Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klaus odložil růžové triko a vytáhl Jakla s darebnou migrací. Na Sněžku vyšplhal se synem

Autor: ČTK, simao - 
10. srpna 2018
14:24

Chce zvednout prapor proti darebné masové migraci, chválil exprezident Václav Klaus dle iDnes.cz při výstupu na Sněžku svého někdejšího hradního muže Ladislava Jakla, který se chystá kandidovat do Senátu za SPD. Exprezidenta při pouti doprovodil jeho syn Václav Klaus mladší, toho času poslanec za ODS. Na rozdíl od loňska se musel Klaus přiobléci. Navzdory tropům předchozích dní bylo nyní 10 stupňů a deštivo. Ani na růžový loňský outfit nedošlo, exprezident volil méně výrazné barvy.

Stovky lidí dnes zamířily na nejvyšší horu České republiky Sněžku, kde se uskutečnila tradiční Svatovavřinecká pouť. Po vlně veder v uplynulých dnech, kdy i v Krkonoších teploty vysoko přesahovaly 20 stupňů Celsia, poutníci stoupali na Sněžku v mnohem chladnějším počasí.

Klaus: Ještě jsem to ušel

Na vrcholu Sněžky bylo v poledne zataženo, kolem deseti stupňů. Vystoupal tam také bývalý prezident Václav Klaus, tradiční účastník této pouti. Na Sněžku vyrazil z Luční boudy, ušel tak zhruba čtyři kilometry včetně závěrečného ostrého stoupání na vrchol.

„Ještě jsem to ušel, takže jsem docela spokojený,“ řekl pak ČTK Klaus. Podle něj se chladnější počasí odrazilo v nižší účasti. „Bylo tři měsíce neuvěřitelné vedro a najednou lidé zjistili, že má být špatně. Poutníků je dnes tady daleko méně,“ podotkl. Klause ve výstupu podpořil a do turistického se oblékl i jeho syn Václav Klaus mladší.

Podpořil Jakla v boji o Senát

Podporu Klaus starší před podzimními volbami do Senátu vyjádřil svému někdejšímu poradci a bývalému řediteli politického odboru Klausovy hradní kanceláře Ladislavu Jaklovi. Ten se do voleb rozhodl jít s podporou SPD. Klaus to chápe.

„Ladislav Jakl má mé sympatie, protože chce zvednout prapor tohoto tématu, tedy darebnosti a nebezpečnosti masové migrace,“ řekl exprezident podle iDnes.cz.

Drahoše a spol. by Klaus nevolil

Proti Jaklovi se postaví na Praze 2 mj. neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer. Do volebního boje přitom jdou i další muži, kteří se pokusili přesvědčit volčie, že právě oni mají být novou hlavou státu - Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Petr Hannig či Jiří Hynek.

„Jsou to lidé, kteří se chtějí angažovat v politice. Nevyšla jim prezidentská kandidatura, tak to zkoušejí o patro níž,“ řekl k nim Klaus. Podle něj mají tito kandidáti určitou výhodu v tom, že se pro běžné volčie stali známnějšími. „Nikdo z nich nepatří do okruhu lidí, které já bych chtěl volit,“ má však Klaus jasno.

Poutníky stihl liják

Poutníci na Sněžku vyšli ráno z Pece pod Sněžkou, Špindlerova Mlýna či z Polska a kolem 11:00 se hlavní proudy potkaly u Slezského domu. „Počasí nebylo nic moc, řetězová cesta na Sněžce byla docela kluzká, zastihly nás dva vydatné deště. Ale i tak to byl zážitek,“ řekl ČTK jeden z poutníků.

Video  V roce 2015 se Klaus na Sněžce pořádně zapotil. Letos zmokl.  - Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Tradiční poutní mši na vrcholu Sněžky sloužili královéhradecký biskup Jan Vokál a biskup z polské Legnice Zbigniew Kiernikowski. Pro návštěvníky je také připravený odpolední kulturní program v Peci pod Sněžkou.

Pouť na Sněžku se koná tradičně na svátek svatého Vavřince, který je patronem nejen kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

marmat ( 12. srpna 2018 20:53 )

Naprosto jedinečnej narcis !!! Od A - Z ....

marmat ( 11. srpna 2018 22:57 )

Špinavé peníze n e e x i s t u j í !!! (autor výroku na fotkách).

marmat ( 11. srpna 2018 22:52 )

Kdo z poskoků si mu troufnul říct: "ZMĚŇTE DRES!!!"

modryptak ( 10. srpna 2018 16:31 )

sekebo má můj obdiv.

modryptak ( 10. srpna 2018 16:29 )

Papatunel který má na svědomí privatizaci spojenou zlodějnou a tunelováním je stále v dobré náladě a užívá si jako by se nikdy nic nestalo a jenom se ještě předvádí.To je povaha!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa