Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Maláčová dala Zemanovi „recept“ na stárnutí. Ten vtipkoval o Bakalovi

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao, zst - 
24. července 2018
17:08

Prezident Miloš Zeman se v lánském zámku setkal s kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). Ta bude jmenována 30. července. Stále ještě úřednice přinesla Zemanovi jako dárek mj. pracovní verzi strategie přípravy na stárnutí. Prezident si zase neodpustil už před schůzkou bonmot týkající se jejího příjmení. Není Maláčová jako Maláčová, upozornil.

„Přinesla jsme mu jako jeden z dárků pracovní verzi tzv. strategie přípravy na stárnutí a budu ráda, když pan prezident, nebo jeho expertní tým, mi k tomu dají připomínky,“ řekla Maláčová. „Recept“ na stárnutí by přitom mohl být brán jako jistý druh provokace vzhledem k opakujícím se spekulacím o zdravotním stavu Miloše Zemana. Na druhou stranu se ale jedná o oblast, kterou prezident bedlivě sleduje.

„Myslím, že ve spoustě věcí se s panem prezidentem shodneme. Pan prezident mi udělil spoustu rad, jak postupovat a sdělil mi, že v pondělí budu jmenována ministryní práce a sociálních věcí,“ komentovala kandidátka ČSSD schůzku.

Za neurgentnější záležitosti označila Maláčová návrh na zvýšení důchodů, který vrátil Sněmovně Senát, nebo zrušení tzv. karenční doby. Budoucí ministryně chce proplácení nemocenské od prvního dne zavést od července příštího roku.

Rodičovskou sliboval Krčál vyšší

Změnu oproti plánům „padlého“ předchůdce Petra Krčála oznámila Maláčová v oblasti rodičovských příspěvků. Místo 300 tisíc předpokládá navýšení „jen“ na 260 tisíc korun, tedy o 40 tisíc.

„Česká republika má málo částečných úvazků. Chtěli bychom navrhnout změnu. S tím souvisí také nedostupnost míst péče o nejmenší děti. Navrhneme také navýšení rodičovského příspěvku o 40 tisíc korun na 260 tisíc,“ řekla po jednání v Lánech.

„Němcová byla drsná, osobní spor jsem s ní neměla“

Maláčová se vrátila také k informacím, že předchůdkyně Petra Krčála šikanovala své podřízené. Odmítla ale, že by s Jaroslavou Němcovou (za ANO) měla osobní spor. „Není to tajná informace. MPSV je v nelehké situaci. Chybí nám polovina odborných náměstků, řada jich v posledních měsícíh odešla. Osobní spor s paní exministryní Němcovou jsem neměla. Měla specifický přístup. Mně toto drsnější chování nevadilo, spousta kolegů to ale měla jinak. Budu pokračovat v té politice svého předchůdce, který se snažil situaci uklidnit,“ okomentovala informace webu Info.cz.

Jana Maláčová nahradí ve vládě Petra Krčála (ČSSD), který minulý týden rezignoval kvůli podezření z plagiátorství při psaní bakalářské práce. Maláčová strávila v úterý v Lánech na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem zhruba hodinu a půl.Ten s ní probral dle předpokladů priority resortu. Podobně se v minulosti setkával i s jinými kandidáty na ministry. 

Kandidátka na ministryni nemluvila s novináři ani v pondělí po jednání s premiérem Babišem, ani při příjezdu do prezidentského letního sídla. Promluvila až po jednání s hlavou státu.

Bonmot o manželce Bakaly

„Promiňte mi ten bonmot, ale pevně doufám, že to není manželka Zdeňka Bakaly, konec bonmotu,“ uvedl Miloš Zeman při rozhovoru pro ČTK před schůzkou na adresu kandidátky ČSSD.

Manželkou Bakaly, jehož jméno je nyní skloňováno především se sněmovní vyšetřovací komisí k privatizaci OKD, je Michaela Bakala, rodným jménem Maláčová. Podnikatelka, zakladatelka České Miss a vítězka Miss Československo 1991.

To Jana Maláčová je manželkou státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře. Na MPSV působí již tři roky, je ředitelkou odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na ministerstvu práce a sociálních věcí (od června 2015). A také místopředsedkyní Oranžového klubu, ženské sekce ČSSD a spolku, který se snaží prosazovat spravedlivé zastoupení žen ve veřejném životě - stejně jako exministryně Michaela Marksová.

Členky Oranžového klubu: Nechybí exministryně Marksová a Valachová, ani kandidátka na novou ministryni Jana Maláčová (čtvrtá zprava) Členky Oranžového klubu: Nechybí exministryně Marksová a Valachová, ani kandidátka na novou ministryni Jana Maláčová (čtvrtá zprava) | Reprofoto oranzovy-klub.cz

Vzdělání z Frankfurtu i Londýna

S Bakalovou manželkou nemá Jana Maláčová kromě příjmení nic společného. Prezident už dříve ocenil, že Maláčová absolvovala dvě prestižní vysoké školy. Politička získala magisterské tituly v oboru politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a oboru politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole.

„Přečetl jsem si některé údaje o jejím životopisu. Samozřejmě oceňuji, že absolvovala dvě prestižní vysoké školy. Tady bych položil důraz na to slovo prestižní. Nu a těším se, až se s ní seznámím,“ dodal Zeman. 

Podle Babiše to může zvládnout

Premiér Andrej Babiš (ANO), který s Maláčovou mluvil v pondělí večer, předem žádal Zemana, aby na dnešní schůzce zdůraznil kandidátce na ministryni, že by se měla zaměřit na zneužívání dávek a na odstranění obchodu s chudobou.

Babiš po schůzce s Maláčovou řekl, že její nominace byla dobrá volba, předpokládá, že funkci bez problémů zvládne.

„Pracuje na ministerstvu práce ne sice dlouho, určitě je ale znalá problematiky... Předpokládám, že funkci může bez problémů zvládnout,“ uvedl Babiš a dodal, že probrali důchody, budoucí čerpání financí z EU, zálohové výživné, zaměstnávání lidí bez práce či matek po rodičovské.

Výměna Krčála za Maláčovou je druhou personální změnou ve vládě hnutí ANO a ČSSD, kterou Zeman jmenoval na konci června. Ještě před získáním důvěry Sněmovny odešla z kabinetu ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO). Důvodem její rezignace bylo rovněž podezření z plagiátorství.

jiri.k ( 26. července 2018 12:14 )

 No mohl by to být krém na boty, ale to se spíše takhle hnusně potí. Měl by se podívat na zemana, ten když se má fotit, najede stroj na strojní omítky a zfleku má ksicht jak dětská ***ka.

jiri.k ( 26. července 2018 12:05 )

 Recept na stárnutí? Vždyť je starej jak hnědý uhlí. A možná i víc.

sores ( 24. července 2018 18:28 )

Bakala má celé Česko u pr.d.e.le! Proto odtáhl do Švýcarska, ale až když si podvodem přišel na miliardy,že.

lalia ( 24. července 2018 13:26 )

Když vidím Maláčovou modelku jako manželku Bakaly tak je mě na zvracení.Jaký má ona žaludek na takového opičáka,kráska je zlatokopka jak vyšitá.Kdo by to byl do ní řekl.

odlisny ( 24. července 2018 13:12 )

obě Maláčové stejné, za manžely nějaké vožírky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa