Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Metnar je podezřelý z opisování diplomky. Babiš ho odmítl odvolat

Autor: ČTK, všm - 
25. července 2018
14:38

Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude po ministrovi obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO) požadovat rezignaci kvůli pochybnostem kolem jeho diplomové práce. Babiš novinářům řekl, že s ministrem věc probral, domnívá se, že se možná dopustil chyby v citaci, ale v seznamu použitou literaturu měl. „Není to ideální situace, ale jako problém to nevidím,“ konstatoval premiér podle nahrávky, kterou poskytla Strakova akademie

Je to jiná situace, protože on text uvedl v literatuře," porovnal Babiš Metnarovu kauzu s případy údajného plagiátorství, kvůli nimž v posledních týdnech rezignovali ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). Dodal, že stejně jako Metnar čeká na analýzu vysoké školy.

Ministr vystudoval Vyšší policejní školu Ministerstva vnitra ČR, později při zaměstnání Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr. Česká televize uvedla, že jeho diplomová práce obsahuje seznam použitých zdrojů, je v ní ale velmi málo průběžných odkazů. Některé strany jsou převzaty nebo jen mírně upraveny bez jasného vyznačení, že jde o převzatý text.

Metnar v reportáži nevyloučil rezignaci, pokud by se podezření z plagiátorství potvrdilo. „Diplomovou práci analyzuji a očekávám, že se vyjádřím do konce týdne,“ napsal ministr. 

Již server Blesk Zprávy v úterý uvedl, že Babiš chce počkat na výsledek analýzy práce Metnara. Na rozhodnutí předsedy vlády odkázal i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Nyní nebudeme věc komentovat. Pan premiér již oznámil, že vyčká na výsledky analýzy předmětné práce," napsal Ovčáček. Zeman minulý týden v rozhovoru řekl, že plagiátorství je krádež a jakýkoliv ministr, kterému je prokázána krádež, by měl nejen odstoupit, ale ani neaspirovat do veřejné funkce.

Média citují IT specialistu Vysoké školy ekonomické Jana Macha, podle kterého diplomovou práci Metnara nelze označit za plagiát jako v případech ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) a ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), kteří museli ve svých funkcích kvůli plagiátorství skončit. 

Kalousek: Stíhání nevadí, diplomka ano

Opoziční politici komentují podezření z plagiátorství v případě diplomové práce ministra obrany převážně ironicky. Připomínají, že v minulých dvou týdnech kvůli podezření z opisování v diplomových pracích rezignovali dva další ministři koaliční vlády ANO a ČSSD. Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale označil kritiku Metnara za přehnanou.

Když teď čtu, že i ministr Metnar zváží rezignaci kvůli své diplomce, napadá mě parafráze slavné písně: 'řekni, kde ti ministři jsou',“ napsal na Twitteru místopředseda ODS Martin Baxa. Poukázal tak na to, že kvůli podezření z plagiátorství rezignovali během prvního měsíce od jmenování vlády ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce Petr Krčál (ČSSD).

Začínáme se blížit situaci, kdy bude základní požadavek na ministra, aby neměl vysokoškolský titul,“ uvedl na Twitteru poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Podobně se vyjádřila i místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Situace už pomalu začíná být vhodná na inzerát: Hledáme ministra. Vysoká škola nevýhodou,“ uvedla na Twitteru.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek srovnal Metnarovu diplomovou práci s tím, že je premiér Andrej Babiš (ANO) trestně stíhán. „Kdyby byl ministr Metnar podezřelý z dotačního podvodu, a byl proto stíhán, mohl by být v klidu. To je v souladu s etickým kodexem vlády dle jejího předsedy. Protože ale špatně citoval v diplomce, může ho to stát křeslo. Hlavně, že máme jasno v prioritách," uvedl.

Metnara se zastal bývalý ministr Němeček. „Myslím, že už to začínáme přehánět. Nahánět pana Metnara za to, že špatně ocitoval zdroje, je už kapku moc. Za chvilku budou odstupovat ministři kvůli špatným odstavcům. Jenom mě napadá, jestli to není zástupné téma," uvedl.

Diplomovou práci Metnar obhájil na Ostravské univerzitě a škola ji bude znovu kontrolovat. „Celá ta práce se bude zpátky elektronizovat," řekl mluvčí univerzity Adam Soustružník. Poté ji prověří přes systém na odhalování plagiátů.  

1pravda1 ( 25. července 2018 19:40 )

On myslel u vás doma kavarnikrene sám psychopat.

1pravda1 ( 25. července 2018 19:37 )

Jste debilní? Metnarova práce není plagiát na rozdíl od práce Malé a Krčála, naučte se číst!

havran2 ( 25. července 2018 18:27 )

Babiš má asi strach,že by musel vládu rozpustit ! ! !

luxardo ( 25. července 2018 17:16 )

Ubohost našeho školství. Kdo by si to neulehčil, když to jde a dostan za to jedničku. Nejlépe je těm, kdo žádné diplomy nevlastní, např. Hamáček a všichni poslanci se středoškolským vzděláním. Taky by bylo spravedlivé prověřit všechny poslance a senátory co absolvovali po roce 1989. Metnarovi bych doporučila ať ten podělaný diplom odevzdá zpátky škole, která mu ho vystavila a prof. Dvořáková by měla té škole zrušit akreditaci.Ty slavné okresní vysoké stojí za hovno.

krdassaneda ( 25. července 2018 16:44 )

Ten ti naběhnul na smeč, jeníku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa