Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Místo výtek i pokuty. Tresty pro ústavní soudce za přestupky přitvrdí, rozhodli senátoři

Autor: jer, ČTK - 
19. července 2018
14:56

Ústavní soudci přijdou po vzoru poslanců a senátorů o úplnou přestupkovou imunitu. Senát ve čtvrtek schválil hlasy 52 z 56 přítomných členů vlastní novelu, která změnu předpokládá. Předloha zamíří k podpisu prezidentovi.

Novela má zajistit, aby ústavní soudci odpovídali za své přestupky stejně jako kterýkoli jiný občan. Zároveň ale má umožnit, aby ústavní soudci mohli obdobně jako zákonodárci požádat o projednání přestupku v kárném řízení.

I v takovém případě ovšem bude moci kárný senát uložit provinivšímu se soudci postih předpokládaný přestupkovým zákonem, podobně jako u poslanců a senátorů v disciplinárním řízení. Nynější úprava neumožňuje v kárném řízení uložit ústavnímu soudci za přestupek jinou sankci než výtku. Loni ji dostal soudce Radovan Suchánek za překročení rychlosti v autě.

Úplnou přestupkovou imunitu zákonodárců zrušil Parlament přijetím senátní novely zákona o přestupcích. Poslanci a senátoři si tak mohou od dubna 2002 zvolit, že budou trestáni za své dopravní a jiné přestupky tak jako ostatní občané. Mohou ovšem také požádat o projednání přestupku parlamentní imunitní výbory. Na ústavní soudce se podle senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ) při tehdejší úpravě zapomnělo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa