Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš se sešel s kandidátkou Maláčovou, funkci podle něj zvládne. Výhrady má Foldyna

Autor: ČTK, pk, simao - 
23. července 2018
19:25

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí sešel s kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). Její nominaci označil za dobrou s tím, že funkci zvládne. Nominantka na ministryni se novinářům vyhnula. Maláčová, která dosud na ministerstvu vedla odbor rodinné politiky, míří do ministerské funkce poté, co její předchůdce Petr Krčál (ČSSD) musel rezignovat. Důvodem bylo podezření z plagiátorství v jeho bakalářské práci. Podle Babiše by měla nová ministryně řešit hlavně zneužívání sociálních dávek.

Maláčová setkání s premiérem nekomentovala. Na jednání do vládního Hrzánského paláce vešla bočním vchodem a stejně budovu opustila, aby se vyhnula novinářům. 

„Za mě paní Maláčová striktně dodržuje zákon o státní službě, takže s vámi nechce ještě komunikovat,“ zdůvodnil Babiš, proč výsledky hodinové schůzky shrnuje sám. Podle něj byla nominace Maláčové od sociálních demokratů dobrá volba. „Pracuje na ministerstvu práce ne sice dlouho, určitě je ale znalá problematiky... Předpokládám, že funkci může bez problémů zvládnout,“ uvedl Babiš. Dodal, že probrali důchody, budoucí čerpání financí z EU, zálohové výživné, zaměstnávání lidí bez práce či matek po rodičovské.

 Babiš o pondělní schůzce s Maláčovou promluvil  už v sobotu po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Tématem jednání byl státní rozpočet a také obsazení postu ministra práce. „Já jsem požádal pana prezidenta, protože já mám schůzku s paní Maláčovou v pondělí, aby paní Maláčové zdůraznil ty věci, které máme řešit v rámci ministerstva práce a sociálních věcí. A to je samozřejmě zneužívání a obchod s chudobou. Tam teče 14 miliard a to je samozřejmě nepřijatelné a je potřeba to řešit,“ řekl Babiš.

Druhou věcí, na kterou by se podle něj měla zaměřit, jsou neziskové organizace v resortu práce a sociálních věcí. „Právě MPSV a MŠMT mají nejvyšší výdaje a my musíme oddělit sport a kulturu a podívat se na ten zbytek, aby ty peníze skutečně byly účelně vynaloženy,“ míní Babiš. Domnívá se, že prezident Zeman zastává stejný názor.

Foldynovy výhrady

Zeman by měl Maláčovou přijmout v úterý na zámku v Lánech. Další týden, v pondělí 30. července by ji měl jmenovat členkou vlády. Již dříve Maláčové vysekl poklonu za její vzdělání v zahraničí.

Vystudovala magisterský obor politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem (2002 až 2007) a magisterský obor politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole (2014 až 2016).

K výběru Maláčové se však objevují výhrady uvnitř samotné ČSSD. Místopředseda strany Jaroslav Foldyna pro HN uvedl: „Je to volba předsedy, ale já bych spíš hledal mezi lidmi, kteří dělali sociální politiku v regionech.“

Mladá matka a manželka státního tajemníka

37letá adeptka na ministryni má za manžela státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře – spolu mají syna. „Bude záležet na tom, jestli dokáže prodat image mladé matky, která zná řadu zákoutí sociální politiky na vlastní kůži,“ podotýká politolog Lukáš Jelínek, podle kterého je Maláčová, jež je členkou ČSSD od roku 2008, jedním z nového typu politiků, kteří „nevyseděli své pozice na stranických schůzích“. 

Vyjádření ministryně Malé k jejím diplomkám:

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janeirulan ( 23. července 2018 11:45 )

Maláčová je velká vítačka. To není dobrá volba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa