Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Marksová: Má nástupkyně na ministerstvu šikanovala lidi. Maláčová to tu ale zvládne

Autor: Vratislav Dostál, info.cz, nkov - 
19. července 2018
09:55

Jana Maláčová (ČSSD) disponuje všemi předpoklady k tomu, aby resort práce a sociálních věcí vedla potřebným směrem. Je vzdělaná, kompetentní, má dostatečný přehled v oboru, tvrdí o ní bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). V rozhovoru pro Info.cz zároveň upozorňuje, že její následnice v čele ministerstva Jaroslava Němcová (za ANO) úřad zcela rozvrátila.

„Němcová a její lidé šikanovali zaměstnance. Ona a náměstek Blaško vyhrožovali skoro všem od náměstků po poslední referenty, zastrašovali je. Řada z nich raději odešla na nemocenskou a čekali, jak to dopadne a zda nastoupí někdo nový,“ říká Marksová s tím, že pokud by Němcová neskončila, nejspíš by řešila hromadné výpovědi.

Co vás napadlo v první moment poté, co jste se dozvěděla, že Jan Hamáček navrhuje na post ministryně práce a sociálních věcí, tedy na post, který jste zastávala ve vládě Bohuslava Sobotky, vaši kolegyni z Oranžového klubu Janu Maláčovou?

Bylo to pro mě příjemné překvapení. Jak říkáte, obě jsme členkami Oranžového klubu a je svým způsobem paradoxní, že já jsem na post ministryně práce nastoupila poté, co Petr Krčál nominaci Bohuslavu Sobotkovi odmítl z rodinných důvodů a Jana nastupuje po jeho rezignaci.

Co o Maláčové soudíte? Je kompetentní náročnou pozici ministryně zastávat?

Znám ji už dlouho, už z časů před tím, než jsem já sama byla ministryně práce. Bezesporu má všechny předpoklady k tomu, aby post zvládla. Umí jazyky, je vzdělaná, má přehled v oboru, orientuje se v rodinných politikách, rozumí debatám o postavení mužů a žen ve společnosti, uvědomuje si problém týkající se rozdílů v jejich odměňování, a to vše ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Takže například ví, že i konzervativní CDU-CSU v Německu je v sociálních politikách o dost progresivnější než česká sociální demokracie.

Nemůže být ale naopak její nevýhodou, že nemá pevnou politickou pozici? Přece jen, doteď byla spíše úřednicí, nikoli političkou. Nemůže se jí tudíž stát, že se stane pouhou převodovou pákou plánu Andreje Babiše?

Já jsem přišla na ministerstvo v podobné situaci. Až později jsem byla zvolena místopředsedkyní strany. Nevidím v tom problém.

A pokud jde o toho Babiše?

Myslím, že otázka, zda ustojí případné spory s premiérem, zase tak nesouvisí s tím, jakou má pozici ve straně. Tím nechci říct, že to bude mít snadné. Andrej Babiš je cholerik, občas na jednáních třeba i křičí…

Babiš není démon

Jaká je vůbec vaše zkušenost s Babišem ve vládě?

Vlastně nijak špatná. Osobně si na něj nemůžu stěžovat. Samozřejmě si umím představit, že bude schopen ministrům jako premiér volat třeba ve dvě nebo v pět ráno. To ano, protože on prostě skoro nespí. Ale lidsky? Občas se o něčem nechá přesvědčit snadněji, jindy je to složitější. Bylo i vcelku hodně momentů, kdy jsme se hádali. V mých očích to ale není žádný démon.

Takže se neobáváte, že Maláčová bude pouhou úřední vykonavatelkou toho, co bude chtít Babiš?

A to byste se takto ptal i u Petra Krčála?

Narážím na její politickou pozici…

Petr Krčál ale také žádnou neměl.

Celý rozhovor s Michaelou Marksovou najdete na webu Info.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milan59 ( 19. července 2018 13:29 )

No není ta politika nádherná věc ? Zvláštní že pokud dotyčná osoba je v úřadě tak si nikdo netroufne ji kritizovat ale jakmile je odejita tak kydá jednu jedovatou slinu za druhou žejo frau Marksová.Kdyby Jaroslava Němcová někoho "šikanovala" zajímavý je že se nikdo v dnešní době nepochlubil na sociální síti kde se to jen hemží krásnou kritikou i anonymně !!

pupak ( 19. července 2018 13:04 )

Doufal jsem, že už o Marksové nikdy neuslyším. Že to tupé stvoření má aspoň dost rozumu na to, aby se neobjevovalo na veřejnosti a už vůbec nic nekomentovalo. Jak je vidět, nemá.

zada ( 19. července 2018 11:14 )

Řekne mi někdo z novinářů, jestli je Maláčová příbuzná nebo v příbuzenském jakémkoli vztahu Bakaly, jeho manžela se taky jmenuje Maláčová. Ticho po pěšině?!?!? No to by byl fakt úlet!!"!!!

p3p3 ( 19. července 2018 10:29 )

Kdepak Tě vyhrabali, měli tě raději nechat spát, jakou ty jsi byla političkou, papouškovala jsi, co Ti řekl Bohouš a dovolili spolustraníci. Nevím, co jsi tak závraatného udělala a pokud jsi na to neměla peníze, tak se socani vrhli na bývalého ministra financí a peníze si vymohli.....-)

zada ( 19. července 2018 10:12 )

Paní Marksová, jak chválíte Mlačovou, tak ji mají asi lidi na "háku". A asi si úřednická "smetánka" na ministerstvu s ní poradí, že? Proto ta chvála. Nový šéf, který dělá změny, totiž nikdy oblíbený není, protože se to dotýká každého klidného zajetého rybníka)). Asi ty "kopance" co jste tam dělali před ní docela utají, a vás se to nedotkne. Jen to jméno Maláčová mi je povědomé, nemá náhodou sestru nebo příbuznou Maláčovou nyní Bakalovou??? To by byl teda fakt Bakalům myjštrykr!!!!! Mít příbuznou v čele ministerstva. To by okradení horníci čučeli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa