Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman jmenuje Maláčovou v Lánech místo na Hradě. „Snižuje její vážnost,“ shodují se Forejt se Špačkem

Autor: Jakub Veinlich - 
22. července 2018
05:55

Jana Maláčová (ČSSD) se stane ministryní práce a sociálních věcí v pondělí 30. července. Na rozdíl od ostatních ministrů si ale bude muset dojet pro jmenovací dekret za Milošem Zemanem na zámek v Lánech. Členkou vlády se stane bez slavnostního ceremoniálu a bez televizních kamer. Stejně jako nový ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, kterého Zeman jmenoval za zavřenými dveřmi své hradní kanceláře. Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt to pro Blesk Zprávy označil za precedentní a chybný krok stranou. Podle odborníka na etiketu Ladislava Špačka, který byl mluvčím prezidenta Václava Havla, je to nestandardní situace a Miloš Zeman snižuje vážnost jmenování ministrů.

Druhou vládu premiéra Andreje Babiše jmenoval prezident Miloš Zeman ve středu 27. června. Během tří týdnů už se ale poroučeli dva ministři. Taťána Malá ze spravedlnosti a Petr Krčál z ministerstva práce a sociálních věcí. Důvod? Oba jsou podezřelí z opisování při psaní závěrečných vysokoškolských prací.

„V úterý 24. července 2018 v 15:15 v Lánech se pan prezident setká s kandidátkou na funkci ministryně práce a sociálních věcí Janou Maláčovou,“ uvedl v sobotu na svém twitterovém účtu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Vláda bude brzy tedy zřejmě kompletní. Prezident je totiž podle Ovčáčka připravený jmenovat Janu Maláčovou v pondělí 30. července.

„V pondělí 30. července v 15:00 v Lánech pan prezident jmenuje Janu Maláčovou ministryní práce a sociálních věcí,“ informoval Ovčáček opět na Twitteru.

Den ani čas nejsou nezvyklé. Všimněte si ale místa, kde ke jmenování dojde. Ještě nikdy v novodobé historii se totiž podle bývalého mluvčího prezidenta Václava Havla – Ladislava Špačka nestalo, že by prezident jmenoval člena vlády někde jinde, než na Pražském hradě.

Zvláštní způsoby a nové metody

„Nevybavuji si, že by byl ministr jmenován jinde, nežli v Trůnním sále, nebo jiných reprezentačních prostorách Pražského hradu,“ je ze změny překvapený Špaček.

„Trůnní sál je určený pro jmenování členů vlády. Vždy tomu tak bylo – jak za Václava Havla, tak i za Václava Klause a koneckonců i za Miloše Zemana. Tedy až doposud. Jak se zdá, tak teď najednou ustupuje od zažité, řekl bych od hodnotné a státotvorné tradice a začíná zavádět zvláštní způsoby,“ doplnil Špaček, podle kterého to není rozhodně změna k lepšímu.  

A podobný názor má také bývalý ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt, který zažil v úřadu jak prezidenta Václava Klause, tak prezidenta Miloše Zemana.  

„Zřejmě Pražský hrad zavádí od doby vzniku prezidentských ceremoniálů nějakou novou metodu, kdy pro někoho ponechává plné ceremoniály a pro někoho ceremoniály druhého stupně. Nevím proč. Nevím, jaký klíč je k tomu. Nevím, jestli je to úmysl, nebo jen pokus o zjednodušení,“ řekl Blesk Zprávám Forejt.  

Zemanův mluvčí ale žádný problém ve jmenování nové ministryně nezvykle na zámku v Lánech místo na Pražském hradě nevidí. Je to prý i kvůli tomu, že má prezident jmenovat během několika posledních dní po celé vládě už několikátého ministra.

Úspornější ceremoniál

„Jde o druhou rychlou změnu ve vládě po krátké době a z tohoto důvodu zvolíme úspornější ceremoniál, který samozřejmě dostojí všem ústavním podmínkám,“ řekl Blesk Zprávám Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle Forejta ale Hrad zavádí dvojí metr na jmenování ústavních činitelů, kteří nastupují do stejné funkce. „Proboha, i kdyby to bylo čtvrté jmenování na stejnou funkci během jednoho týdne, tak je to pořád respekt k té ústavní funkci. A tou funkcí je člen vlády, ministr. Ten důvod je absurdní,“ podivuje se Forejt nad Ovčáčkovým zdůvodněním pro Blesk Zprávy.  

Špaček: žádný argument nepomůže 

„Říci, že při druhém, nebo třetím jmenování se už nemusí dbát na takové ceremoniální aspekty, na prokázání té samé úcty jako při prvním jmenování, je zdůvodnění, kterému nerozumím a nechci mu rozumět,“ nestačil se divit Forejt.

Video  Expert na šlechtu Forejt: Všechna tajemství královské rodiny! Unikátní rozhovor!  - Redakce Blesku, Reuter
Video se připravuje ...

„Kdepak. To je naprosto absurdní argumentace. Každý ministr je jmenován, nebo byl po celou dobu naší téměř třicet let trvající demokratické republiky v Trůnním sále Pražského hradu. A jestli ministři byli jmenováni dva nebo tři dny po sobě, nebo jestli jich za týden bylo šest, to je úplně lhostejné. To s tím vůbec nesouvisí. To není vůbec žádný argument, že těch jmenování je teď víc. Žádný argument tady nepomůže. Nechápu, proč to dělají,“ kroutí hlavou nad zdůvodněním také Ladislav Špaček.

Ovčáček se z nejmenování nové ministryně tradičně na Pražském hradě, ale v Lánech snaží udělat přednost a poctu pro budoucí šéfku rezortu práce a sociálních věcí.

„Jmenování v Lánech je pro ministryni poctou, zámek byl oblíbeným místem prvního československého prezidenta T. G. Mysaryka. A letos si připomínáme 100 let od vzniku ČSR. Plně jsem tuto variantu doporučil,“ argumentoval Ovčáček.

„Jde o snížení úrovně toho aktu, který je vrcholným ústavním aktem, a jmenovat ministra jinde, než v Trůnním sále, znamená snížit úroveň toho ceremoniálu,“ pustil se ale o to víc do Hradu Špaček.

Ještě jednu novinku si Hrad ale připravil. Jmenování Maláčové – podobně jako před pár dny nového šéfa spravedlnosti Jana Kněžínka - nezachytí televizní kamery a ostatní novináři.

„S účastí médií nepočítáme,“ doplnil Ovčáček pro Blesk Zprávy scénář jmenování nové ministryně. Až donedávna to přitom bylo běžnou praxí. Pražský hrad vždy dopředu oznámil, kdy prezident jmenuje nového ministra, a novináři, kteří měli zájem u toho být a pořídit si záznam či fotografie, mohli na ceremoniál přijít.

„To už vůbec nechápu. To už je vůbec nesrozumitelné. Vždy při jmenování člena vlády – což je vrcholný ústavní akt – má vždy veřejnost právo z první ruky sledovat obrazové a textové zpravodajství o tomto ceremoniálu. To je prazvláštní. Vyloučení médií se dělá při nějakých tajných akcích, nebo při důvěrných diplomatických jednáních. Ne při jmenování ministra,“ nechápe Špaček.

Forejt: Hrad zavádí bezprecedentní novinky

Jednu z novinek zavedl Pražský hrad 10. července – tedy jen den před hlasováním o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně. Nového ministra spravedlnosti Jana Kněžínka totiž prezident jmenoval poprvé v historii ve své kanceláři. Bez tradičního ceremoniálu, bez televizních kamer, jen se zástupcem protokolu a kancléřem. Video ze jmenování pak Jiří Ovčáček „pověsil“ na svůj facebookový účet.

„Je nepochopitelné, že to nebylo ani spojené s žádným ceremoniálem. Každý jmenovací akt je spojen s ústavním ceremoniálem. Když jsem viděl tu fotografii ze jmenování pana Kněžínka ministrem spravedlnosti ze soukromé kanceláře prezidenta, tak to bylo něco, co bylo naprosto bezprecedentní a bylo to poprvé,“ nevěřil svým očím Forejt.    

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdenekkseneda ( 22. července 2018 18:10 )

Proč nešel Ovar letos na vodu v tom svým dětským člunu? Bál se vodníka?

asijo ( 22. července 2018 12:11 )

Špačku ty mlč,měl si tehdy dávat pozor na Havla,aby nepáchal takové škody.

milan59 ( 22. července 2018 11:37 )

Nojo pánové se zase ukázali Právě proto to prezident dělá na hradě v Lánech a bez médií aby to opět nebylo po jejich a nešťourali se v tom jako hovada což jim jde dobře.

oldedek ( 22. července 2018 11:22 )

"...ukazují tím jen,že jsou to hlupáci,kteří si neuvědomují,že dopadnou stejně..." Heleď ty tlamo, s tím, že možná dopadneme stejně máš možná pravdu ale u lidí s rozumem by níkdy nedošlo k tomu, že by chtěli být prasedentem - už i jeho stará prohlásila - "Přece jiom to nenecháš ..."

oldedek ( 22. července 2018 11:17 )

Jó Hrad jako sídlo ceremonií a moci už Zemanovi sloužit nemůže - byl by stále na očích jak si v kanceláři na otomanu dává celodenní "chrupku" a tak, v Lánech se klíďo může válet kdy chce a jak chce. "NU" a tak nám to děda doslouží v ústraní, skrytý před civilizací s pocitem, že řídí s Vladimírem Vladimírovičem a Donaldem Trempů celý svět .... I ty termíny na jednoduché jmenování, třeba teď ministrině Maláčové, v trvání maximálně 20 minut už si určuje tak, že by jinej za stejnou dobu se 5x vys...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa