Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stát by měl odškodnit oběti H-Systemu, řekl po schůzce se Zemanem šéf Nejvyššího soudu

Autor: ČTK, simao - 
31. července 2018
15:52

Předsedové Ústavního soudu Pavel Rychetský a Nejvyššího soudu Pavel Šámal dnes odpoledne dorazili na Pražský hrad na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Hrad oba zástupce vrcholných soudů pozval ke konzultaci kvůli případu H-Systemu. Šámal po schůzce podotkl, že by dle něj měl do kauzy vstoupit stát – a nějakým způsobem odškodnit oběti kauzy, i když se na ně nevztahuje příslušný zákon o odškodnění obětí trestných činů.

Zeman minulý týden kritizoval rozhodnutí Nejvyššího soudu, který nařídil asi stovce obyvatel domů v Horoměřicích u Prahy postavených na pozemcích H-Systemu, aby se do 23. srpna vystěhovali.

Prezident uvedl, že verdikt společně s dalšími rozsudky „vyvolává vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému“. Rychetský na pozvánku reagoval vyjádřením, že „nemá potuchy“, o čem by se mohlo jednat. Šámal zdůraznil, že s hlavou státu nemůže kvůli nezávislosti konkrétní případ probírat.

Šámal: Do kauzy má vstoupit stát

Po schůzce se Zemanem však Šáml uvedl, že by z jeho pohledu měl vstoupit do kauzy stát. Připomněl, že kauza H-System má počátek v „divokých“ 90. letech, kdy stát nesplnil svou regulační úlohu.

„Do této kauzy musí vstoupit stát. Žádné rozhodnutí soudu – ani soudu Nejvyššího, ani Ústavního soudu nedokáže tuto situaci jednoznačně pro všechny poškozené vyřešit,“ míní Šámal a připomněl zákon o obětech trestných činů, který stanovuje odškodnění státem. Na kauzu H-System se však nevztahuje. „Tady je třeba říci, že je to špatně, že se na ni nevztahuje, že by se měl vztahovat i na takovéto mimořádné kauzy, jako je H-System,“ podotkl.  

Stát by podle Šámala měl i tak do kauzy vstoupit a různým způsobem odškodnit poškozené. Za minimální variantu označil to, že by stát doplatil rozdíl mezi tím, co požaduje správce konkurzní podstaty z hlediska spravedlivého vyrovnání všech ostatních poškozených a tím, co nabízejí z hlediska odkoupení nemovitostí z družstva Svatopluk.

Rychetský: Nic mu říkat nebudu, nic nevím

Rychetský dnes po příjezdu na Hrad při dotazu na H-System dodal, že Hrad zpřesnil téma schůzky na „systémové problémy, insolvence a vůbec justici“. Rychetský doplnil, že Zemanovi o H-Systemu nic říkat nebude, protože o případu stejně nic neví.

„Základním, soustavným, opakovaným tématem diskuse byla délka řízení před českými soudy a na tuto délku řízení doslova nešetřil pan prezident kritikou,“ uvedl po schůzce Rychetský. „V jisté části jsme mu museli dát za pravdu a skutečně se nedá říci, že by naše české soudnictví bylo nejrychlejší,“ připustil Rychetský.

Podle něj jde o systémové problémy, které se neodstraní na základě rozhovoru s prezidentem či jeho představ. Podle něj došlo na „selhání české justice i selhání českého státu v těch kritických 90. letech“.

Vytopila mě povodeň, znám, když hrozí vystěhování, říkal Šámal

Ke kauze H-Systemu byl Šámal přece jen konkrétnější. Byl to ostatně právě Nejvyšší soud, kdo poslední tolik diskutovaný verdikt vyřkl. „Rozhodnutí je učiněno a bude o něm jednat Ústavní soud na základě podané ústavní stížnosti, kterou očekáváme v nejbližších dnech,“ podotkl Šámal.

„Já si skutečně myslím, že účastníci vedlejší tohoto řízení, to znamená ti, kteří bydlí v těchto domech, pociťují to rozhodnutí jako nespravedlivé a mají samozřejmě na to právo,“ uvedl Šámal. Omluvil se za délku řízení, souhlasí s připomínkami Zemana i Rychetského, že řízení v té věci trvá nepřiměřeně dlouho.

Je si vědom, že otázka spravedlnosti je velmi citlivou věcí – a to nyní ve vztahu k lidem, kteří by se měli z domů vystěhovat. „Mohu říci z vlastní zkušenosti, já jsem byl dvakrát vytopen povodní a vím, co to je, když hrozí vystěhování z domu,“ podotkl Šámal.

Přidal ale jedno významní ALE… „Spravedlnost nelze budovat na nespravedlnosti k ostatním lidem. Spravedlnost pro malou skupinu lidí nemůže být vyvážena tím, že budeme mít nespravedlnost vůči těm ostatním. A tady (…) jde o 60 rodin a na druhé straně je více jak tisíc poškozených, byť samozřejmě u nich, když se to rozloží, jde o částku menší. Ale trvám na tom, že spravedlnost je jenom jedna a musí být spravedlivá pro všechny,“ zdůvodnil Šámal rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí.  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podobné jednání s prezidentem absolvovali na Hradě Rychetský se Šámalem i šéfem Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou před měsícem. Tehdy uvedli, že s hlavou státu řešili systémové otázky justice, například věk začínajících soudců.

Svolání schůzky označil za nešťastné například ústavní právník Jan Kysela, který v kroku vidí možnost zásahu politické moci do moci soudní.

Zeman přitom není jediným politikem, který v posledních dnech do kauzy vstupuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) nejdříve označil definitivní verdikt NS za nespravedlnost, poté se chopil role prostředníka ve vyjednávání mezi poškozenými stranami a správcem konkurzní podstaty H-Systemu Josefem Monsportem. Správce na pondělním jednání přislíbil, že do vyřešení případu nebude rodiny zasažené verdiktem NS z bytů v Horoměřicích vystěhovávat.

marais ( 2. srpna 2018 09:29 )

Peníze z H-Systému zůstaly na soukromých účtech, proč by oběti měl odškodnit stát?Dohledat, kam se peníze dostaly.

viceroy ( 31. července 2018 20:04 )

Dobrýtro, to už platíš léta.

viceroy ( 31. července 2018 20:01 )

První madam není od inaugurace vidět. Ani nešla pálit trencle před barák. Na Vysočině chyběla.

viceroy ( 31. července 2018 19:57 )

Po tropech ožijete. Zeman byl ve vlaku grogy.

viceroy ( 31. července 2018 19:54 )

hej hej, taky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa