Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Exministr Krčál opisoval i při diplomce. Srovnání úvodu s bakalářkou neuvěříte

Autor: jer, ČTK, Mii - 
20. července 2018
14:55

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) tento týden rezignoval kvůli plagiátorské aféře. A trvalo mu to jediný den od jejího startu, nejspíš dobře věděl, že se to nevyplatí natahovat. Ukázalo se totiž, že kromě bakalářské práce opisoval zřejmě i při diplomce. Česká televize uvedla, že kus jeho práce je shodný s jinými pracemi, mimo jiné i s jeho vlastní bakalářkou. Úvod obou prací je přitom stejný téměř slovo od slova. Jen tam, kde Krčál v bakalářce zmiňuje děti, přidává v diplomce i dospělé.

Pro prokázání, že Krčálova diplomová práce, kterou v roce 2009 obhájil na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze, je plagiát, nebylo tentokrát třeba žádných technologií ani databází. Už prvních 17 stran je opsaných – z jeho bakalářské práce na zcela jiné téma. Nahrazena je jen věta „ve své bakalářské práci bych se chtěl věnovat“ formulací „ve své diplomové práci bych se chtěl věnovat“.

V prohlášení diplomové práce nazvané Volný čas dospělých pod vedením PaedDr. Dagmar Nejedlé přitom Krčál uvádí: „Prohlašuji, že jsem diplomovou práci na téma Volný čas dospělých zpracoval samostatně a použil jen literaturu uvedenou v seznamu literatury, která je v práci uvedena.“

Už bakalářská práce Petra Krčála, obhájená na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, byla plagiát. Podle dřívějších analýz ji z velké části opsal od jiné absolventky této univerzity Marie Doležalové. Expert Jan Mach z Vysoké školy ekonomické nechal práci prozkoumat analytickým programem iThenticate a zjistil, že shoda mezi pracemi je zhruba 30 procent.

„V textu jsem dohledal okolo 40 stran, které jsou přepsány z jiných zdrojů. Celá práce má rozsah 84 stran, z toho textu je 65 stran. Opsaných nebylo takových 12 stránek. Pokud bych nepočítal přílohy, které tvoří například fotografie a převzatá SWOT analýza od Kraje Vysočina, pak ten rozsah bude větší než polovina práce,“ uvedl.

UJAK se dušuje: Dnes by práce neprošla

Podle mluvčího Univerzity Jana Amose Komenského (UJAK) Jana Červenky nebyl se studiem Petra Krčála problém. Diplomovou práci v roce 2009 obhájil a státní závěrečné zkoušky úspěšně složil. Tehdy ale podle Červenky neexistovaly prostředky, jak odhalit, že jde o plagiát.

„Co se shody s jinou kvalifikační prací týče, od roku 2012 používá UJAK antiplagiátorský systém Theses, v němž prověřuje případnou shodu plošně u všech prací. V roce 2009 UJAK do systému Theses, podobně jako většina dalších vysokých škol, zapojena nebyla, nebylo tedy bohužel možné plagiátorství efektivně odhalit. Práci v současné chvíli posuzujeme a již nyní z předběžných zjištění je jasné, že podle vysoké míry shody by ji dnes nebylo možné na naší škole obhájit,“ vysvětloval pro ČT Červenka.

Krčál rezignoval v úterý kvůli podezření z plagiátorství na funkci ministra. Ve čtvrtek se vzdal i křesla předsedy krajské organizace sociálních demokratů na Vysočině. Skončil zároveň jako místopředseda okresní organizace ve Žďáru nad Sázavou a zůstal jen řadovým členem ČSSD.

Prvním členem nové Babišovy vlády, který rezignoval kvůli podezření z plagiátorství, byla bývalá ministryně spravedlnosti a poslankyně Taťána Malá (ANO). Ve funkci vydržela pouhých 13 dní, odstoupila 9. července. Ve své diplomové práci na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků opsala podle odborníků v roce 2005 11 stran z textu studentky Zity Pavlišové, která podobné téma zpracovala o dva roky dříve. Podobné pochybnosti existují také u druhé diplomové práce, kterou Malá později obhájila na Fakultě práva Panevropské vysoké škole v Bratislavě.

Pravda Vplzni ( 22. července 2018 16:38 )

 Musím take oznámit, ze pan R. Z. Pri našich společných cestách do Zlína take zmínil, ze rozhodně na diplomku nema cas a že jí taky koupil.. To je nespravedlivé.. Ja zanechala studia, protože jSem se stala matkou..

marmat ( 20. července 2018 21:51 )

A Vy zde nemilý trolle píšete ty voloviny GRÁTIS ???

marmat ( 20. července 2018 21:49 )

Především ZDE je trollí vzorek s těmito vlastnostmi jako pra.e !

marmat ( 20. července 2018 21:46 )

JSI GENERÁLNÍ MIMOŇ .....Je z ČSSD = Hamáčkovec !!!Někdy je lépe"nediskutovat"!!!

sores ( 20. července 2018 18:20 )

Vida vida co jsou zač naši politici, špína a šmejdi. Jdou jen po moci a prachách,do.by.tci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa