Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiše a spol. vystěhovali ze Sněmovny na chodbu. Premiér přišel i o druhou židli

Autor: Jakub Veinlich - 
8. srpna 2018
05:25

Poslanců ve Sněmovně v horkých letních dnech příliš nepotkáte, za to dělníky se to tu jen hemží. Hned několik místností, chodeb a sálů prochází během sněmovní přestávky rekonstrukcí. Blesk Zprávy díky tomu získaly unikátní fotky z malostranských paláců, na kterých můžete vidět vystěhované lavice na chodbě. Ale také odkrytou kabeláž v záložním sále, kde se politici loni těsně před volbami hádali kvůli lithiu. Premiér Andrej Babiš (ANO), jehož klub tu jinak sídlí, přišel kromě židle ve Sněmovně navíc o další i ve Strakově akademii. Aspoň na čas.

Loni na podzim zachránil sál číslo 205 vedení Sněmovny před blamáží. Těsně před říjnovými volbami se totiž poslanci rozhodli, že povedou ostrou kampaň do poslední chvíle, a tak svolali mimořádnou schůzi. Jenže její hlavní sál tou dobou procházel velkou rekonstrukcí, nemohl jim nabídnout klasické útočiště.

„Budou se měnit optické kabely u hlasovacího zařízení. Není to tím, že by snad nefungovalo, ale je to staré 10 let a má to svoji životnost,“ vysvětloval důvod stavebních prací loni na začátku října ředitel tiskového odboru Roman Žamboch.

Kvůli rekonstrukci sálu tak měl aparát Sněmovny zamotanou hlavu. Kam usadit všech 200 poslanců, členy vlády, zapisovatelky a další aparát a zajistit důstojný průběh schůze? Nakonec padlo rozhodnutí na sál číslo 205. Je sice přes ulici od hlavního sálu, ale poslanci si alespoň měli kam sednout. Právě sem v létě ale nastoupili řemeslníci s vrtačkami a dalším náčiním. Lavice premiéra Andreje Babiše a jeho poslanců skončily na chodbě. Místnost jinak slouží k zasedání poslaneckého klubu hnutí ANO jako nejsilnější sněmovní frakce.

Mění se koberce i hlasovací systém

„Kromě výměny všech koberců, podlah a úpravy lavic dochází v tomto sále také k výměně konferenčního, kamerového a hlasovacího systému, modernizace a posílení reproduktorové soustavy a instalaci nového tlumočnického systému,“ popsal rozsah úprav Blesk Zprávám kancléř Sněmovny Jan Morávek.

Dělníci naběhli do sněmovních prostor v červenci a zrekonstruovaný sál by měli předat do konce srpna. Jenže s sebou budou muset zřejmě hodit. Právě zákonodárci ANO sem budou chtít už záhy. Už 22. srpna se totiž Sněmovna sejde mimořádně kvůli důchodům. A hrozí, že se 78 poslanců bude muset na jednání klubu přesunout do náhradních prostor.

V těchto lavicích zasedají poslanci ANO. Ve Sněmovně má hnutí nejvíc poslanců a také tedy největší sál pro jednání poslaneckého klubu. V těchto lavicích zasedají poslanci ANO. Ve Sněmovně má hnutí nejvíc poslanců a také tedy největší sál pro jednání poslaneckého klubu. | Blesk:Robert Klejch

„Pokud se rekonstrukce sálu 205 do té doby nestihne, naši poslanci se sejdou v místnosti 108 – tedy ve Státních aktech, jak se této místnosti ve Sněmovně říká,“ nastínil záložní plán Blesk Zprávám tajemník klubu hnutí ANO Pavel Štulc.

V současné době přitom zástupci najaté firmy vyměňují v celé místnosti kabely a modernizují poslanecké lavice. „Do každé z nich se vkládá displej, aby bylo umožněno plné využití videokonferenčního systému,“ doplnil kancléř Morávek. 

Přihlásila se jediná firma

Do veřejné zakázky na rekonstrukci sálu se přihlásila jen jedna firma. V zadávacích dokumentech k veřejné zakázce vedení Sněmovny počítalo s cenou za provedení oprav a modernizace 15 754 000 korun. SONNING Praha s.r.o., která se o zakázku ucházela, jako jediná nakonec cenu takzvaně „podlezla“. Slíbila zakázku splnit za cenu o více než 600 tisíc korun levněji. Jako záruku přitom společnost musela dopředu složit na účet 300 tisíc korun jako peněžní jistotu.

Premiéra Andreje Babiše dělníci vystěhovali navíc také ze Strakovy akademie. Od 11. června kvůli rekonstrukci Úřadu vlády pracuje a přijímá návštěvy v Hrzánském paláci nedaleko Pražského hradu. Na srpnová jednání se za ním přesunuli i ostatní ministři. V jednacím sále „Strakovky“ totiž mění okna.

O rekonstrukci vlády jsme natáčeli vloni, těsně před zahájením prací: 

Strakova akademii projde celkovou rekonstrukcí, která začala v září 2017 a skončit by měla do začátku roku 2020. Úřad vlády sdružení firem Hochtief CZ a Geosan Group za opravu budovy zaplatí zhruba 295 milionů korun.

cepp ( 8. srpna 2018 09:20 )

Bourá se, ale krásné křišťálové lustry nikdo nezakryl. Doufám, že po prázdninách bude konečně výstup z místního kamerového systému zpracováván pro vysílání v televizích ve vysokém rozlišení(HD)!

havran2 ( 8. srpna 2018 09:17 )

A potom kde se zbytečně vyhazují peníze ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa