Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Prasárna.“ Filip hájil Rusy za invazi v srpnu 1968 a schytal to. Ozval se i Babiš

Autor: simao - 
15. srpna 2018
11:05

Trvá na tom, že Rusko hrálo v invazi do tehdejšího Československa malou roli. O šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi to napsal britský The Guardian. Jako jeden z důkazů svých tvrzení a obhajoby Rusů Filip vytáhl to, že Leonid Brežněv byl z Ukrajiny. Od opozice to schytal. Filip se však dál brání - za jeho výroky je prý „historická pravda“. Ozval se nakonec i Andrej Babiš (ANO), čelící kritice za to, že přivedl komunisty k moci. Okupaci odsoudil jako jednu z největších tragédií.

„Sto procent (historie roku 1968) bylo zfalšováno. Nikdo nebude psát o tom, že celá myšlenka je založena na postoji proti Rusku. Politbyro Sovětského svazu tehdy mělo pouze jednoho čistokrevného Rusa a hlasoval proti (invazi). Brežněv byl z Ukrajiny. Hlavní síla invazních armád byla ukrajinská,“ řekl Vojtěch Filip pro The Guardin v době, kdy si Česko připomene padesát let od invaze sovětských tanků.

 

Před příjezdem vojsk přitom sehrál roli i zvací dopis někdejších představitelů KSČ v čele s Vasilem Biľakem, který reagoval na uvolnění režimu v podobě pražského jara. „V této těžké situaci se obracíme na vás, sovětské komunisty, vedoucí představitele KSSS a SSSR, s prosbou o poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici. Jedině s vaší pomocí lze dostat ČSSR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce,“ uváděli tehdy signatáři, jak ve svém speciálu k tomuto výročí upozorňuje i Info.cz.

Jako Semelová

I dnešní komunisté však někdy mluví o pomoci. V případě Vojtěcha Filipa totiž nejde o první kontroverzní vyjádření člena KSČM na toto téma. Exposlankyně Marta Semelová označila v minulosti rok 68 za internacionální pomoc a Biľaka za významnou osobnost.

Proti Filipovu vyjádření se ohradila i ukrajinská ambasáda: „Považujeme za zbytečné komentovat nesmysly, vyslovené stranou, která nejen je důsledným advokátem zločinů Ruska, zejména jeho agrese na Ukrajině, ale zřejmě převzala kremelské metody lží a manipulací s historií.“

ODS: Komunisté mají odpovědnost za srpen ′68 i okupaci

Filip to na sociálních sítích schytává hlavně od opozice. „Jasnou odpovědnost za srpen 1968 a následnou okupaci naší země mají komunisté. A je jedno, zda byl Brežněv Rus nebo Ukrajinec, je jedno, že se KSČ přejmenovala na KSČM,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

 

Komunisté se nemění - i se svými výmysly, obdivem k Moskvě, bagatelizováním zločinů a falšováním historie, v čemž vždy vynikali. Výročí invaze ze srpna 1968 je příležitostí si připomenout, kdo se díky Andreji Babišovi a Janu Hamáčkovi přiblížil k moci,“ podotkl předseda ODS Petr Fiala.

 

První dáma ODS Alexandra Udženija se přidala také: „Soudruh Filip se plete, za srpnovou invazí do Československa nestojí žádná národnost, ani ukrajinská, ani ruská. Stojí za ní zločinecká ideologie komunismu, ke které se pan předseda tak hrdě hlásí.“

Překrucování historie

„Překrucování historie vždy bylo a je doménou totalitářů a vůdců antidemokratických sekt. Vojtěch Filip se svými výroky o r. 1968 nepokrytě zařadil mezi ně. Snahou vyvinit Rusko z okupace se zároveň stal pouhou loutkou sílícího stalinistického křídla KSČM,“ napsal na Twitter Jiří Pospíšil (TOP 09).

 

„Stejná logika jako, že za normalizaci mohou Slováci, protože Husák byl Slovák. Soudruhu, ve vašem případě asi lépe mlčet...,“ přisadil si poslanec KDU-ČSL Marek Výborný„A takového frajera si hnutí ANO vybralo jako 1. místopředsedu Poslanecké sněmovny a vesele s ním vládnou. Raději čestně prohrát než vyhrávat s takovými spoluhráči!“ doplnil jej šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek.

Rozčílil se přitom i další lidovec - exministr Marian Jurečka. A Filipova slova nazval dokonce „prasárnou“. „Tak od člověka co nám před pár týdny vysvětloval, proč že by nemohl lhát, co že je na tom divného to vlastně ani nepřekvapí, ale přesto to šokuje, jak křivou páteř komunisté mají! A bohužel premiér k této prasárně mlčí stejně jako ministr zahraničí...“ postěžoval si.

K zakoupení ve Vašich trafikách i na internetu: Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SRPEN68 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ (Příklad: SRPEN68 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900). Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 h mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz K zakoupení ve Vašich trafikách i na internetu: Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SRPEN68 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ (Příklad: SRPEN68 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900). Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 h mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz | Blesk

Výtku má i Babiš: Okupace byla tragédie

Na Filipova slova kriticky zareagoval nakonec i premiér Babiš. „Pro Československo byla okupace v roce 1968 jednou z nejvetších tragédií v historii a je celkem jedno, jaké národnosti byli členové politbyra nebo jednotliví vojáci,“ napsal Babiš na Twitteru. 

Vyjádřil se i po jednání vlády, která ve středu zasedla znovu po vládních prázdninách. „Pan Filip rozvíjí nějakou teorii, já tomu moc nerozumím. Já jsem se jasně vyjádřil, že okupace Československa je v naší historii jeden z nejvíc negativních jevů za 100 let naší historie. A že to byla invaze. Jestl ito byl, kdo to byl, nevím. Lidé říkali, že přišli Rusáci. (...) Já si to dobře pamatuji tu noc, kdy přišli, co dělal můj táta. A samozřejmě to byla katastrofa pro celý národ a samozřejmě je potřeba to odsoudit i si to připomenout, že vůbec to se stalo a že to bylo vůbec možné. Samozřejmě já chápu, že někdo čekal, že budu napadat nějaké jiné politiky. Každý se vyjadřuje za sebe,“ uvedl Babiš.

Já jsem to odsoudil, byla to invaze, byl oto nepřijatelné a je jasné, že to organizoval tehdy Sovětský svaz, ale lidi si to řekli tak, jak si to řekli. Vzpomínáme, když nás okupovali, když jsme hráli hokej a samozřejmě Palach a všechno... To je samozřejmě nejvíc negativní záležitost, protože v tom 68 byla naděje, že bude 69. A trvalo to ještě 21 let, než to nastalo. Tenkrát samozřejmě byli všichni nadšeni, ale přišly tanky a bylo po tom,“ dodal.

Právě Babiš nedávno směrem ke kritice spolupráce KSČM u vzniku jeho nové vlády Blesku napsal: „Je dobře, že máme vládu s důvěrou a že je v naší zemi konečně klid a stabilita. Vytvořili jsme koalici s ČSSD a komunisté podpořili naši vládu jednorázově hlasováním ve Sněmovně. Žádné jiné dohody kromě podpory v některých bodech programového prohlášení s touto stranou nemáme a na zákony budeme hledat podporu napříč sněmovními stranami. Škoda, že spousta lidí si té stability neváží.“

Fischer: Výrok jak z blázince

Filipova reakce ohledně srpna 1968 však vyvolala učiněnou smršť reakcí. Ozvali se mj. i neúspěšní kandidáti na prezidenta. „To, že Rusové nemohou za srpnovou invazi, protože Brežněv byl Ukrajinec, je jako tvrdit, že Němci nezačali druhou světovou válku, protože jistý člověk byl Rakušan. Kam až jsou soudruzi schopni zajít v relativizaci našich dějin?“ táže se současný kandidát na senátora Jiří Drahoš s narážkou na rakouský původ Adolfa Hitlera.

„Tyhle výroky jsou jak z blázince. Předseda komunistů popírá historická fakta, a dokonce i proletářský imtetnacionalismus. Mluví o Ukrajincích a Maďarech tam, kde měl mluvit o jednotě pod vedením Sovětů. Navrhuji svolat mimořádný sjezd,“ rýpl si Pavel Fischer, který se stejně jako Drahoš bude v říjnu ucházet o senátní křeslo.

Dolejše mrzí: Část KSČM mluví o pomoci, ne o invazi

Proti Filipovi se však postavil i poslanec a někdejší místopředseda Jiří Dolejš, který na jarním stranickém sjezdu KSČM svou funkci neobhájil. Podle něj skutečně nejde o to, kdo byl v srpnu 1968 Rus a kdo Ukrajinec.

„V naší straně také existují někteří jedinci, kteří se neztotožňují s oficiálním stranickým stanoviskem a kteří jsou schopní mluvit o roce 1968 jako o pomoci, nikoliv jako o invazi. A mě to mrzí,“ řekl Aktuálně.cz. Podle něj „vybočuje mimo jakékoliv dosavadní debaty, vnášet do toho nyní nacionální rozměr“.

Filip podle něj neměl svůj výrok nijak projednaný ve stranických orgánech. „A mohlo by to doznat nějakého stranického vývoje,“ dodal s tím, že se však rok 1968 dle něj opakovaně stává předmětem různých dezinterpretací. „Těch zbytečných debat, co si šlo ušetřit,“ pokáral Dolejš Filipa na Twitteru.

Na stejné sicální síti se však Filip ve středu rozčílil, že jeho odpověď Britům začali politici houfně odsuzovat. „Neuvěřitelné, kolik lidí si ani můj rozhovor pro Guardien nečetlo a komentují zkreslené komentáře,“ zareagoval šéf KSČM. Za jeho výroky je prý „historická pravda“.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tojsemale_ctverak ( 21. srpna 2018 07:48 )

 malytichyodesak - Ne ty teroristickej zmetku! Ty tady nebudeš posílat lidi aby šli žít jinam!! Věř mi, že brzy přijde doba, kdy ty, tvoje prašivá familie a tobě podobní potkani nebudou mít v naší krásné vlasti místo! Vy multi kulti špinavé hyeny, paktujici se s fasisticko muslimským , imperialistickym západem a brojicím proti Rusku v čele s jedním z nejskvelejsich současných politiku planety panem Putinem,vám hoří už teď koudel u zadku a tahle země pro vás bude brzy malá. Pevně věřím a doufám, že skončíte všichni ve věznicích daleko za Uralem, vy vlastizradne kreatury!

marmat ( 16. srpna 2018 19:45 )

Horší je že ti chudáci absolutně NIKDY nediskutují...jsou jen nas.aní, podebraní, nevyužití, nespokojení a neuspokojení...EVIDENTNĚ psychicky trop.Ale co na tom baví redakci ??? Klikání ???

marmat ( 16. srpna 2018 19:39 )

Pode mnou na "diskuzi" vrcholí válka 3 trollů....zdenkk nám namlouvá díky anonymitě niku, že je "malytichyKOMUNISTA" soukmenovec Fialy si říká na protest ?!"malyytichyODEESAK" ....Ano oba mají společná 2 slova, ale ta absolutně nesedí - jsou totiž VELCÍ A HLUČNÍ trollové a třešinka na dortu je asistence trolla emigranta s původním nikem "satanastatanas".Ubohost jejich příspěvků je pověstná a redakce mlčí.

olegg ( 15. srpna 2018 22:35 )

 Tvrzení číslo 1: „Brežněv byl Ukrajinec“. Skutečnost: Brežněv byl Rus. Svědčí o tom jeho vlastní vyjádření v knize Vzpomínky (1979), kde psal: „A tak jsem podle národnosti Rus, původem jsem proletář, dědičný metalurg.“ Tvrzení číslo 2: „V sovětském politbyru byl v té době jediný Rus, který hlasoval proti [invazi].“ Skutečnost: Z 11 členů politbyra ÚV KSSS, kteří dne 17. srpna 1968 hlasovali o vstupu vojsk do Československa, bylo kromě Brežněva 5 dalších funkcionářů ruské národnosti – Gennadij Voronov, Andrej Kirilenko, Alexej Kosygin, Michail Suslov, Alexander Šelepin – minimálně tedy 6 Rusů. Za Ukrajince se považovali Nikolaj Podhornyj, Dmytro Poljanskyj a Petro Šelest. Patřil tam taky 1 Bělorus – Kiril Mazurov a 1 Lotyš – Arvīds Pelše. Jsou to veřejně dostupné informace, které si každý může jednoduše ověřit. Tvrzení číslo 3: „Zástupce Ruska [v politbyru] hlasoval proti [invazi].“ Skutečnost: Všichni 11 členů politbyra hlasovali pro invazi vojsk do Československa. Rozhodnutí politbyra ÚV KSSS se tradičně schválovali jednohlasně, a předmětné rozhodnutí nebylo výjimkou. Je potřeba taktéž připomenout důležitou roli, kterou hrál v přípravě invaze další Rus, Jurij Andropov, který, i když v té době byl pouze kandidát na člena politbyra, již tehdy vedl sovětskou KGB a hodně se podílel na plánovaní kampaně. V neposlední řadě musíme také brát v potaz, že Ukrajina, podobně jako další sovětské republiky, byla sama okupována ruským komunistickým režimem (Ukrajinská lidová republika byla násilně připojena k Sovětskému Svazu poté, co byla v letech 1919-1920 okupována ruskými bolševiky).

BeIabeI ( 15. srpna 2018 21:23 )

Já vím, čest práci!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa