodne, ač to teď popírá, že zůstane ministrem zahraničních věcí a nebude ministrem vnitra,“ řekl Blesk Zprávám Ovčáček s tím, že prezident čeká na vývoj uvnitř sociální demokracie.

Hamáček ale tvrdí, že jediným kandidátem ČSSD na ministra zahraničí je i nadále Miroslav Poche. Předsednictvo sociální demokracie by mělo i tuto otázku řešit na svém jednání příští týden v pátek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rukox ( 25. srpna 2018 14:27 )

Chřadne opravdu rychle, už je podvýživa. Někdo má kliku, třeba vrstevník Drahoš je švihák. I ten Klaus.

rukox ( 25. srpna 2018 14:24 )

Konečně kladný krok, nestrašit děti.

kenny99 ( 25. srpna 2018 11:30 )

😀😀😀Trefné-bylo by nefér vyděsit prvňáčky hned první den ve škole Belzebubem👹

ivoadler ( 25. srpna 2018 10:17 )

Zeman je pořád v neskonale lepším zdravotním stavu než byl Masaryk. O zdravotní kondici Václava Havla nemluvím.

ivoadler ( 25. srpna 2018 10:14 )

To mu schvaluju, že nepůjde do žádný školy. Prezident není žádná pouťová atrakce. Tak nevím, kdo je blbej. Zeman, když říká, že Pocheho nejmenuje, nebo Hamáček, když říká, že jiného kandidáta na ministra zahraničí nemá. I wool pochopí, že jedna strana musí ustoupit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa