Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Až osm let natvrdo za množírny. Vláda projedná změnu zákona

Autor: ČTK - 
21. července 2018
11:03

Poslanecký návrh na zpřísnění trestů za týrání zvířat a zavedení postihů za takzvané množírny zvířat se zřejmě dočká od vlády neutrálního stanoviska a vláda k němu bude zřejmě mít i připomínky. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro úterní jednání vlády. Novelu trestního zákoníku a trestního řádu předložilo ve Sněmovně 80 poslanců ze sedmi poslaneckých klubů. Závažnější přestupky by podle nich měl zákon kriminalizovat jako trestný čin.

Předlohu připravila TOP 09 a získala pro ni podpisy poslanců jiných stran. Podepsali ji například ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Novela kromě zpřísnění postihů za týrání zavádí definici množíren a nový trest v podobě zákazu chovu zvířat. Kvůli nárůstu počtu množíren novela zahrnuje i postih pro právnické osoby. Zákaz držení zvířat a chovu po dobu deseti let autoři novely navrhují pro provozovatele množíren a také pachatele trestných činů týrání zvířat. Za týrání většího množství zvířat může hrozit až osmileté vězení, za trestný čin chovu zvířat v nevhodných podmínkách, tedy v množírnách, budou rovněž hrozit až osmileté tresty. Současný zákon podle nich trestání za množírny neumožňuje, pokud to nenaplňuje znaky jiného trestného činu.

Zvíře není věc, ale živý tvor 

Předkladatelé poukazují na trend, kdy se dřívější přístup ke zvířeti jako k věci mění na přístup jako k živému tvoru. To se odrazilo mimo jiné v novém občanském zákoníku. Na změnu ve vnímání zvířat by podle nich měl reagovat i trestní zákoník a poskytovat zvířatům ochranu výrazněji než třeba u ochrany majetku.

Vláda v návrhu svého stanoviska mimo jiné uvádí, že v obecné rovině podporuje zvýšení ochrany zvířat, zejména pak postih osob, které pouze za účelem dosažení zisku chovají zvířata v nevyhovujících podmínkách. Zároveň se domnívá, že je nezbytná odborná i celospolečenská diskuse, zda je současná právní úprava ochrany zvířat, spočívající převážně v nástrojích správního práva, skutečně nedostatečná.

Vláda také uvádí, že z návrhu není zřejmý dopad trestu zákazu chovu a držení zvířat na vlastnické právo potrestaného vlastníka. Z navržené úpravy nelze dovodit, že by zvíře propadlo státu. Podle vlády je také nedostatečná navržená kontrola trestu zákazu chovu a držení zvířat. Není například jasné, jak se bude kontrolovat na pozemcích, které nepatří odsouzenému.

Video  Množírna čivav na Plzeňsku: Týrání psi trpěli v rodinném domku  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa