Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš chce šetřit na neziskovkách, peníze mají jít do silnic, kultury a sportu. Chystá ale i propuštění

Autor: ČTK, Jakub Veinlich - 
21. července 2018
16:53

Téměř pět hodin trvala schůzka Miloše Zemena a jeho poradního týmu s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou. Oba v Lánech obhajovali plánovaný státní rozpočet na příští rok se schodkem 50 miliard korun. Babiš ale věří, že stát bude ale nakonec hospodařit lépe, než teď vláda plánuje. Chystá se přitom propuštění, ale i investice do staveb silnic a dálnic, nebo víc peněz na kulturu a sport. 13 a půl miliardy pro neziskovky je ale pro Babiše moc - o část mají přijít. 

„To, že plánujeme deficit, neznamená, že ten rozpočet dopadne deficitem,“ řekl novinářům po schůzce expertního týmu prezidenta Miloše Zemana v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO). 

Opřel se tak do kritiků, kteří vyčítají ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO), že připravila na příští rok rozpočet, který má skončit v mínusu 50 miliard korun. 

Podle Babiše jsem na tom ale teď rozpočtově dobře, se žádným zádrhelem zatím nepočítá. Největším problémem ale podle premiéra je, že je naše ekonomika přehřátá a na trhu práce chybí lidé. 

„Vnímáme rizika, která jsou ve světě – hlavně obchodní válka se Spojenými státy – pokud Trump zavede cla na automobily, tak to může mít dopad,“  varoval premiér. 

Babiš zopakoval, že vláda v příštím roce hodlá více šetřit ve státní správě, kde je podle premiéra i ministryně financí příliš mnoho zaměstnanců, šetřit se má také na IT nebo u neziskových organizací. 

„Minulý týden jsem na vládě rozdala přehled dotací, které jdou neziskovému sektoru. Ta částka je 13,5 miliardy korun a budeme analyzovat, jestli jsou všechny tyto programy nezbytné,“  uvedla po schůzce v Lánech ministryně financí Alena Schillerová. Selekci je potřeba udělat i podle Babiše. 

„Musíme od nich oddělit sport a kulturu,“ doplnil šéfku státní kasy premiér. 

Vyšší důchody ANO, plošné navýšení platů ne

Miloš Zeman ale vládu v minulosti za připravený státní rozpočet kritizoval. Při obhajování vlády přímo v Poslanecké sněmovně, těsně před hlasování o důvěře kabinetu se Zeman ptal, kde na vše kabinet vezme peníze. Babiš i Schillerová se hlavě státu snažili znovu vše vysvětlit, i když debata prý byla věcná a konstruktivní. 

„Pan prezident se velmi intenzivně se zajímal o tom, z čeho jsme vycházeli při sestavování rozpočtu,“ popsala průběh schůzky Schillerová. 

Prezidentovi proto vysvětlila, že očekává nárůst příjmů zhruba o 8 a půl procenta. A podle premiéra navíc stoupají příjmy do rozpočtu, zatím zhruba o 106 miliard korun. 45milard přitom podle premiéra vybral stát víc na daních. 

„Doufám, že nám naši ekonomové nebudou zas říkat, že se nám něco přihodilo. Ne je to díky kontrolnímu hlášení a EET,“ bránil se Babiše předem případným výtkám.

Investovat vláda přitom podle svých slov chystá zhruba 80 milard korun. A podle Schillerové půjdou peníze především na stavbu silnic a dálnic i do dotačních programů měst a obcí. 

„Seznámila jsem pana prezidenta s tím, že si vláda stanovila své priority – důchody a sociální oblast,“ pokračovala Schillerová s výčtem toho, o čem se téměř pět a půl hodiny s prezidentem bavili. A znovu přislíbila penzistům, že se budou mít líp. „Průměrný důchod je 12 tisíc.  Budeme ho navyšovat v průměru asi o 918 korun,“ doplnila ministryně v letních modrobílých šatech a se slunečními brýlemi ve vlasech.

To ve veřejné správě vláda tak štědrá nebude. Prezident se s Babišem i Schillerovou schodli na tom, že požadavky odborů na navýšení platů úředníků o 10 procent , jsou přemrštěné. Vláda počítá s nárustem jen o šest procent. 

„Odbory požadují navýšení o 10 procent, což by bylo dalších pět miliard korun navíc a shodli jsme se, že debatu sice musíme vést, ale takové navyšování platů není adekvátní,“ řekla k požadavkům Schillerová. 

Na stole leží ale několik variant. Dohoda by mohla padnou někdy v polovině sprna. "Chceme navýšit peníze těm, kteří mají nejmíň – tedy hlavně v kultuře a ve školství nebo v rezortu školství. Nechceme navyšovat plošně," řekl v Lánech Babiš.

Po společném vystoupení před branou lánského zámku ministryně financí z letního sídla prezidentů odjela. Babiš se ale vrátil za Milošem Zemanem, kvůli projednávání situace ve vládě. Oba politici probírali především jméno Jany Maláčové, kterou předseda ČSSD Jan Hamáček navrhnul jako nástupkyni Petra Krčála na ministerstvo práce a sociálních věcí.

Miloš Zeman přijme Maláčovou jako kandidátku na ministryni příští týden v úterý v Lánech. O necelý týden později ji podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka jmenuje do funkce.  Překvapivě ne na Pražském hradě, ale také v Lánech.

Krčál minulý týden rezignoval kvůli podezření z opisování při psaní vysokoškolských prací. Ze stejného důvodu odešla z vlády také Taťána Malá, který byla ministryní sprvedlnosti. 

 

pasikpinky ( 24. července 2018 08:53 )

Kontrolu neziskovek (i jejich omezení) považuji za zcela rozumné rozhodnutí. Podnikání většiny neziskových organizací je neprůhledné, peníze z nich mizí nekontrolovaně, jejich "podnikání" je diskutabilní. Proč by si to stát neměl kontrolovat? Peníze, které, jimi protékají se dají použít na potřebnější účely.

deep_ass_flsting ( 22. července 2018 18:05 )

Ještě pořád si měříš IQ v procentech, ty vzdělanče?

zdenekkseneda ( 22. července 2018 17:58 )

Bureše možná jo, ale Babiše určitě ne, odkoukale!

salto ( 22. července 2018 13:54 )

Neziskovky jsou z 98% paraziti, snůška dobro.erů, sluníček...

zdenekkseneda ( 22. července 2018 11:03 )

Které odkoukal od ODS a TOP-09.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa