Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Popírači okupace: Kdo z poslanců hlasoval proti tomu, že v tancích přijeli okupanti?

Autor: ČTK, Jakub Veinlich - 
23. srpna 2018
10:44

Vtrhnutí vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 do Československa bylo aktem invaze a následné okupace a bylo v rozporu s mezinárodním právem, konstatuje usnesení, které ve středu přijala Sněmovna na popud předsedy klubu poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška. Má to podle něj mimo jiné bránit překrucování historie. Pětice poslanců však hlasovala proti, dalších 11 se jich zdrželo - včetně ministrů za ANO Kláry Dostálové a Dana Ťoka. Ti se brání, že neměli pouze odhlášené karty.

Pro usnesení hlasovalo 145 ze 156 přítomných poslanců napříč stranami, a to včetně tří poslanců KSČM. Jedenáct poslanců se zdrželo - pět poslanců KSČM Alexander Černý, Stanislav Grospič, Zdeněk Ondráček, Ivo Pojezný a Jiří Valenta byli proti. 

Hlasování se zdrželo ale také šest poslanců vládního hnutí ANO – mezi nimi dva ministři - ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr dopravy Dan Ťok, ale i karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová, Jan Richter, Jan Schiller a lékař a poslanec Julius Špičák.

„Předpokládám, a samozřejmě nemůžu mluvit za tyto kolegy, ale mohlo se stát, že se přeťukli, přehmátli a určitě se jich na to zeptám,“ reagoval na hlasování svých poslanců, že poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Technické nedopatření, brání se lidé z ANO

Poslankyně Vildumetzová to následně vysvětlovala na Facebooku. „Mrzí mě, že technickým nedopatřením jsem usnesení aktivně nemohla podpořit a je tak uvedeno, že jsem se zdržela. Během hlasování jsem totiž nebyla přítomna, protože jsem společně s ministryní Dostálovou jednala s premiérem o krajských tématech, navyšování platů a sociálním bydlení. Proto symbolicky hlasuji ′pro′ alespoň touto cestou,“ uvedla.

I podle ní šlo v srpnu 1968 o okupaci, i když se hlasování zdržela. „Invazi a následnou okupaci je třeba i po padesáti letech důrazně odsoudit, nejde jen o to, že byla v rozporu s mezinárodním právem, ale hlavně zmařila řadu lidských životů a odsoudila nás k životu v nesvobodě a celkové stagnaci,“ dodala.

Video  Ohlušující pískot na Babiše: Hanba! Estébáky nechceme! Pietu narušila demonstrace  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Bartošek: Ať se srovnají se svým svědomím

„Mám radost, že pro usnesení zvedlo ruku 145 poslanců – to je víc než ústavní většina. Všichni ostatní, kteří se zdrželi, ať si to srovnají se svým svědomím,“ reagoval na usnesení poslanecké sněmovny předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, který s návrhem usnesení přišel.

„Je potřeba, aby usnesení, které bylo navrženo, bylo jasným vzkazem veřejnosti. Jasným vzkazem lidem, ale i ostatním státům, včetně Ruska, že neakceptujeme komentáře, které v poslední době zaznívají,“ řekl Bartošek. Jak dodal, má na mysli komentáře, které relativizují události 21. srpna. Do těchto komentářů se podle něj pouštějí nejen některé proruské servery, ale i někteří čeští politici, většinou z řad KSČM.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik ho však již dopoledne odkázal na usnesení 14. sjezdu KSČ, takzvaného Vysočanského sjezdu, který se uskutečnil ještě v srpnu 1968. Podle něj se Bartošek vlamuje do otevřených dveří. Usnesení Vysočanského sjezdu však pozdější vedení strany zrušilo.

Na lidovce vytáhli sudetské Němce

Valenta v rozpravě uvedl, že návrh je zcela legitimní, ale nemůže podle něj přicházet z dílny KDU-ČSL. Podle jeho slov podporují představitelé lidovců zcela otevřeně sudetoněmecký landsmanšaft. „Vůbec nejsem proti debatovat tady, že invaze vojsk Varšavské smlouvy byla proti principům mezinárodního práva a v konečném důsledku poškodila celý socialismus, a to jako myšlenkový rámec,“ poznamenal.

Poslanec KSČM Leo Luzar prohlásil, že Rusko není Sovětský svaz a Sovětský svaz není Rusko a bývalý sovětský vůdce Leonid Brežněv není nynější ruský prezident Vladimir Putin. Pavel Žáček (ODS) označil za absurdní poslouchat litanie poslanců KSČM ohledně jejich vyrovnání se s minulostí. Sněmovna pak na Žáčkův podnět držela dvě minuty ticha za oběti srpnové invaze.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

valduk ( 24. srpna 2018 08:36 )

Myslím že si to pleteš se "schvalováním atentátu"! Kdo popírá, že hrdinské činy partyzánů jakým je např. obětování vlastního života při skolení okupantů své země není "teroristickým činem", může být popotahován!

valduk ( 24. srpna 2018 08:24 )

Kterýho proboha? Suverénních stáů je na světě že by je na prstech ruky spočítal a náš siónskej pašalík tu k nim rozhodně nikdy nepatřil. A ani SSSR, jen se tam o osvobození pokoušeli vlatenečtí eurazijci, anti-atlantisté. Porážka nosatců v Praze v 68 byla skvělá práce vynikajícího eurazijce a jednoho z přímých dědiců Štemenkovy geopolitické mise, maršála V. G. Ogarkova. Ze tří brežněvovských náčelníků generálního štábu – Zacharova, Kulikova a Ogarkova (všichni byli přesvědčenými eurasijci) – rozhodně nejvýraznějším byl právě Ogarkov, prvotřídní znalec zastíracího manévrování, jenž nejednou strategicky přehrál jak vnější, tak vnitřní atlantisty. To Ogarkov organizoval pražskou antisionistickou operaci v roce 1968, která proběhla hladce proto, že se mu podařilo zcela zmást výzvědné služby NATO skvěle připravenou dezinformací.Je zajímavé konstatovat, že události Pražského jara, které se pro demokratické pučisty skončily smutným podzimem, byly v jistém smyslu strategickým soubojem dvou osob, zasvěcených do nejhlubšího tajemství planetárního konfliktu. Dnes je obecně známo, že autorem a režisérem Pražského jara byl Eduard Goldstücker. A proti Goldstückerovi stál v této operaci eurasijec Ogarkov. Třeba uvést, že Ogarkovovo vítězství nebylo pouze triumfem hrubé síly sovětských tanků, ale především myšlenkové chytrosti a výborně zvládnutého umění dezinformace, maskování. Vedení NATO bylo zavedeno do naprostého omylu, takže nebylo s to včas zareagovat – a přece na reakci NATO v zásadě spoléhal Goldstücker i jeho kreatury. NEPROŠLI!

amd.zeleny ( 23. srpna 2018 14:00 )

Pokos,vy jste musel spdnout při porodu na beton,jinak to nechápu.Je mi 72let to znamená ,že jsem tu dobu aktivně prožil.Ano tenkrát k sobě skutečně měli lidé blízko,je však třeba si uvědomit proč.Nikdo totiž vlastně nic neměl,mluvím samozřejmě o běžných lidech.Nu a máme-li všichni stejně není pak na co nadávat. Člověk ,který seděl na okr.sekretariátu KSČ byl truhlář a rozhodoval o dopravě v celém východočeském kraji.S tímhle pánem nebo,chcete-li .soudruhem zas tak přátelská pohoda nebyla.Byl to blbec a do dneška jím je.Sám jsem přišel o zaměstnání jen proto že jsem nešel na DOBROVOLNOU brigádu.Tak se tady ,prosím,už raději nerozplýveje.Vypadáte potom jako blb!!!!!!

weigel ( 23. srpna 2018 13:42 )

Jak jeden komunista chtěl nechat v listopadu do studentů střílet a v prosinci už zakládal OF.

weigel ( 23. srpna 2018 13:40 )

Ve zprávách říkali že za veřejný nesouhlas s pobytem okupačních vojsk NATO v Afghánistánu by šlo potrestat až dvěma roky vězení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa