Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kolik dostanou penzisté navíc? Blíží se „řežba“ o důchody, poslancům končí prázdniny

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
21. srpna 2018
05:45

Sněmovní prázdniny skončily předčasně. Poslanci se scházejí o několik týdnů dřív kvůli zvyšování důchodů. Pokud by to nestihli ještě před koncem prázdnin, byli by důchodci opět v nejistotě, kolik dostanou. Důchody v Česku by měly od ledna růst zhruba o 4,8 procenta.

Podle navrhované důchodové novely, o níž budou ve středu rozhodovat poslanci, by penzisté mohli v průměru dostat navíc 608 korun a k tomu by měli všichni důchodci ještě dostat 300 korun měsíčně. Podle nynějšího zákona by se penze zřejmě zvedly v průměru o 594 korun. Vyplývá to z propočtů ČTK, které vycházejí z platného důchodového zákona a z projednávané novely.

„Vše musí být hotové do konce září. Abychom to vše stihli, tak byl termín schůze v září nereálný, a nechtěli jsme riskovat, aby navýšení důchodů od ledna, které jsme avizovali, bylo ohroženo z termínových důvodů,“ odůvodnila termín mimořádného jednání poslanců 22. srpna v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Aby se důchodci slibovaného navýšeni dočkali, musí zákon schválit také prezident a vláda následně připravit ještě doprovodné usnesení.

Novela mění složení penze, což se později odrazí ve valorizaci. Přilepšit by si měli lidé s nízkým důchodem, oslabí se ale zásluhovost a také se zpomalí růst pozůstalostních penzí seniorům a invalidům. Podle zákona by navíc měli dostat penzisté nad 85 let tisícovku navrch. Předlohu ale vrátil Sněmovně se změnami Senát. Navrhl, aby tisícikorunu navíc začali dostávat senioři a seniorky po 25 letech v důchodu.

„Senátní novela, kterou kritizuji, i když rozumím, proč byla navrhnuta, tak ta říká, že tisícovku navíc dostanou všichni, co jsou v důchodu 25 let, bohužel už neříká v jakém důchodu – to znamená, že se to má týkat i sirotčích, vdovských, invalidních…,“ kritizovala pro Blesk Zprávy vrácený návrh ministryně práce a sociálních věcí Maláčová.

Podle plánů by měla vládní novela platit už od září. Kromě ANO, ČSSD a komunistů ji chtějí podpořit i Piráti. Na schůzi bude chybět ale minimálně předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který se léčí po operaci tenkého střeva ve vojenské nemocnici. 

Důchod se skládá ze dvou částí. Základní výměra je stejná pro všechny a činí letos 2700 Kč. Nově by měla odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo devíti procent. Od ledna by se tak mohla podle plánů vlády zvýšit o 300 korun. V procentní výměře se odráží výše výdělků a odpracovaných let, tedy zásluhovost. Ta by se měla naopak oslabit.

Podle zákonných pravidel, která novela nemění, se důchody v Česku zvedají vždy od ledna. Upravují se o růst cen za období od července minulého roku do letošního června a polovinu růstu reálných mezd za minulý kalendářní rok. Podle Českého statistického úřadu se výdělky loni reálně zvýšily o 4,4 procenta a ceny meziročně rostly o 2,6 procenta. Valorizace by tedy měla činit 4,8 procenta. Průměrná mzda loni dosáhla 29.500 korun a průměrná penze v červnu činila 12.369 korun.

Podle těchto ukazatelů a dosavadních pravidel by valorizace měla činit 594 korun. Většina částky by mohla putovat do zásluhového procentního dílu, pevná část by se podle zákona upravovat nemusela.

Projednávaná novela zákonné ukazatele - a tedy pevně dané proměnné pro výpočet - pro příští rok dočasně mění přechodným ustanovením. Při stanovení navýšení a rozdělení peněz do pevné a zásluhové části se má v rovnici jednorázově základní výměra snížit o 300 korun a průměrný starobní důchod se má naopak o 300 korun zvednout. Valorizace by pak činila v průměru 608 korun. Průměrně 300 korun by posílilo pevnou část a 308 korun by putovalo do procentní části. Všechny důchody by se tak zvýšily o 600 korun, na zásluhovou část by zůstalo v průměru 308 korun.

Novela výslovně neurčuje, že by všichni kromě valorizace měli dostat ještě 300 korun do pevné části jako dorovnání za zvýšení podílu základní výměry. Příští rok by tak každý člověk, který pobírá důchod, měl dostat o 3600 korun víc. Stát by to mělo 11 miliard korun. Samotná valorizace má vyjít asi na 24 miliard. Přidání tisícikoruny lidem nad 85 let by si vyžádalo kolem 2,5 miliardy korun.

Video  Ministryně práce s sociálních věcí Maláčová: Tisícovka navíc pro důchodce. Jenže kterým a kdy?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený / BLESK zprávy
Video se připravuje ...

Důchody v Česku pobíralo v březnu 2,9 milionu lidí. Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela 2,4 milionu starobních, 423.400 invalidních a 68.200 pozůstalostních penzí. Své důchodové systémy mají i resorty obrany či vnitra.

Valorizace penze v jednotlivých letech:

Rok

Průměrné zvýšení v Kč měsíčně

srpen 1997

486

červenec 1998

380

srpen 1999

295

prosinec 2000

356

prosinec 2001

495

leden 2003

217

leden 2004

146

leden 2005

416

leden 2006

380

leden 2007

500

leden 2008

346

srpen 2008

470

leden 2009

330

leden 2010

205

leden 2011

371

leden 2012

174

leden 2013

137

leden 2014

45

leden 2015

200

leden 2016*

309 + 100

leden 2017

475

leden 2018**

594

leden 2018***

608 + 300

* v roce 2016 dostali důchodci ještě mimořádný jednorázový příspěvek 1200 korun, na měsíc tedy navíc sto korun

** výpočet podle nynějšího zákona

*** výpočet podle projednávané novely

Zdroj: údaje ministerstva práce, platný zákon o důchodovém pojištění a projednávaná novela o důchodovém pojištění

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

flora ( 21. srpna 2018 10:29 )

Článek začíná hezkou větou: ...penzisté by mohli v průměru dostat navíc 608 korun A K TOMU by měli všichni důchodci JEŠTĚ dostat 300 korun měsíčně Dle zákonů matematiky se tedy jedná o součet 608+300=908 Jenže na konci článku je už všechno jinak Tak snad ve finále, po "náročných jednání" dostanou alespoň stovku?

ellenic ( 21. srpna 2018 10:21 )

ČÁST DRUHÁ Dotační podvody. Já se ptám, prostřednictvím paní předsedající, paní Němcové, ta tu sedí 18 let. Svolali jste mimořádnou schůzi třeba kvůli největšímu dotačnímu podvodu ROP Severozápad, kde byl tehdejší šéf Petr Kušnierz už odsouzen na pět let za to, že si říkal o úplatky? Právě dnes ho soud poslal do vězení na sedm let za ovlivňování dotačních projektů v hodnotě 1,4 miliardy korun. Zajímalo by vás, kdo ho do funkce dosadil? No přece ODS. Konkrétně tehdejší předseda regionální rady Jiří Šulc. A pan Kušnierz začal u soudu mluvit - o tom, jak ho ovládala chobotnice vedená lidmi napojenými na ODS. A vysvětloval to tady někdo? A proč jste ve Sněmovně neřešili privatizaci karlovarské Becherovky? Nebo asi tady všichni trpíte ztrátou paměti. Tak já vám to připomenu. O privatizaci karlovarské Becherovky pravděpodobně rozhodlo to, že vítězná firma měla ve vlastnické struktuře Karla Schwarzenberga přítele finančníka Zdeňka Bakaly, který o několik let později brutálně ovlivnil privatizace OKD a z firmy vytuneloval 110 miliard korun. Vše kolem privatizace Becherovky se odehrálo ve středu 3. září 1997. O přestávce jednání Poslanecké sněmovny. Tehdy se pro strach z parlamentu narychlo sešla Klausova vláda a většinou hlasů upřednostnila nabídku pana Bakaly a Schwarzenberga. (...) Pro tento projekt zvedli ruce všichni ministři za Občanskou demokratickou alianci. Je zvláštní, že členem ODA byl tentokrát taky pan Schwarzenberg. Byť většina Klausovy partaje podle pamětníků upřednostňovala firmu Stock. Nicméně vyhrál tedy pan Schwarzenberg a s panem Bakalou a to přesto, že jejich podnikatelský záměr byl meziresortní komisí vlády označen za nejhorší. Proč jste tedy ve Sněmovně nikdy neřeš ili podivné okolnosti této p rivatizace, kterou prokazatelně ovlivnila vysoká politika, nikoliv ekonomické zájmy českého státu?(…) Privatizace OKD. Proč policie nezasáhla, když bývalý šéf Fondu národního majetku Češka podal trestní oznámení a pokusil se tento proces zastavit? Případ

Deneček ( 21. srpna 2018 10:21 )

I kdyby kdy každému přidali 1000 korun,tak pořád nakoupí méně,než předešlý rok.

ellenic ( 21. srpna 2018 10:17 )

Pokud se bude někdo ptát proč nejsou peníze na vyšší důchody a na lepší zdravotní péči v následující řeči Babiše se to dočtete. Chce někdo ještě volit ODS nebo Top 09 ? ČÁST PRVNÍ Z vystoupení A. Babiše: "Takže, pane Bendo, prostřednictvím paní předsedající, vy tady sedíte 24 let, tak já se ptám, co jste tady řešili z těch tunelů polistopadové historie naší země (...) Vy jste tady řešili kupónovou privatizaci, Harvardské fondy Koženého? Ty nás stály 100 miliard. (…) Státní banky, které jste nechali rozkrást a které jste následně vyvedli do ČKA, kde jste to rozkradli po druhé. A co lehké topné oleje. A konkurs Chemapolu. A Agrobanka za 50 miliard. A Bohemia za 20. A co kauza IZIP, peníze, které skončily někde na účtech ve Švýcarsku. Proč jste nevysvětlili tento tunel vašim členům ODS! ČKA nás s tála 230 (236?) miliard. IPB měla 270 miliard špatných úvěrů. A co naše předsednictví Evropské unii spojené s kauzou ProMoPro. Pan Kalousek mluvil v Bruselu o ostudě ohledně Čapího hnízda. Ne, vy jste udělali největší ostudu. Vy jste řešili kauzu ProMoPro za 180 milionů Kč, které odešly na účty nastrčených firem a které vybírali bílí koně v hotovosti. (…) A co třeba mimořádná schůze kvůli solárním spekulantům? Celkem Češi - daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatnému zákonu zhruba 600 miliard korun navíc za podporu solárních baronů, což je kvalifikovaný odhad Energetického regulačního úřadu. A navíc pět z dvaceti největších solárních elektráren mělo anonymní akcie. Kdopak asi byl jejich vlastníkem? Martin Roman? Nebo Háva od Kalouska? Kmotři? Nebo dokonce někteří poslanci? Nebo samotný Klaus? Když náklady na solární elektrárny začaly prudce klesat, ale podpora ceny garantované státem ne, očekávalo se, že vláda Mirka Topolánka nějak zareaguje. K ničemu nedošlo. Důsledky - jedno z největších tunelů na veřejné prostředky se tak potýkáme dodnes. Za rok 2016 vydá český státní rozpočet na podporu obnovitelných zdrojů téměř 44 miliard, z toho je dotace ze státního rozpočtu 22 mili

bobin135 ( 21. srpna 2018 08:34 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa