Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Úlet komunistů: Velebili Havla za mřížemi, zavřené hranice a pivo za 2,50 Kčs

Autor: simao - 
9. srpna 2018
11:39

Komunisté v Libereckém kraji prokázali svérázný smysl pro humor. Mnohým diskutujícím na sociální síti však úsměv na tvářích rychle ztuhl a vynořily se staré chmury z dob totalitního režimu. To když na oficiální profil na Facebooku tamní KSČM dali její členové příspěvek, jak v minulosti bylo líp. Dle jejich předsedkyně, soudružky Dany Lysákové, mělo jít o srandu. Sama si stěžuje na reakce, kdy jim prý lidé následně psali, že by měli komunisté viset. A „vtípek“ o zavřených hranicích i Václavu Havlovi hájí.

„Kdysi dávno, na počátku 80. let, byla krásná doba. Pivo za dvě padesát, hranice zavřené a Havel též.“ Tenhle příspěvek si na svůj Facebook dala KSČM z Libereckého kraje.

Evokuje jiné kontroverzní výroky, které vzešly od současných komunistů. Mezi nimi vyniká exposlankyně Marta Semelová se svým přesvědčením, že se Milada Horáková přiznala a sovětská okupace v srpnu 1968 byla internacionální pomoc. I nedávno na Info.cz Semelová uvedla, že řekla, co řekla, a lidi to prý nezajímá.

Lidé se diví: Komunistům chybí ostnatý drát?

Příspěvek na Facebooku jedné z krajských buněk KSČM však lidi zaujal. Vzbudil řadu reakcí plných pohoršení. „Já vím, že existuje něco jako svoboda názoru, ale vždycky mám pocit, že na lidi, co ji účelově potlačovali, se opravdu nevztahuje,“ napsal pod něj uživatel Petr. „Zdá se mi to, nebo zde propagujete potlačování lidských práv?“ přidal se další diskutující Jiří. „Soudruzi z okresu na severu promluvili,“ napsala paní Blanka. „Pořád se vám stýská po ostnatém drátu?“ rozhořčil se pan Pavel. 

„V podstatě definice politiky KSČ: hlavně ať všichni seděj v hospodě, chlastaj pivo a do ničeho nám nekecaj,“ glosoval příspěvek další z diskutujících. „V čem byla prosím výhoda zavřených hranic a lidí?“ diví se Václav. 

Předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz Blesk Zpráv, co si o kontroverzním příspěvku myslí, zatím nereagoval. Právě KSČM přitom hraje nyní důležitou roli i na vládní úrovni - podpořila vznik menšinové vlády ANO a ČSSD, za což se Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) „odvděčili“ mj. shodnými slovy o tom, že jde o demokratickou stranu.

Příspěvek z oficiálního profilu na Facebooku KSČM Libereckého kraje Příspěvek z oficiálního profilu na Facebooku KSČM Libereckého kraje | Facebook

Měli byste viset, psali prý komunistům

Blesk Zprávy kontaktovaly kvůli příspěvku šéfku komunistů v Libereckém kraji Danu Lysákovou. „Příspěvek je převzatý, koluje na webu už poměrně dlouho, autorem není nikdo z KSČM. Bylo to myšleno jako vtip. Nejsme autory nikdo z nás, ani nevím, kdo jím je,“ uvedla. Smršť reakcí na příspěvek odsoudila. Některé reakce, kterých se liberecká KSČM dočkala, jsou podle Lysákové za hranou zákona.

„To, co se tam objevilo, bylo neuvěřitelně vulgární, vyhrožující. Že bychom měli viset, že nás měli postřílet a podobně. Ty reakce jsou daleko horší, než ten vtípek měl být. Lidé se proklamují demokracií, a přitom jdou hluboko za hranu zákona, vyhrožují a opravdu to byla neuvěřitelná smršť vulgárnosti,“ stěžuje si. Do prostoru Facebooku něco takového dle ní nepatří, řadu příspěvků tak správci účtu z diskuze smazali. „Ty, co byly opravdu vyhrožující, byly blokovány,“ potvrdila Lysáková s tím, že nyní je již příspěvek skrytý. O jeho smazání však neuvažovali.

Postesknutí nad změnou režimu

Po zavřených hranicích se jí prý nestýská. Po některých věcech z dob minulého režimu ano. „Samozřejmě si nemyslím, že v bývalém režimu bylo naprosto všechno v pořádku. Myslím si, že byla hodně špatná naše kádrová politika. Bohužel ji převzaly některé strany i dnes, po tom ekonomickém převratu,“ říká Lysáková.

„A pivo nebylo za dvě padesát, ale za korunu sedmdesát. Je chyba, když se vylije dítě i s vaničkou. Když dochází k nějakým změnám, tak by se mělo upravit to, co bylo špatné. Byly tam směrem k lidem některé sociální výdobytky. Měli větší zastání, odbory byly schopné se jich zastat. Dnes jsou roztříštěné. A lidé se bojí o svou práci,“ pokračuje šéfka libereckých komunistů.

Zavírání lidí, vykonstruované procesy a podobné „výdobytky“ tuhého komunistického režimu přechází mávnutím. „Nevím, co bylo v 50. letech. Podle mě se ztrátou každého lidského života, která je zbytečná, s tím nemůžu souhlasit, ať je to kdekoliv,“ dodává jen.

Šokovaný komunista

Přímo pod příspěvkem se však ohradil a pohoršil i jeden z aktivních komunistických politiků. „Jako straníka mě podobné prezentace KSČM šokují. Obzvlášť na krajské stránce. ′Vtípky′ na podobná témata nabíjejí našim kritikům. Socialismus není o ceně piva a zavřených hranicích. Je to pošlapávání naší vlastní ideologie,“ postěžoval si člen KSČM Otakar Kovařík, městský zastupitel v Pardubicích a místopředseda Okresního výboru KSČM Pardubice.

„Já pana Kovaříka neznám, ten příspěvek je skrytý a kdo se za koho vydává, může se vydávat kdokoli. Je to jeho názor, já mu ho neberu. Rozhodně ty reakce na to byly daleko za hranicí zákona, tohle za hranicí zákona nebylo. Některým to připadalo jako vtip, někteří to odsoudili, ale rozhodně to nešlo za hranici zákona a vyhrožování, jako byly ty odpovědi,“ vzkázala mu Lysáková.

Zavřený Havel a Zeman mezi soudruhy

Velebení zavřených hranic v době letních dovolených, kdy může každý vyrazit kamkoliv po Evropě i světě, připomíná další komunistický extrém. KSČM na celostátní úrovni volá v době, kdy Česko oplakává padlé hrdiny z Afghánistánu, po omezení zahraničních misí. A cílem komunistů je i vystoupení z NATO či referendum o czexitu - odchodu z EU. 

Příspěvek na Facebooku oživil však i vzpomínky na ostnaté dráty a pohraničníky v tehdejším Československu. Trestnímu oznámení kvůli údajnému podílu na obětech, které byly zabity při pokusu dostat se na Západ, čelili mj. i dva někdejší prominenti KSČ Milouš Jakeš a Lubomír Štrougal. 

Video  Zeman na sjezdu KSČM: Vyzval k pokání, připomněl Horákovou a další justiční vraždy. A děkoval za podporu  - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Také vykonstruované procesy a stíhání zažily tisíce lidí tehdejšímu režimu nepohodlných. Exprezident Václav Havel, kterého příspěvek zmiňuje, byl sledován StB a zadržen hned několikrát. Coby jeden z iniciátorů Charty 77 seděl ve vyšetřovací vazbě i v domácím vězení, za „podvracení republiky“ dostal 4,5 roku natvrdo.

Vtipy existují na všechny politiky, nedělá si z toho těžkou hlavu komunistka Lysáková. „Existuje jich celé množství na všechny politiky, pokud vím, může se k politikům vyjadřovat každý. Když si vezmu, jak se dnes lidé vyjadřují třeba k prezidentovi republiky, tak to je naprosto nepoměrné to hulvátství, které se objevuje proti Zemanovi. Nesrovnatelné,“ dodala pro Blesk Zprávy.

Právě Miloš Zeman přitom komunisty poctil tím, že byl letos na jaře osobně přítomný jejich sjezdu, kde se delegáti oslovovali přátelsky soudruhu, soudružko a ten pozdrav použil i prezident. Hlava státu tam dorazila poprvé od listopadu 1989.

Historik: Komunisté si uchovali ducha doby

Představitelé KSČM přitom upozorňují, že nejsou předrevoluční KSČ. „Ta strana si samozřejmě uchovala ducha té doby,“ řekl Blesku historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů. „Pořád mi tam nějakým způsobem chybí vyrovnání se s minulostí, ať už je to vztah k roku 1948 nebo 1989. Verbálně asi k nějakému vyrovnání se s tou minulostí došlo, ale nejsem si jist, nakolik je to přesvědčivé. Na druhou stranu se uchází o nějakou voličskou skupinu a v tom jsou konzistentní,“ pokračuje.

Pokud by se dnešní komunisté zcela jasně vymezili proti minulosti, omluvili se, změnil by se i pohled společnosti na ně? „Myslím, že ne. Je to strana, která především ztělesňuje to starší období a skupina lidí by to stejně pořád vnímala, že je to zase nějaká přetvářka, klam. A KSČM by to stejně neudělala, bylo by to popření jí samotné,“ dodává.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 10. srpna 2018 22:31 )

Padouch....vše co přisuzujete idealistovi Havlovi zorganizovala ODS-ale to Vy určitě VÍTE !!!?

marmat ( 10. srpna 2018 22:29 )

cznb:Kalousek s Fialou mají na tom založená "Náměstí".....

marmat ( 10. srpna 2018 22:26 )

satanastatanas:Vzpomínky Vám NIKDO nevezme......činži za 300,- komplet a smaženej sejra s přílohou a tatarkou za 5,30 !!! Taky celej činžák v Praze 2 v r.1991 za 1,8 milionu.

marmat ( 10. srpna 2018 22:14 )

Ono jde vyposlechnout chytrého mistra -právníka Filipa....Z čeho se Vám zvedne žaludek je Semelová, Skála........a stovky dalších dinosaurů-to zalitujete , že byl Havel nedůsledný!!!

marmat ( 10. srpna 2018 22:09 )

ANI JAKO FÓR TO NENÍ OK - OD ODS, ČI KOMUNISTY.......jinak volte emigraci...Moskva Vás vytěží.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa