Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Srazily nemravnosti vaz kancléři Senátu? Ženy se mi svěřovaly, tvrdí jeho kritik

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. července 2018
05:02

Končí na vlastní žádost a nikdo zatím neví, proč přesně. Nejmocnější úředník v Senátu, kancléř Jiří Uklein (52), rezignoval a odejde na konci července. Jeho éru v čele této instituce, která začala již v roce 2012, provázely i spory. Senátor Jan Horník o Ukleinovi loni prohlásil, že dehonestuje Senát a špatně se chová ke svým podřízeným. Nyní čelí Horník dvěma Ukleinovým žalobám a soudní pře bude pokračovat v srpnu a září. Blesk Zprávám řekl, že se podle něj Uklein nechoval dobře k ženám.

O chystaném konci kancléře Jiřího Ukleina se Blesk Zprávy dozvěděly v úterý 17. července. Souhlasil s ním v úterý odpoledne i organizační výbor Senátu. A také předseda Senátu.

Uklein: Mám pozitivní představy

„Poděkoval jsem mu za to, že po celou dobu pevně držel v rukou hospodaření Kanceláře Senátu a díky tomu nedošlo za mého působení v čele Senátu k žádným kauzám, které by poškozovaly pozici či reputaci Senátu,“ uvedl k Ukleinovu konci šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Senátní kancléř vzešel z výběrového řízení, kterého se v roce 2011 účastnilo ve finále pět uchazečů. Štěch si vybral právě jej, což vysvětloval Ukleinovou delší praxí a jeho zkušenostmi ze státní, ale i soukromé sféry. Kam má nyní kancléř namířeno, není jasné. Na dotaz Blesk Zpráv odpověděl Uklein neurčitě, důvod odchodu nesdělil: „O své budoucnosti mám jisté konkrétní pozitivní představy, které hodlám naplnit“.

Ostrý spor kancléře a senátora

Jeho vládu nad Senátem provázely přitom i jisté spory. A to především se senátorem Janem Horníkem (STAN), který loni na jaře o Ukleinovi promluvil ne zrovna lichotivě. „Ten člověk není hoden toho, aby mohl zastávat takový post. Musíme se dívat na to, jak kancléř dehonestuje Senát, jak ho rozkládá zevnitř, jak se chová ke svým podřízeným,“ uvedl tehdy Horník v MF Dnes.

Uklein se rozhodl toto osočení řešit přes právníky. Brání se žalobami na ochranu osobnosti, u soudů v Praze i Karlových Varech nyní čekají na další projednání dva odročené spory mezi Ukleinem a Horníkem, kterému hrozí, že bude muset vyplatit kancléři za svá slova odškodné desítky tisíc.

Horník: Ženy si stěžovaly na vrchnostenské chování

Stojí si Horník i dnes za svými slovy? „K soudním sporům se úplně nechci vyjadřovat. Probíhá soudní jednání a mohlo by mě to tam poškodit. Na druhou stranu si nemyslím, že pan kancléř byl tím ideálním kancléřem, protože mnoho věcí, které jsme chtěli prosadit, tak nám vždy bylo řečeno, proč to nejde, jak to nejde, ale nikdy jsme neslyšeli odpovědi, co by mohlo jít,“ tvrdí Horník.

Podle Horníka se přitom Uklein nechoval k podřízeným zcela ideálně. Nepříjemně tlačit měl dle senátora na některé ženy a padaly prý také nevhodné narážky. „Stížnosti, které tady byly od určitých dam, které tady byly zaměstnané, tak tady bylo cítit z jeho chování vrchnostenské chování, které bylo ještě tak trošku jakoby sexisticky podladěné. Ty dámy mě o tom informovaly, nikdo se jich nechtěl zastat,“ líčí Blesk Zprávám Horník s tím, že právě to je předmětem jednoho ze soudních sporů s Ukleinem. 

Došlo na bossing?

Blesk Zprávám to potvrdil i další zdroj z horní komory. „Mluvilo se o nevhodném chování k ženám, zejména podřízeným. A o protežování na některých pozicích, kde kancléř zasahoval do personálních rozhodnutí,“ řekl redakci člověk, jehož identitu redakce zná. Další s ním měli problémy kvůli chování hraničícímu s bossingem, tedy zneužívání vedoucího postavení.

„Chtěl to řešit předseda Senátu Štěch, ale chtěl, aby ty dámy za ním přišly a v ten okamžik, jakmile by za ním šly, tak je všichni uvidí, ostatní zaměstnanci apod. Nebylo by to anonymní, byl by z toho velký problém a ti lidé se bojí o práci, práci tu mají rádi, dělají ji dobře a jakmile by řekli něco proti kancléři, ve zlé by se jim to obrátilo,“ pokračuje Horník.

Ukleinův konec v Senátu přesto nečekal. „Mě to trochu překvapilo, já jsem si myslel, že pan Uklein bude pokračovat dál a že i po volbách bude tento post obhajovat,“ říká Horník.

Video  Senát má vlastní krápníkovou jeskyni: Kde se tam vzala?  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kubera: Nechtěl čekat po volbách

Překvapení jsou i další senátoři. O Ukleinově konci promluvil pro Blesk Zprávy Jaroslav Kubera (ODS), místopředseda Senátu a senátní „inventář“. Po chodbách Valdštejnského paláce se pohybuje od roku 2000. Uklein podle něj na výsledek voleb nechtěl čekat.

„Předseda Senátu naznačil, že pravděpodobně předsedou Senátu už po nich nebude a ono to bude tak, jako je to v Americe při volbách a u nás se to začalo také praktikovat, že si zvolení přivedou svůj tým. Takže se dá předpokládat, že i nový předseda nebo předsedkyně Senátu si přivede svého kancléře, byť se samozřejmě dělá výběrové řízení,“ uvedl Kubera.

„On (Uklein) – podle mého, to je moje spekulace – nechce čekat na to, až k tomu dojde, protože má příležitost dostat odstupné i najít si jiné zaměstnání, které možná už má,“ doplňuje senátor.

Spor Ukleina s Horníkem označuje Kubera za jejich osobní, on sám s Ukleinem problém neměl. „Neměl jsem nikdy žádný problém, ale to je možná tím, že já nikdy nemám žádný problém, vycházím i se svými tvrdými oponenty lidsky dobře, protože nepřenáším politické názory do soukromého – to bych musel třeba Kateřinu Valachovou zabít a já ji mám rád,“ říká s úsměvem. Něco by však odcházejícímu kancléři přece jen vyčetl – že v Senátu jsou dle něj některé postupy složitější než v Poslanecké sněmovně. Např. při fakturování telefonů.

Senátory „pálí“ chybějící Wi-fi

Nedostatkem jsou dle Horníka i nedostatky pokrytí Wi-fi v Senátu. „Chtěli jsme mít naprosto všude ve všech prostorách Senátu Wi-fi. Takovou banálnost. Bylo nám řečeno, že to stojí hodně peněz a ty peníze na to nejsou,“ podotýká senátor. Peníze na to však dle něj být mohly. Horník upozorňuje na to, že na rozdíl od Kanceláře prezidenta republiky či Poslanecké sněmovny vracel za minulý rok Senát z rozpočtu 30 milionů korun (z toho 20 milionů rezervovaných na odstupné případně končícím senátorům a 10 milionů na chod Senátu). 

„Je to jeho rozhodnutí, já to pozadí jeho rozhodnutí neznám, považuji to za jeho osobní rozhodnutí. Myslím si, že s příchodem nového kancléře by bylo dobře, abychom si řekli některé problémy je třeba řešit, některé priority,“ řekl Blesk Zprávám místopředseda Senátu Jiří Šesták.

I on vidí jako problém chybějící zasíťování celého Senátu Wi-fi. „Vždy je co zlepšovat a věřím, že s novým kancléřem se některé věci posunou dál. S panem kancléřem jsme měli jak pozitivní zkušenosti, že se snažil při řadě věcí pomoci, ale tak i některé věci, kdy se nepodařily některé naše impulzy a iniciativy řešit. Ale to se tak občas stává. Je dobře, když se lidé mění a je možnost ty věci zlepšovat. To se netýká jen kancléřů, to se týká i politiků. I politici mají občas odejít a přijít noví, protože přináší novou energii,“ říká.

K výhradám Horníka vůči Ukleinovi dodává: „Ty informace tady byly. Bohužel se to dostalo na úroveň soudu. Myslím si, že tyhle věci se mohly vyřešit tady v samotném Senátu.“

Bankovní manažer i šéf „pracáku“

Uklein je brněnským rodákem, v moravské metropoli vystudoval na VUT v Brně ekonomiku a řízení strojírenské výroby na Fakultě strojní a na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě doktorský program Řízení a ekonomika podniku na Provozně ekonomické fakultě. 

Před působením v čele kanceláře Senátu byl v soukromé sféře bankovním manažerem či ředitelem v několika finančních ústavech, ve státní sféře pak dlouhodobě ředitelem Úřadu práce Brno-město a krátce také zástupcem ředitele ČOI v Brně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 19. července 2018 09:49 )

pOdivejte se, jsou dve vartianty... / Senat je pojistka demokracie /Je to trefika pro politiky, kterib tam zivaji ta nase delnicke penize / Tercium non datur

jajas ( 19. července 2018 09:47 )

Naše rodina už k senátním volbám nechodí dávno. Ať si ti důchodci najdou jinou práci, když tak moc chtějí "pracovat"! Brigošek pro důchodce je hafo!

defakto ( 19. července 2018 09:34 )

... stačí nevolit je , nejít vůbec k senátním volbám a nikdo nebude zvolen ! Vždyt se drží toho senátu jako kleště , mnozí jsou tam celá léta i ted napodzim se o senátorské křesla budou ucházet další paraziti a kariéristé .

pjotri ( 19. července 2018 08:56 )

Muj spoluzak ze ZDS, prezdivany "blecha". Delal v nasi tride satnare - odemykal a zamykal nasi skolni satnu. Jednou si nastvane stezoval tridni, ze kohosi napomenul a ".. on mi drze odpovedel, blecho obecna"! Valeli jsme se smichy.. Ach jo, to byly casy..

salto ( 19. července 2018 08:47 )

Tak naši ctihodní senátoři potřebují wifinu i na hajzlu? Pokud jim to zefektivní práci proč ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa