Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek měl v nemocnici návštěvu. Leží na JIPce, má dietu, nesmí kávu ani alkohol

Autor: Jakub Veinlich - 
17. srpna 2018
15:50

Miroslav Kalousek (TOP 09) leží stále na jednotce intenzivní péče (JIP), jeho stav se ale zlepšuje. Blesk Zprávám to řekl jeho letitý asistent Ondřej Jakob. Podle informací přímo z nemocnice lékaři politikovi tenké střevo nakonec nechali, odstranili ale kýžený problém. Kalousek musí dodržovat pooperační dietu.

„Vypadá to, že už je to méně bolestivé. Myslím, že pooperační léčba probíhá dobře, jeho stav se lepší, jde to správným směrem,“ řekl Blesk Zprávám Kalouskův asistent Ondřej Jakob, kterého jsme zastihli zrovna na cestě z vojenské nemocnice. O návštěvě svého šéfa přitom napsal i na sociální sítě. „Mám všechny pozdravovat,“ připojil Jakob vzkaz od Kalouska, v současnosti předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a někdejšího ministra financí.

O střevo nepřišel

I když je jeho šéfovi po středeční operaci už lépe, stále je pod drobnohledem lékařů. „Zatím je na jednotce intenzivní péče, ale během několika dnů by měl být přeložený na standardní pokoj,“ řekl Jakob naší redakci.

Podle informací přímo z nemocnice Kalousek o střevo nakonec nepřišel. „Problém s tenkým střevem se lékařům podařilo vyřešit, aniž by museli střevo odstranit,“ řekl zdroj Blesk Zpráv k průběhu operace, dál ale konkrétní s ohledem na zákony být nechtěl.

Předseda poslanců TOP 09 v tuto chvíli podle Jakoba především odpočívá, i když už se pomalu prý začíná zajímat o to, co se za nemocničními okny děje. „Přinesl jsem mu ipad, nějaké noviny, takže to dění v nějaké omezené míře sleduje. Snaží se ale především odpočívat,“ prozradil Jakob.

Rozpočet si ujít nenechá

To, že se Kalousek nebude moct zúčastnit 22. srpna mimořádné schůze Sněmovny, na které mají poslanci rozhodovat o výši důchodů,- je jasné už od včerejška. V nemocnici si totiž poleží podle Jakoba skutečně ještě minimálně týden. „Předpokládám, že od září bude fungovat v omezeném režimu i ve Sněmovně – není vyloučeno, že se na konci září zapojí i do předvolební kampaně,“ popsal průběh politikovy následné rekonvalescence.

Už teď se ale Kalousek prý těší do Sněmovny na debatu o státním rozpočtu, jehož návrh musí vláda poslancům předložit nejpozději na konci září.

„Když bude projednáván státní rozpočet, tak už bude určitě v plné síle ve Sněmovně a vládě nedá jako bývalý ministr financí nic zadarmo,“ doplnil Jakob.

Dieta: Bez alkoholu, kávy a smaženého

Pacienti po operaci střev musejí vždy dodržovat dietní režim, aby nenastaly pooperační komplikace. Dieta ale není nijak přísná. Například nemocnice v Třebíči na svých webových stránkách doporučuje pacientům po operaci střev především pravidelný přísun tekutin – především neperlivé vody, ovocné šťávy, čaje ale také například neperlivé pivo.

„Krátce po operaci tenkého i tlustého střeva (6 – 8 týdnů) je doporučena strava bezezbytková - což znamená konzumaci potravin, které po zpracování trávicím ústrojím zanechávají minimum nestravitelných zbytků, čímž se sníží mechanické dráždění střeva a jeho následná reakce,“ doporučují lékaři na webových stránkách třebíčské nemocnice.

Pacienti také mohou jíst například rajskou či koprovou omáčku, neuškodí prý ani bublanina, nebo piškotová roláda. Zeleninu doporučují lékaři raději kořenovou. Ovoce musí být ale loupané a pokud možno kompotované. V úvahu připadají banány anebo strouhaná loupaná jablka.

Pacienti by se naopak měli vyvarovat alkoholickým nápojům, perlivým vodám, kávě i kakau. Mezi dietní jídla po operaci střev podle lékařů nepatří také určitě knedlíky, hranolky, nebo luštěniny, houby či slanina a různé přílohové omáčky jako kečup, dresinky, nebo ostré koření.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

buznazblesku ( 19. srpna 2018 18:45 )

Chcípni zmetku!

Nezadat ( 18. srpna 2018 16:51 )

Strašný je,že mu nějakej zmrrrd donese chlast a on to přežije.

strejda777 ( 18. srpna 2018 11:56 )

To ti řekla když rozkuřovala tebe?

strejda777 ( 18. srpna 2018 11:54 )

Kalousek dokáže rozpálit do běla skoro všechny, ty kašpare!

gabreta ( 18. srpna 2018 11:35 )

Že by Chemikovi potrhali střevo Nečas se Sobotkou, jak mu neustále lezli do perdele?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa