Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Stropnický zatím nemůže opravit svůj zámek. Čeká na svolení památkářů

Autor: Tomáš Koníček - 
14. srpna 2018
05:00

Za 12 milionů si koupili polorozpadlý zámek v Osečanech na Příbramsku. Bývalý politik Matěj Stropnický (34) s přítelem hercem Danielem Krejčíkem (24) ho ale zatím nesmějí opravovat. Budova je památkově chráněná a všechny větší zásahy tak musí předem schválit památkáři.

Partneři se do budovy o 23 místnostech nastěhovali minulý týden a plánovali si, jak ji začnou opravovat. Mají však smůlu. Do žádných velkých akcí se pouštět nesmějí. Nejprve musí odborníci udělat takzvaný stavebněhistorický průzkum. „Památkář si musí proťukat všechny stěny, aby zjistil, jestli tam nejsou cenné malby či něco vzácného,“ popsal Blesku Stropnický.

Průzkum začal minulý týden a měl by být hotov do konce roku. „Vznikne z toho taková knížka, kterou musí mít každý vlastník historického objektu,“ vysvětlil, že bez toho se nesmí nic rekonstruovat. „Nesmíme třeba ani vysekat vodu… Prostě nic,“ řekl zámecký pán a dodal: „Koupili jsme si památku, protože o ni chceme pečovat. A tohle je správné a nás to baví.“

Základní oprava za 20 milionů?

Odborníci oslovení Bleskem uvedli, že základní rekonstrukce vyjde asi na 20 milionů. „Nechci se pouštět do odhadů, ale mohla by to být pravda. Je fakt, že pořizovací cena je jen začátek,“ potvrdil Stropnický a popsal: „Bude potřeba částečná sanace krovu, jeden strop je tu zřícený, přes další dva sem zatéká. Je toho mnohem více, ale tohle jsou základní věci. Nechali jsme si udělat statický a mykologický průzkum, abychom věděli, v jakém stavu jsou krovy a zdiva a jestli tu není houba nebo dřevomorka. Máme zprávu, která neříká ani to, že to není na zbourání, ani to, že to je celé fungl nové.“ 

Čistí zahradu, chtějí kácet nálety

Zámek stojí uprostřed 6,7hektarového pozemku. Začali tam alespoň makat na »zahradě«. „S kamarády jsme si vzali rukavice a vytrháváme břečťan. Pozemek je fakt velký. Musíme si koupit kozy, aby nám pomohly,“ uvedl Stropnický. Už také zažádali o povolení, aby mohli pokácet nálety okolo. „V 19. století byl vidět zámek z dálky až po přízemí. Teď jsou tu ale nálety až po střechu,“ řekl bývalý předseda Strany zelených.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 14. srpna 2018 14:43 )

Zámek je krásný, 12 mil. za tak velký objekt není moc. Půjčí si, dostane od státu na opravy památky štědré peníze a pak může část zámku pronajímat, aby se mu zaplatily půjčky. Myslí mu to. Jak mohl stát takovou nádheru takto zanedbávat.

moudivlacek ( 14. srpna 2018 12:57 )

Jasně, jen si posluž, už máš svojí hladinku? Ráno střízlivá býváš milejší. Tvoje řeči jsou přesně v duchu tvého zanedbatelného IQ

sajgon ( 14. srpna 2018 12:40 )

Jasné, bukanýři na blaťáku to dají

Judita ( 14. srpna 2018 11:37 )

opět nesmysl,plácáte a nic o mne nevíte. Jsem vdaná 40 let a mám dvě děti. Proč ele odsuzovat homosexuály. Jsou to lidé a chce to jen trochu tolerance. Nesnáším náboženství,ale proč ho vyvracet druhým.

Judita ( 14. srpna 2018 11:35 )

moje řeč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa