Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zeman si vybral favorita. Mazanec míří do čela Nejvyššího správního soudu

Autor: base, ČTK - 
21. srpna 2018
18:01

Prezident Miloš Zeman sdělil místopředsedovi Nejvyššího správního soudu (NSS) Michalu Mazancovi, že ho 18. září jmenuje předsedou NSS. Soud Mazanec povede od 1. října. Mazanec to řekl novinářům po dnešním setkání se Zemanem na Pražském hradě, informaci následně potvrdil na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Rozhodnutí podléhá kontrasignaci premiéra Andreje Babiše (ANO). Mazanec předpokládá, že Zeman jeho jmenování s předsedou vlády předjednal. 

Mazanec se stane v čele NSS nástupcem Josefa Baxy. Baxovi vyprší mandát letos v září, ve stejné době končí funkční období i Mazancovi. Mazanec prezidentovi navrhl, kdo by ho mohl na postu místopředsedy vystřídat, jména novinářům sdělit nechtěl. Zeman se podle něj teprve rozhodne. 

Se Zemanem se Mazanec bavil o tom, jaké jsou problémy správního soudnictví v České republice. Ve funkci bude chtít navázat užší kontakty s krajskými soudy a jejich úseky správního soudnictví. Spoustu práce vidí v legislativní oblasti. 

Mazanec bude ve funkci pouze tři roky. Funkce soudci totiž zaniká koncem roku, ve kterém dosáhl věku 70 let. Mazanec této věkové hranice dosáhne v roce 2021. Novinářům řekl, že koncepční změny musí provádět vláda, a ta má před sebou také tři roky práce. „Musíme se snažit stihnout, co bude možné,“ řekl. 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa