Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přijměte jednoho migranta, vyzval Babiše Ital. My to tady nechceme, dostal ráznou odpověď

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
30. července 2018
20:11

Patrně na konci srpna by se měli sejít český a italský premiér. Giuseppe Conte nyní v České televizi uvedl, že by bylo úspěchem schůzky, kdyby Andrej Babiš po jejich setkání přijal alespoň jednoho jediného migranta z Itálie. Aby dokázal, že i Česko chce pomáhat. Podle Babiše Česko pomáhá - ale svým způsobem. Penězi, policisty, lékaři v zemích, kde je to třeba. Migranty dál přijímat nechce, navíc tvrdí, že přichází pouze za dávkami. Podle něj jde o principielní záležitost.

„Itálie v tom zůstávala celou dobu sama,“ postěžoval si pro Českou televizi italský premiér Giuseppe Conte. „Velkým úspěchem, a říkám to tady veřejně, by bylo, kdyby po našem setkání v Římě Andrej Babiš chtěl přijmout na území České republiky jednoho migranta z Itálie,“ dodal.

Babišovi prý napsal dopis proto, že se s ním chtěl podělit o italský úspěch, kdy se dle Conteho vůbec poprvé podařilo rozdělit 450 migrantů zachráněných z moře. „Což je podle mně opravdový průlom ve zvládání migračních proudů. Nikdy předtím se to nestalo,“ podotkl Conte.

Itálie, i když některé lodi odmítla, podle něj nikdy nepřestala zachraňovat lidi. „Nikdy jsme nepřestali pomáhat nemocným dětem, ženám, lidem v potížích. Italské čluny vždy zasahovaly, aby pomohly zranitelným lidem,“ upozornil.

Promluvme si, milý Andreji

Podle Conteho je třeba, aby se přidaly aktivněji i další státy. A nedocházelo k tomu, co udělal Babiš - střikrtně migranty přijmout odmítl. „Jsem přesvědčen, že potřeba, aby i ostatní evropské státy uznaly a ukázaly svou část odpovědnosti při řešení migrační krize,“ říká Conte, který dopis Babišovi pojal v osobní rovině. „Promluvme si, milý Andreji,“ napsal mu. Nyní Conte vysvětlil, že chtěl zdůraznit, že ho zajímají Babišovy postoje a je připravený na přátelskou výměnu názorů.

Conte chce, aby Babiš pochopil, že zatímco dnes na vlastní kůži pociťuje problém migrace Itálie, zítra to může být stejně tak i Česko. „Migrační trasy mohou jít i přes vaši zemi,“ varoval v rozhovoru pro ČT italský premiér. Podle něj italský přístup nese ovoce, počet lidí přicházejících do Evropy poklesl. I Conte přitom považuje za důležité zásahy v zemích původu, odkud lidé přichází. 

Babiš: Conte nechápe podstatu problému

Andrej Babiš se hájí, že Česko solidární je. Řešit migrační krizi chce však jinak než rozdělováním migrantů, kteří připlují do Itálie.

„Italské řešení je cesta do pekel, pan premiér vůbec nechápe podstatu problému. Ti lidé, kteří přicházejí do Evropy ilegálně, nepřicházejí kvůli práci, ale přicházejí za dávkami a přicházejí potom, co zaplatili pašerákům velké peníze. Pašeráci na tom vydělávají miliardy euro a v podstatě jediné řešení, které my prosazujeme, je absolutní zastavení migrace a řešení migrace v těch zemích, odkud migranti přicházejí,“ podotkl dnes Babiš v Událostech, komentářích na ČT.

Podle něj je navíc Conte „trošku mimo“. Podle Conteho je totiž do budoucna možné, aby státy, které odmítnou pomoci, stihly omezení např. v čerpání eurofondů. Babiš to odmítl jako nepřípustné vyhrožování. „Dokážu si představit, že by za to mohl nést nějaké ekonomické následky,“ míní Conte. „Pan premiér se vrací k rétorice, která je nepřijatelná, vyhrožovat, že my nedostaneme fondy, když nevezmeme migranty, to je staré už dva roky a to nefunguje. A pokud někdo chce rozbít tu Evropskou unii, tak prosím,“ vzkázal Babiš.

Přichází za dávkami, říká český premiér

Migranty z Itálie dál Babiš přebírat nechce. „Ti jeho (Conteho) migranti nechtějí pracovat, ti přicházejí jenom za dávkami,“ řekl Babiš. Že se Itálii podařilo domluvit s dalšími zeměmi pomoc s 450 migranty z rybářské lodě, nepovažuje za úspěch, ale za další motivaci pro pašeráky, aby dělali svůj byznys. „Jasně musíme říct, že byznys skončil, že Evropa je zavřená,“ podotkl. „Není možné, aby tam byla taxislužba, že pašerák naloží migranty, kteří zaplatili a jede do Itálie,“ rozčiloval se.

O migraci Babiš minulý týden mluvil také při návštěvách Bavorska i Rakouska. „Musíme zastavit migraci a nedovolit, aby pokračovala. Máme na evropské půdě stovky tisíc lidí, kteří nedostali azyl a kteří by tady neměli být,“ řekl Babiš po setkání s mladým rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Podle Babiše je třeba vybudovat mimo území EU hotspoty, v nichž by se řešilo azylové řízení.

Otázkou je, zda by s tím souhlasily severoafrické země. Podařilo by se s nimi najít dohodu? „Ale to není naše role. My jsme prosadili to, co jsme potřebovali - nebudou kvóty,“ reagoval v ČT Babiš.

Babiš: My to tady nechceme

Babiš během návštěvy Rakouska opětovně odmítl italský požadavek na rozdělování migrantů, kteří do EU dorazili - podle něj to je pro Česko nepřijatelné. „Já zkrátka nechci, aby Česká republika se měnila podle toho, jak se to mění v jiných zemích, které jsou zvyklé na multikulturní model,“ uvedl.

Na toto vyjádření navázal dnes i v Událostech, komentářích. „My chceme bojovat  za naši kulturu, za dědictví našich předků a my nechceme - pokud někomu nevadí, že v Belgii v roce 2030 bude více muslimů, než původních obyvatel, tak to je jejich problém - my to tady nechceme,“ říkal v ČT Babiš, podle kterého volby do Evropského parlamentu příští rok dopadnou „velice protimigračně“.

Jednoho migranta? Falešné gesto, míní Babiš

Jeho slova o tom, že italský přístup směřuje do pekla, Conte odmítl. „Peklem si procházejí lidé, kteří jsou nuceni se přes to moře přepravit,“ podotkl italský premiér s tím, že peklo začíná ještě dřív, když se celé vesnice dávají své úspory na to, aby jeden člověk mohl vyrazit na loď do Středozemního moře. Stále doufá, že se mu podaří Babiše přesvědčit přijmout alespoň jednoho, jediného migranta. „Myslím, že tohle by Češi mohli přijmout. Bylo by to symbolické a velmi výmluvné gesto. Stvrdilo by, že Evropa je solidární, zodpovědná a čelí migrační krizi společně,“ uvedl Conte pro ČT.

„Ale já myslim, že je to principielní otázka. Proč bysme to dělali? To je falešné gesto, proč bych to dělal,“ odpověděl mu přes televizní obrazovku jednoznačně Babiš. „My to tady nechceme, máme na to jiný názor,“ dodal v ČT.

Dravaryba ( 10. srpna 2018 11:21 )

Zde je podrobné vysvětlení, proč "ani jednoho migranta" tady nechceme . Rozešlete, vkládejte, šiřte. Jen tak se ubráníme... https://www.email.cz/download/k/kt_9Crtl0O_YxPQB03jfLCKdLyhANR6Ux2v6KDe05OuBTw3XxF8dF Cs-rYC3SjmMclbFmP4/Dopis_viceprezidenta.pdf

cezar8 ( 31. července 2018 12:34 )

Do bohaté, ale zcela bezbranné Evropy migranti infiltrují, protože se ve své zemi vzájemně vraždí, žijí v bídě, neboť jsou líní a neschopní, okrádá je vláda, sousedé, gangy, armáda, překotně se množí a nemohou se uživit. Láká je vidina bezpracného a dobrého živobytí, decimují je epidemie AIDS, tuberkulózy, syfilitis, malárie, cholery, parazitů. Proto je za žádných okolností nebrat....

AliAlice ( 31. července 2018 10:44 )

bilakonvalinka....

necesany ( 31. července 2018 10:00 )

chas mrokarr more

Taurus70 ( 31. července 2018 09:48 )

 Prijimame migrantu dost ,Rumuny,Bulhary ,Ukrajince,Lotyse,Litevce akorat cerne drzky ne a doufam ze to tak zustane.😎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa