Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Dostaneme tě do tepláků,“ ječeli prý na Maláčovou. ANO a ČSSD válčí o resort práce

Autor: ČTK, simao - 
20. července 2018
10:20

Ministerstvo práce a sociálních věcí se proměnilo v bojiště. Útočí na sebe zástupci ANO a ČSSD, exministryně Jaroslava Němcová (za ANO) a Michaela Marksová (ČSSD), spory se pak dotýkají i kandidátky na jejich nástupnici Jany Maláčové (ČSSD). Podle exnáměstka ministerstva Olega Blaška (za ANO) se prý podílela na chybách při rozdělování dotací, píše Právo. Další z náměstků - tentokrát za ČSSD - to popírá a mluví o lžích.

Podle bývalé ministryně Jaroslavy Němcové (ANO) odhalil pochybení týkající se sekce správních činností a sociální politiky audit. Úřad pak podal trestní oznámení. Jana Maláčová, která je členkou ČSSD a od června 2015 ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na ministerstvu práce a sociálních věcí, se nevyjádřila.

Exnáměstek z éry Němcové Oleg Blaško, kterého si Němcová přivedla nejprve jako poradce a poté se z něj stal politický náměstek, tvrdí, že odpovědnost za problém měli mít tři ředitelé odborů včetně Maláčové a další tři lidi. Náměstek Robin Povšík (ČSSD) popřel, že se v auditu objevilo jméno Maláčové. Kdo to tvrdí, ten podle něj lže. „Je to celé nějaká podivná hra paní Němcové,“ míní Povšík.

Němcová: Na Maláčovou jsem trestní oznámení nepodala

„Není to pravda, že bych podávala trestní oznámení na paní Maláčovou. Není to prostě pravda. V auditu se nevyskytovali žádní konkrétní lidi ani konkrétní osoby ani konkrétní pozice,“ řekla dnes České televizi exministryně Němcová, která prý trvá na tom, že je celá kauza smyšlená.

„Vždycky to bylo na činnost sekce 2 a jednotlivých odborů, nikoli konkrétních lidí a konkrétních pozic. Pokud někdo hovoří o konkrétních nebo o konkrétních pozicích, tak prostě lže, protože toto v auditu uvedené není,“ dodala.

Zastrašovali Maláčovou?

Maláčová se měla podle toho, co jedna ze znesvářených stran vypověděla, podílet na praxi, kdy přidělování dotací např. pro seniorské organizace kontrolovali externisté místo zaměstnanců ministerstva. I na Janu Maláčovou ječeli, že ji dostanou „do tepláků“, píše páteční Právo.

Trestními oznámeními se to v rámci sporů o ministerstvo práce v poslední době jen hemží. Dvě trestní oznámení, které podal resort v čele s tehdejší ministryní Němcovou, však podle policistů či žalobců podezření z trestného činu již nepotvrdila. O jejich odložení informovalo ve čtvrtek tiskové oddělení ministerstva. Jen kvůli zakázkám na informační systémy, které zadalo ministerstvo pod vedením Michaely Marksové (ČSSD), podalo MPSV za Němcové 11 trestních oznámení.

Marksová se však nyní vydala proti Němcové do protiútoku. „Němcová a její lidé šikanovali zaměstnance. Ona a náměstek Blaško vyhrožovali skoro všem od náměstků po poslední referenty, zastrašovali je. Řada z nich raději odešla na nemocenskou a čekali, jak to dopadne a zda nastoupí někdo nový,“ řekla exministryně pro info.cz.

Trestní oznámení u ledu

Státní zastupitelství se nebude dále zabývat ani trestním oznámením, které bývalé vedení úřadu podalo kvůli podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Údajně se ho dopustil neznámý pachatel z řad zaměstnanců ministerstva. „V tomto případě státní zástupce vůbec neshledal důvody pro zahájení úkonů trestního řízení,“ píše se v tiskové zprávě ministerstva práce.

Němcovou po jmenování druhé vlády Andreje Babiše (ANO) vystřídal před prázdninami sociální demokrat Petr Krčál, který se v případě trestních oznámení rozhodl vyčkat na závěry orgánů činných v trestním řízení. Krčál však po necelých třech týdnech ve funkci rezignoval kvůli podezření z plagiátorství v bakalářské práci. Maláčová by Krčála měla vystřídat příští týden. 

Zeman se těší na seznámení

„Příští týden si pozvu paní Maláčovou. Promiňte mi ten bonmot, ale pevně doufám, že to není manželka Zdeňka Bakaly, konec bonmotu. No a předpokládám, že zřejmě ještě v průběhu příštího týdne ji jmenuji,“ řekl prezident Miloš Zeman ČTK na adresu Maláčové, která je manželkou státního tajemníka pro evropské záležitosti a taktéž člena ČSSD Aleše Chmelaře.

Maláčové přitom nehrozí stejné komplikace, jako stihly Krčála či exministryni spravedlnosti Taťánu Malou (ANO), kteří skončili kvůli plagiátorským kauzám. Vystudovala v zahraničí magisterský obor politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem (2002 až 2007) a magisterský obor politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole (2014 až 2016). To zaimponovalo i Zemanovi.

„Přečetl jsem si některé údaje o jejím životopisu. Samozřejmě oceňuji, že absolvovala dvě prestižní vysoké školy. Tady bych položil důraz na to slovo prestižní. Nu a těším se, až se s ní seznámím,“ poznamenal prezident. 

Maláčovou přitom vychválila i Marksová: „Znám ji už dlouho, už z časů před tím, než jsem já sama byla ministryně práce. Bezesporu má všechny předpoklady k tomu, aby post zvládla. Umí jazyky, je vzdělaná, má přehled v oboru, orientuje se v rodinných politikách, rozumí debatám o postavení mužů a žen ve společnosti, uvědomuje si problém týkající se rozdílů v jejich odměňování.“

Maxová z ANO věří v dobrou spolupráci

I když to ohledně MPSV mezi zástupci ANO a ČSSD vře, jsou i tací, kteří emoce mírní. Předsedkyně sněmovního sociálního výboru Radka Maxová (ANO) poté, co vyplynulo na povrch jméno Maláčové coby možné ministryně, uvedla, že spolupráce s ní by nemusela být špatná, ačkoli mají na některé záležitosti rozdílné názory.

„V některých oblastech jsme si rozuměli, v některých jsme si nerozuměli, co se týká osobních názorů, i výborových. Ale myslím, že uběhl určitý čas a že spolupráce by nemusela být špatná,“ míní Maxová.

Kandidátka na ministryni páce a sociálních věcí Jana Maláčová. Kandidátka na ministryni páce a sociálních věcí Jana Maláčová. | Facebook Jany Maláčové

Místopředsedkyně výboru za Piráty Olga Richterová se vyjádřila k nominantce ČSSD do vlády s ANO kritičtěji. „Za paní Maláčovou nejsou vidět žádné velké úspěchy, a to je na ministerstvu už hodně dlouho,“ uvedla Richterová. Poukázala na to, že ministerstvo práce a sociálních věcí je složitý resort, který zajišťuje agendy důležité pro lidi, navíc má problémy s IT.

Další místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) poukázala na to, že Maláčová nemá politickou zkušenost a je úřednicí. „Což určité omezení při projednávání některých zákonů být může, protože ministr musí být schopen působit i z hlediska politického a mít určité vyjednávací schopnosti,“ řekla. Ocenila naopak odbornost Maláčové, z hlediska odbornosti prý nemusí jít o špatnou volbu.

Místopředseda výboru Jan Bauer (ODS) prý Maláčovou nezná. „Na ministerstvu práce a sociálních věcí to nebude mít lehké nikdo. Odešla řada odborníků a po vládě ČSSD se objevila řada vážných obvinění a trestních oznámení,“ upozornil Bauer.

enamorada ( 28. července 2018 22:49 )

Cikány nahnat do práce a ne odírat starobní důchodce, kteří pracovali čtyřicet roků a dnes jim vyčítat že není na důchody, které někdo rozfrcal.

santikxauz ( 24. července 2018 02:48 )

Prošla zahraniční masáží,tak je to "dobrá a poslušná" kandidátka.

va45 ( 22. července 2018 12:54 )

Pokud bude jmenovaná tak ,že něco udělá s cikány na dávkách a nevezme si jako náměstkyni Marxovou.To by byla dvojka.

Nezadat ( 21. července 2018 15:54 )

Je to hrůza,když jsem dostal cigány z pracáku na linku a chtěl jsem aby nebrzdili linku,tak si na mě stěžovali za údajnou šikanu a rasismus.Nevydrželi parasiti ani týden a byli opět na sociálce.

joudajoudovy ( 21. července 2018 12:03 )

NEVOLIT zadne vitace migrosu + piraty a CSSD, ktera si do vlady nasadila vykonovatele zrudnosti.. hamtak-clen sorosova aspen clubu jako ministr vnitra vyzyva obce,aby registrovali cizince s kratkodobym prechodnym bydlistem pro podzimni volby,s pochvou za zady....havlodni pohrobci z chatry 77 zahackovani se sorosem,sudetaky,neziskovkami,mutlikulti,genders,femousky,odebirani deti z rodin- marxova, pivo, syn alkace herce landovskeho,s napojenim na rodinu sabatave-uhlove,vcetne soudniho mafiana rychetskeho, ktery do nasi ustavy nainstaloval samostatve rozhodovani krajskych celku a nikdo (vlada, PS, senat, obcane) to zvratit nemuze, a proto si zit brno (podporovane piraty) zve migrouse.....prosla inkubatorem sorosarny i neomarxistickou frankfurtskou skolou- malacova,ktera na ministerstvu musi dokoncit rozdelanou praci po marxove i valachove.........uz se nedivim, proc opozicni poslanci stale neco bojkotuji,protahuji a vzali si dlouhe prazdniny?.....zradci/kolaboranti z CT, presstituti, havloidi, umelcu, CSSD, TOP09, stan, KDU-CSL, zeleni, pirati a jejich poskoci,musi ziskat cas do rijnovych voleb,aby si do ceske kotliny natahali sve volice,ovladli obce,mesta,kraje a pritahli migraky, kdyz je babis odmita prijimat + zvracenosti bildeberg clubu s inzenyrstvim pro michani ras a vymazani slovanu z mapy,neb jsme nezmari, anezky spurne a dost inteligentni na to, aby byli samostatni a chapali,co vyse jmenovani chteji spachat na vlasnim narodu.....kdyz to nejde ofiko, pujde to salamovou metodou pres krajske celky...LIDI NEVOLTE CSSD,TOP09,STAN,KDU-CSL,ZELENE,PIRATY+ dalsi VITACE!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa