Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Padlé vojáky in memoriam povýšili. Martina, Kamila a Patrika doprovodí na nebi gripeny

Autor: ČTK, trm - 
7. srpna 2018
17:25

Do hodnosti štábních praporčíků povýšil tři padlé české vojáky z Afghánistánu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Armádní letoun s ostatky Martina Marcina (†36), Kamila Beneše (†28) a Patrika Štěpánka (†25) ve středu doprovodí nad Českem gripeny, řekl v úterý první zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun. Letoun by měl na letiště v Praze-Ruzyni dosednout ve středu kolem 16:15. Následovat bude pietní akt. Zúčastní se ho i řada politiků včetně prezidenta Miloše Zemana, ministra obrany Lubomír Metnar (za ANO), dorazí i premiér Andrej Babiš (ANO).

Ostatky vojáků, kteří zemřeli v neděli po sebevražedném útoku atentátníka v Afghánistánu, přiveze zpět do České republiky vojenský speciál ve středu v 16:15. Na letišti v Praze Ruzyni se poté uskuteční pietní akt. 

Smutečního aktu na letišti se zúčastní rodiny padlých, prezident Miloš Zeman a další ústavní a vládní činitelé, řekl Baloun. Přítomni budou i zástupci armády a 42. mechanizovaného praporu z Tábora, kde padlí vojáci sloužili.

Po vyzvednutí z letadla převeze těla vojáků kolona, kterou doprovodí Hradní stráž a Vojenská policie. Lidé budou moci vzdát vojákům poctu po cestě, která povede přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí.

Před čtyřmi lety, kdy při sebevražedném útoku zemřelo pět českých vojáků, byly rakve padlých při převozu zabaleny do české vlajky. Rakve z letounu po příletu vynesla za zvuků smuteční hudby čestná stráž a vystavila je na černě zahalené katafalky na letištní ploše. Vojenský kaplan poté přednesl smuteční řeč a modlitbu za zemřelé. Pietní akt zakončila státní hymna.

Tři vojáci padli v neděli při hlídce mimo základnu, kde na ně zaútočil sebevražedný atentátník. Byli součástí jednotky, která převzala ochranu spojenecké základny Bagrám letos v dubnu. Zpět do České republiky se měli po půlročním působení vrátit v říjnu.

y1xcvbnm ( 7. srpna 2018 20:28 )

Myslím si že jim je to už jedno, náklady na dva Gripeny dejte dětem těch vojáků a uděláte lépe, tedy pokud nechcete mít důvod jak se proletět.

mangr123 ( 7. srpna 2018 20:08 )

prosim,nevi nekdo kudy v praze pojede smutecni pruvod k uctenni,pamatky, toho stavaře z d1...rad bych mu vyjadřil,podporu.nedari se ani nalezt cislo uctu ,na podporu rodiny.ŘSD přislíbila vyplatit 250nasobek mes.mzdy.

tarrica ( 7. srpna 2018 19:29 )

ivoadler ( 7. srpna 2018 18:07 )

Když si to tak v hlavě srovnám, tak naši (a američtí a další) vojáci v Afghanistánu jsou stejní okupanti jako Rusové v 68 a dalších letech. Ba jsou ještě horší. Rusové u nás v poklidu hnili ve svých posádkách za nezájmu obyvatelstva. Jediný zájem o ně měl Mrázek a spol., kteří s nimi kšeftovali. O tom, že postavení cizích vojáků v Afghanistánu je jiné, jsme přesvědčováni dnes a denně. Tam jsou vojáci NATO zataženi do místní války za velice pochybné cíle. Svoboda? Lidská práva? A co ještě? Nenechte se vysmát.

gabreta ( 7. srpna 2018 17:49 )

Těch kluků i pozůstalých je člověku samozřejmě líto. Ale žold měli úměrný riziku a s tím rizikem do armády vstupovali dobrovolně. Za padlého hrdinu ale považuji vojáka, který padl při obraně vlastního státu. Tito ale zemřeli při výkonu povolání, stejně jako horník, cestář, řidič nebo hasič! Nic víc, nic míň!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa