Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ostrý spor ve vedení ERÚ ohrožuje ceny a míří na vládu. Posílí Babiše?

Autor: red, ČTK - 
20. srpna 2018
19:45

Ve vedení Energetického regulačního úřadu se rozhořel ostrý spor. Dopad může mít na ceny energií, ale nejen to. Mezi současným šéfem rady ERÚ Vratislavem Košťálem a jedním z radních Vladimírem Vlkem došlo na ostrý konflikt, jehož řešení míří dokonce na jednání vlády, upozornily Hospodářské noviny. Podle nich přitom pětičlennou radu ve výsledku mohou ovládnout lidé spjatí s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Vidím to tak, že jelikož je pan Košťál nyní člověkem pana Babiše, snaží se takto premiér získat vliv na ERÚ. Pokud by se podařilo odvolat radního Vlka, měli by v radě jeho lidé dokonce většinu,“ řekl Hospodářským novinám vysoký manažer v energetice, jehož jméno však list neprozradil. 

ERÚ v současné době vede pětičlenná rada. Ta přebrala vedení po předsedkyni úřadu Aleně Vitáskové, které vypršel šestiletý mandát. S jejím koncem se změnilo i dosavadní fungování této nezávislé instituce.

Košťál vs. Outrata

Vratislava Košťála jmenovala vláda novým předsedou s účinností od 1. srpna 2018. Do té doby byl řadovým radním. Na spory kolem vedení ERÚ upozornil Blesk již dříve. Týkají se právě Košťálovy pozice.

Košťál nastoupil na místo vládou odvolaného Vladimíra Outraty. Outrata, který zůstal členem rady, se v dopise adresovaném Babišovi a také ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové nyní brání, že odvolání mohlo být protiprávní.

„Energetický zákon vůbec nehovoří o možnosti, aby byl předseda Rady ERÚ odvolán pouze z vedoucí funkce a nadále byl řadovým členem Rady. Odvolání pana Outraty pouze z funkce předsedy, nikoli z postu člena, je tedy jasným porušením zákona,“ míní naopak Vitásková. HN nyní píší o vystřídání Košťála za Outratu jako o překvapivém.

Košťál vs. Vlk

Rozhořel se však i další spor. A to mezi novým předsedou Košťálem a radním Vladimírem Vlkem. Tento spor nyní eskaluje. Premiérovi Babišovi na sebe vzájemně mají posílat dopisy, píší Hospodářské noviny. Vláda by spor mohla řešit již tuto středu. Košťál přitom usiluje o Vlkovo odvolání.

Radu nyní tvoří vedle Košťála, Outraty a Vlka ještě Rostislav Krejcar a Jan Pokorný. Do funkce předsedy rady je přitom radní jmenován na dobu zbývající do konce jeho členství v radě, nejvýše však na dobu tří let. Rada ERÚ se považuje za služební orgán podle zákona o státní službě.

Jednání rady ERÚ se řídí jednacím řádem. Rada rozhoduje hlasováním, každý radní má jeden hlas. Usnesení rady je přijato, pokud pro něj hlasovali alespoň tři radní. Jako první končí nyní mandát radnímu Pokornému, o jehož místě by se mělo rozhodovat příští rok. 

Momentálně to přitom v radě vypadá na souboj dvou znesvářených stran. Radní Vlk platí za Outratova spojence, Krejcar naopak za Košťálova. S tím, že odvolání Vlka má nyní v rukách právě Babišova vláda, jsou však spjaté spekulace nad možným posílením vlivu premiéra Babiše a obavy o možné porušení nezávislosti této instituce.

Nezávislý úřad s novým vedením

ERÚ byl zřízen v roce 2001 jako správní úřad pro výkon regulace v energetice. Do jeho působnosti patří mimo jiné regulace cen, podpora hospodářské soutěže v energetických odvětvích, výkon dohledu nad trhy v energetických odvětvích nebo ochrana oprávněných zájmů zákazníků.

Společně s ministerstvem průmyslu a obchodu vydal v červenci např. Desatero před „šmejdy“ v energetice. „Cílem ERÚ je prostřednictvím desatera varovat veřejnost a přispět ke zvýšení obecného povědomí o praktikách, k nimž se někteří obchodníci a zprostředkovatelé uchylují,“ upozorňoval tehdy ještě z pozice předsedy Outrata.

Spory ve vedení úřadu však mohou vést k dopadu na cenotvorbu a v konečném důsledku k paralyzaci samotného ERÚ.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Heliber ( 21. srpna 2018 19:19 )

Tendenčně napsaný článek bez alespoň minimálních znalostí problematiky. Ale pokud chcete psa bít, tak se vždycky hůl najde, že? Ani podepsat se red. neodvážila, aby ji někdo nevysvětlil, že je úplná ……. Lituji, že jsem sem zabloudil, tohle je případ pro psychiatra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa