Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Houslista Šporcl zrušil kvůli antisemitům účast na galakoncertu. Půjde k soudu?

Autor: Jakub Veinlich - 
2. srpna 2018
16:00

Houslista Pavel Šporcl zrušil s okamžitou platností své vystoupení na galakoncertu ke 100. výročí založení státu. Akci s názvem 100 let republiky – Bedřich Smetana – Má vlast. Pořadatelem má být podle houslisty sdružení napojené na antisemitistické hnutí, se kterým nechce mít nic společného. Hymnu proto uslyší diváci zřejmě v podání někoho jiného. Zástupce pořadatele zvažuje kvůli Šporclovu prohlášení právní kroky a není sám.

Původně prý Pavel Šporcl všechny nabídky na akce spojené se stým výročím založení státu odmítal. Přijal jen nabídku České televize zahrát 28. 10. na ekumenické mši. „Nemám vůbec pocit, že v této nedobré době pro naši zem je co slavit, a tak se veřejným oslavám vyhýbám, což je mi velmi líto,“ odůvodňuje svůj postoj k oslavám na svém facebookovém účtu Šporcl.

Po dlouhém váhání houslista ale nakonec přece jen kývnul ještě na jednu nabídku. Zahrát hymnu na pražském Žofíně. A to na akci 100 let republiky – Bedřich Smetana – Má vlast.

„Přece jen mám tuhle zemi opravu rád a zahrát hymnu při podobném galakoncertu by mi asi (za normálních okolností) mělo být ctí,“ popisuje dál houslista svým fanouškům.

Šporcl: S antisemitisty nechci mít nic společného

Jenže po chvíli zase svou účast s okamžitou platností odvolal. Proklepnul si totiž pořádně pořadatele. „Jak jsem ale zjistil, předsedou správní rady tohoto Nadačního fondu je Michal Semín, který je spojen s Akcí D.O.S.T., byl dokonce několik let jejím předsedou. Akce D.O.S.T. je antisemitské hnutí, které kromě jiného odmítá multikulturnost, podporuje SPD a navazuje na názory Adama B. Bartoše. To mi stačilo k tomu, abych své vystoupení okamžitě zrušil. Nechci mít s podobnými lidmi a s podobnými názory nic společného,“ odmítl Šporcl účast na akci částečně z politických důvodů.

Ve svém prohlášení se Šporcl popisuje jako svobodomyslný člověk, který hraje na koncertech variace české hymny a vybízí lidi ke slušnosti nejen k sobě, ale také ke své vlasti. Lituje proto podle svých slov toho, že vůbec v dnešní době musí řešit, kde vystoupí.

„Mám rád všechny lidi bez rozdílu a nezáleží mi na jejich barvě pleti. A teď bych měl podpořit a spolupracovat s lidmi, jejichž postoje se mi absolutně příčí? Ne, děkuji,“ vysvětluje svým fanouškům houslista.

A omlouvá se všem, kteří se na něj těšili. „V době, kdy se nám daří ekonomicky dobře, naše duše a vlast strádá. Nenechme ji v tom,“ vybízí své facebookové přátele Šporcl. Kdo tedy místo něj 28. října – v den 100. výročí založení státu - zahraje na Žofíně hymnu, není zatím jasné.

Prima spolupráci na koncertu kategoricky odmítá

Podle Šporcla měla galakoncert živě přinášet televize Prima, ta to ale odmítá. „Kategoricky odmítáme tvrzení, že by proběhla jakákoli jednání skupiny Prima ohledně vysílání galakoncertu ke 100. výročí republiky s nadačním fondem Má vlast, jak uvedl dne 1. srpna houslista Pavel Šporcl na svém facebookovém profilu. O dané akci jsme se dozvěděli až z jeho tvrzení a z článků dalších médií,“ píše Prima ve svém tiskovém prohlášení. 

Taková tvrzení vnímáme jako zásadní poškozování dobrého jména televize Prima a v případě dalšího šíření této lživé informace jsme připraveni podniknout patřičné právní kroky ke sjednání nápravy, dodala Prima. 

Semín chce hnát Šporcla k soudu

Vyjádření Blesk Zprávám zaslal také Michal Semín, kterého Šporcl na svém profilu zmiňuje. Houslistu chce hnát k soudu. „Jsem upřímně šokován z vyjádření Pavla Šporcla, kterým zdůvodňuje své rozhodnutí nevystoupit na galavečeru ke 100. výročí republiky a to přinejmenším ze dvou důvodů. Předně není pravda, že nadační fond Má vlast je jeho pořadatelem,“ píše Semín na samý úvod svého prohlášení.

„Druhým důvodem mého rozhořčení je obvinění mé osoby a Akce D.O.S.T., jež z aktivitami nadačního fondu nemá nic společného, z antisemitismu. Ze strany Pavla Šporcla se jedná o pomluvu, která má jediný cíl – zdiskreditovat a profesně i lidsky ublížit. Antisemitismus se mi z morálních důvodů příčí, proto bych nikdy nesouhlasil s podporou takto zaměřených aktivit, pokračuje Semín. 

„Proto mi nezbývá než bránit svou čest soudní cestou a požadovat po panu Šporclovi adekvátní satisfakci, určenou ve prospěch nadačního fondu Má vlast,“ zakončil reakci pro Blesk Zprávy předseda správní rady nadačního fondu Má vlast. 

Šporcl: Za vším si stojím

Pavel Šporl podle svých nemá na svém veřejném vyjádřění důvod cokoliv měnit a pevně si za ním stojí. „Vše je v mém statusu a za tím si stojím. Těžko bych si vše vymyslel,“ zareagoval ve čtvrtek odpoledne pro Blesk Zprávy houslista. Více se chce k celé věci vyjádřit během odpoledne opět na svém Facebooku. 

Video se připravuje ...
Další videa