Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš na pivu, Kalouskovi po operaci otrnulo: Ostrý útok z nemocničního lůžka

Autor: simao, ČTK - 
19. srpna 2018
14:49

„Cítím se dobře. Jsem vděčný zdravotnímu personálu za to, jak se o mě postaral,“ vzkázal Miroslav Kalousek (TOP 09) v neděli přes Rádio Impuls z vojenské nemocnice. Že je Kalouskovi lépe, to se projevuje i na sociálních sítích, kde se začaly objevovat jeho příspěvky z nemocničního lůžka. V jednom se přitom ostře pustil do premiéra Andreje Babiše (ANO), který naopak o víkendu vyrazil mezi lidi.

Miroslava Kalouska v týdnu operovali kvůli bolestem břicha a problémům se střevy ve vojenské nemocnici v pražských Střešovicích, v pátek za ním byl na návštěvě jeho asistent Ondřej Jakob. Kalousek v nemocnici zůstává, mimořádnou schůzi Sněmovny k důchodům, která se uskuteční ve středu 22. srpna, ještě nestihne. Ale jeho stav se lepší. Dokládá to i jeho návrat na sociální sítě.

Andrej Babiš nikdy nepochopí, že neúplatnost není dána mírou osobního bohatství, ale osobní morálkou. Nepochopí to právě proto, že celý svůj život se choval korupčně. Koneckonců, byl v tom vychován. Seznamte se s předsedou Rady proti korupci,“ navezl se Kalousek do Andreje Babiše.

A to kvůli tomu, že je premiér oproti dřívějším dobám, kdy tuto funkci zastával někdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán, nově i předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí.

Babiš: Nikdo mě nemůže zkorumpovat

Některé opoziční strany v minulých týdnech kritizovaly, že v čele rady je Babiš, který je stíhaný kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda. Babiš tento týden řekl, že předsedou je a bude. „Protože mě nikdo nemůže zkorumpovat,“ uvedl. Zopakoval, že je stíhán na objednávku. „A co má to trestní stíhání společného s korupcí? Tam byla nějaká korupce?“ řekl na dotaz ohledně výhrad opozice.

Zatímco Kalousek nyní z nemocničního lůžka obvinil Babiše z celoživotní korupce, pro Babiše je naopak někdejší ministr financí „symbolem korupce“ i  „zlodějem“. Ale také „lhářem a tunelářem“. Vedle toho o Kalouskovi ve Sněmovně v minulosti mj. prohlásil: „Tady je jaký problém? No tady je problém, že jedenácté přikázání Kalouska zní: Neprokážeš.“ Jsou jako oheň a voda, jejich přestřelky se přitom brzy opět dostanou i na sněmovní plénum - po Kalouskově rekonvalescenci.

Kalousek komentoval vtípek, Babiš vyrazil na sever

Vzájemné antipatie se projevují dál. Pacient Kalousek přitom z vojenské nemocnice komentoval i nemocniční vtípek Reflexu: „Pan primář Sova si bohužel musel vzít dovolenou, takže vás bude operovat tady pan doktor Čáp.“ „V takovém případě bych podepsal revers a zemřel raději rukou Boží,“ vzkázal Kalousek.

Oproti tomu Andrej Babiš, jako by snad chtěl popíchnout rivala Kalouska, který drží přísnou dietu, se v neděli pochlubil na Facebooku fotkou z Frenštátu pod Radhoštěm. Z nedělního předkrmu a s plzeňským pivem. Již v pátek stihl přitom Babiš i jednu svatbu - poslankyně ANO Jany Vildumetzové, toho času stále ještě hejtmanky Karlovarského kraje. V sobotu pak Babiš zavítal na sever Čech - do Jablonce. A v neděli už do Frenštátu na Memoriál Jiřího Rašky.

Rada proti korupci a trestně stíhaný premiér

Ale nyní bez legrace. Co se zmiňované protikorupční rady, kterou nyní vede trestně stíhaný premiér, týče, současná vláda navrhuje, aby byl právě předseda vlády do budoucna v čele této rady již vždy. Navíc by se měla rozšířit o dva členy na celkových 19. Ministrovi spravedlnosti Janu Kněžínkovi (za ANO) by pak připadla role koordinace úkolů v oblasti boje s korupcí na vládní úrovni. Radu by však již neřídil.

Na dotaz Blesk Zpráv, zda ministrovi Kněžínkovi nevadí, že radu nevede, ač to třeba Robert Pelikán tímto pověřen byl, ministr v rozhovoru nedlouho po svém nástupu do funkce uvedl: „Já jsem nikdy neusiloval o žádnou pozici, takže nebudu usilovat ani o tuto.“

Podle Kněžínka to není problém ani z hlediska organizace práce. Útvary, které se věnují koordinaci boje s korupcí, jsou pořád součástí sekce Legislativní rady vlády, kterou Kněžínek vede, a s úředníky, kteří pracují např. na návrhu zákonů o lobbingu či ochraně oznamovatelů (whistleblowerů) je tak v pravidelném kontaktu.

Pokud jde ale o předsednictví Andreje Babiše v radě proti korupci, došlo k němu už na základě statutu rady vlády, přijatého v roce 2014, upozorňuje současný minsitr spravedlnosti. „To není nějaká novinka. Ten statut od samého začátku počítá s tím, že předsedou rady bude premiér a pouze když se vláda jako celek usnese, že pověří jiného člena vlády, teprve pak se on stane předsedou té rady. Což se v tomhle případě nestalo a samozřejmě je to legitimní, já to respektuji,“ dodal Kněžínek k současnému stavu.

V radě zasedají kromě některých ministrů ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu, šéf GIBS, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory a sedm zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce, profesních komor zřizovaných státem a odborné veřejnosti.

Právě zástupci neziskovek jsou přitom lehce pikantní záležitostí, neboť se nyní čile debatuje o tom, kolik Babišova vláda nakonec strhne z peněz určených na neziskový sektor. Tři miliardy, o kterých se původně mluvilo, to být nemají.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 21. srpna 2018 08:39 )

Tepláko, tepláko...

bedna ( 20. srpna 2018 23:02 )

Kalouskova náhlá operace je jen varováním, říká se přej a bude ti přáno. Tak dlouho se bude Kalousek vysmívat Zemanovi kvůli zdravotnímu stavu, až mu třeba tentokrát selžou játra, což asi bude co nevidět!!

monhtik ( 20. srpna 2018 13:42 )

Pane Kalousku, to se Vám tedy povedlo, od Vás to sedí, připomněl jstte mně přísloví, kozel zahradníkem.myslím, že lépe by bylo mlčet. Jinak přeji brzké uzdravení a vše dobré.

modryptak ( 20. srpna 2018 12:59 )

Ta politická nula měla již dávno hnít na hnojišti dějin.

modryptak ( 20. srpna 2018 12:57 )

Zase křivák Kradlousek otvírá tu svou nevymáchanou smradlavou hubu.Boží mlýny melou,nikomu nic zlého nepřeji,ale Kradlousek to není.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa