Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Drsná hádka v ČT o Trumpa: Pán s koňským ohonem lže, neustál profesor Klausova Jakla

Autor: simao - 
19. července 2018
23:23

Americký prezident Donald Trump svými vyjádřeními kolem summitu v Helsinkách opět vzbudil vášně. Planuly i ve vysílání České televize, kam do Událostí, komentářů dostal pozvání bývalý Klausův hradní muž Ladislav Jakl a přes telemost profesor působící v USA Igor Lukeš. Toho Jaklovy poznámky o Trumpovi natolik rozlítily, že se do něj pustil jako do „pána s koňským ohonem“, který lže a přebírá rétoriku Kremlu.

V Událostech, komentářích na České televizi řešili ve čtvrtek večer, zda vystoupení Donalda Trumpa na summitu v Helsinkách bylo chybou, nebo ne. „Já si myslím, že Donald Trump nám za poslední asi měsíc předvedl vůbec nejlepší periodu svého prezidentování,“ říkal mimo jiné někdejší Klausův poradce Ladislav Jakl. 

„Konkrétní skutky, které Trump udělal za poslední měsíc, ty všechny jsou nepochybně v zájmu Ameriky, v zájmu amerického voliče a určitě možná nejsou v zájmu amerického mediálního a politického mocenského establishmentu, ve kterém se Donald Trump ocitl jako kukaččí mládě,“ podotkl ke kritice, která se na Trumpovu hlavu snesla, bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Amerického prezidenta označil Jakl za „vetřelce“ i mezi samotnými republikány, vyzdvihl jej mj. i za dřívější summit s Kim Čong-unem a za jejich prohlášení chválil Trumpa i Vladimira Putina.

Lukeš: Jak může Jakl vědět, co je dobré pro USA?

Jeho hodnocení rozohnilo Igora Lukeše, profesora historie a mezinárodních vztahů z Boston University, který se debaty účastnil po telefonu z Vídně, kde nyní pobývá. „Vy jste mě pozval do tady toho programu a nakonec já tady jsem nucen poslouchat otevřené lži, nesmysly a výmysly,“ zlobil se Lukeš. 

„Na jedné straně máme názory seriózních amerických profesionálů, vlastenců, kteří celý život pracují pro dobro Spojených států (...) a dáme hlas tady tomu pánovi, kterého sice nevidím, ale vím z nějaké staré fotografie, že má koňský ohon na hlavě. A z toho snad mám uzavřít, že má autoritu mluvit o tom, co je dobré pro Spojené státy nebo co je dokonce dobré pro celou západní aliance,“ navezl se do Lukeš do Jakla.

Lukeš: Slovník Kremlu a 4 minuty lží

Český profesor působící v USA připomněl i kritiku Trumpa, do které se pustil bývalý šéf CIA John Brennan. „Nejenže Trumpovy komentáře byly hloupé, on ho má Putin zcela v hrsti. Republikánští patrioti, kde jste?“ vzkázal Brennan na Twitteru s tím, že Trumpovo vystoupení je možné označit za zradu.

„Já myslím, že nezáleží na tom, jak kdo vypadá, pojďme se bavit o tom, jaké argumenty tady zaznívají,“ snažil se Lukeše mírně usměrnit moderátor Událostí, komentářů Michal Kubal.

„Já reaguji právě na ty argumenty a ten koňský ohon nevidím a nikdy bych ho nezmínil nebýt toho, že jsem právě slyšel tyhle absurdní lži, které jsou vypůjčené ze slovníku Kremlu, který dezinformuje diváky právě tímhle způsobem, že dáme čtyři minuty pravdě, čtyři minuty lžím a divák potom pokrčí rameny a říká: Tak vidíte, ono je to složité, pojďme se raději dívat na fotbal,“ varoval Lukeš.

Video  „Studená válka je věcí minulosti.“ Putin s Trumpem narovnávali vztahy mezi Ruskem a USA  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Trump: Demokrat, nebo zlo?

Na Trumpově politice jako jediné pozitivní vidí Lukeš to, že nenašel takřka nikoho seriózního, kdo by s ním byl ochoten dlouhodobě pracovat a všichni seriózní lidé již odešli nebo brzy odejdou. „A druhá pozitivní věc je, že je mnohem neschopnější, než jsem si myslel a proto se mu zatím nepodařilo udělat všechno to zlo, které jistě plánuje udělat,“ hodnotil Trumpa rázně profesor Lukeš.

Jaklovi u Trumpa vadí také některé věci, je pro něj však „představitel Západu na rozdíl od marxistů, kteří sedí v Bruselu“ a „člověk, který zasluhuje naši podporu, protože reprezentuje demokratický svět na rozdíl od různých poštěkávačů“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

va45 ( 22. července 2018 13:37 )

Kdo že byl ješitný?Snad i.d.i.o.t.Lukeš.Kdo to vůbec je,že nám chodí dělat přednášky na ČT.Že ty jsi tu debatu neviděl a jen slintáš?

va45 ( 22. července 2018 13:34 )

Koho zajímají Americké poměry?Jmenoval lidi ,který u nás nikdo nezná.USA ať se stará o sebe a nestrká stále rypák do Evropských zemí.Mají málo doma starostí?

penecas ( 20. července 2018 13:10 )

Jakla zrovna nemusím. Ale Lukeš je něco daleko horšího. Namistrovnej machýrek, všeználek...

saly23 ( 20. července 2018 12:48 )

dost mně překvapila netolerance agresivita a nabubřelost toho americkýho DEMOKRATA.

borka30 ( 20. července 2018 10:55 )

Ten Lukeš vyučuje na nějaké škole? Nesympatický člověk, urážet umí v přímém přenosu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa